Teksti Marja Ollakka, kuva iStock
Muovin mekaanisen kierrätyksen kautta saa korkean jalostusarvon tuotteita, osoittaa kansainvälinen PRIMUS-hanke. Mekaanisessa kierrätysprosessissa muovi rouhitaan, sulatetaan ja muokataan uudelleen käyttöön.
VTT ja Itä-Suomen yliopisto saivat vuonna 2022 yli 2,7 miljoonan euron EU-rahoituksen muovien mekaanisen kierrätyksen tutkimukseen. Tavoitteena on parantaa teollisuusmuovien kierrätysmahdollisuuksia ja löytää kierrätysmuoville uusia käyttökohteita. Työ on osa kansainvälistä PRIMUS-tutkimushanketta.
Suomalaiset jalostavat auto- ja elektroniikkateollisuuden muovijätteitä korkealaatuisiksi uusiksi muoviosiksi, joita voidaan käyttää autojen ja kodinkoneiden valmistuksessa.
Kehitteillä on myös tuotantomalleja, joiden avulla kierrätysmuovin määrää pyritään lisäämään muovituotteissa 80 prosenttiin.
”Tavoitteenamme on käyttää kierrätysmuovia samantyyppisissä korkean jalostusarvon tuotteissa, joissa tällä hetkellä käytetään neitseellistä polymeeriä. Projektin prototyyppejä ovat esimerkiksi auton kojelauta, jäähdytysjärjestelmä ja sen kiinnikkeet, pyykinpesukoneen etuluukun tiivisteet ja jääkaappi”, kertoo materiaalikemian ja -tekniikan professori Jarkko J. Saarinen Itä-Suomen yliopistosta.
Analytiikkaa massaspektrometrian avulla
Itä-Suomen yliopisto keskittyy PRIMUS-hankkeessa erityisesti analytiikkaan massaspektrometrian avulla.
Yliopiston Joensuun kampuksella on korkean resoluution massaspektrometrejä ja niihin perustuvaa tutkimusta on tehty jo pitkään. Laitteistoon kuuluu kahdentoista teslan (T) magneetilla oleva massaspektrometri, jolla voidaan mitata äärimmäisen pieniäkin eroavaisuuksia molekyylien välillä. Muovinäytteen koostumus selviää kymmenessä minuutissa.
”Pystymme erittäin tarkasti karakterisoimaan kierrätysmuoveista tulevan jakeen koostumuksen ja selvittämään nopeasti muokatun jakeen ominaisuudet ja yhdistelmät.”
”Kierrätyksenratkaisujen täytyy olla toimivia ja houkuttelevia.”
Bromatut palonestoaineet ovat teknisten muovien kierrätyksen suurimpia haasteita. Kierrätysmuovin seassa voi olla osia vanhoista kodinkoneista, joissa on kiellettyjä yhdisteitä. Nyt ne pyritään siivoamaan pois turvallisesti.
”Voimme tunnistaa erittäin tarkasti erilaiset haitta-aineet lähtöaineissa ja lopputuotteissa. Näin kykenemme säätämään valmistusprosessia lopputuotteen vaatimusten mukaisesti. Kehitämme myös VTT:n kanssa menetelmiä bromattujen yhdisteiden poistamiseen”, Saarinen kertoo.
PRIMUS-hankkeessa on mukana muovin koko arvoketju ja osapuolia kuudesta eri maasta.
”On ehdottoman tärkeää, että mukana on myös auto- ja kodinkoneteollisuudessa toimivia kierrättäjiä. Ne pystyvät kertomaan, minkälaisia materiaalin ominaisuuksia tarvitaan. Ratkaisujen täytyy olla toimivia ja houkuttelevia kierrätyskumppaneillemme”, Saarinen sanoo.
Lue lisää:
Muovin kemiallisessa kierrätyksessä öljy synnytetään uudelleen
Biopohjaista muovia selluloosasta ja fossiilivapaata jopa hiilidioksidista