Muovin uudet innovaatiot syntyvät kiertotalouden kautta

Teksti Marja Ollakka, kuva iStock

Polymeerien peli ei ole vielä menetetty. Tehokkaan kierrätyksen tuloksena saamme jalostusarvoltaan korkeita tuotteita muovipussien sijaan.

Elektroniikkajätettä kierrätettävänä.
Esimerkiksi elektroniikkajätteestä pitäisi tehdä jalostusarvoltaan kukkapurkkeja korkeampia tuotteita.

Muovin käyttöämme ohjaa yhä vahvemmin Suomen muovitiekartassa määritellyt neljä kiertotalouden periaatetta: vähennä ja vältä, kierrätä ja korvaa. Professori Jarkko J. Saarinen ja työelämäprofessori Mika Härkönen pitävät muovitiekartan periaatteita aivan olennaisina, jotta näemme valon muovin tulevaisuudessa.

Pakkausmuovien kierrätysaste on Suomessa nyt noin 30 prosenttia, mutta uusi jätelaki asettaa tavoitteeksi 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Materiaalikemian ja -tekniikan professori Jarkko J. Saarinen Itä-Suomen yliopistosta uskoo tieteen ja oppimisen voimaan muutoksen läpiviemisessä.

”Tehtävää on vielä paljon. Kerron kuitenkin myös lapsilleni, että ihmiskunta on aikaisemminkin löytänyt ratkaisut akuutteihin ongelmiin ja löydämme ne tulevaisuudessakin”, Saarinen kertoo.

”Meillä ei ole koskaan historiamme aikana ollut parempaa tietotaitoa ratkaista tällaisia ongelmia. Koska tietomme ja ymmärryksemme luonnosta ja koko maailmasta kasvavat koko ajan, myös kykymme ratkaista koko ajan vaativampia ongelmia kasvaa sen myötä.”

Professori Jarkko J. Saarinen Ja työelämäprofessori Mika Härkönen.
Professori Jarkko J. Saarinen (vas.) ja työelämäprofessori Mika Härkönen.

Öljy ei ole välttämätön

Muovien valmistuksessa monomeereja ketjutetaan kemiallisissa prosesseissa niin, että niistä tulee polymeerejä. Öljy ei ole välttämätön, polymeerejä voidaan valmistaa muistakin luonnon monomeereistä.

Jarkko J. Saarinen korostaa, että kierrätettyä muovia kannattaa käyttää mahdollisimman usein neitseellisen fossiilisen lähteen korvaajana. Tarvitsemme sekä mekaanista että kemiallista kierrätystä muoville ja menetelmien jatkuvaa kehittämistä.

”Merkittävästi suurempi osa muoveista on saatava kiertämään niin, että niistä syntyy arvoketjussa samanarvoisia tai jopa ylempiä tuotteita. Aiemmin on tehty esimerkiksi elektroniikkajätteestä kerätystä muovista muovipusseja tai kukkapurkkeja. Se ei ole kuitenkaan tie, jolla kannattaa kulkea.”

”Biopohjaisten tai biohajoavien muovituotteiden on oltava kierrätettäviä viimeistään vuonna 2030.”

Pakkauksille tulossa uusia säädöksiä

VTT:n työelämäprofessori Mika Härkönen on nähnyt nopean muutoksen käytännössä: muovin kierrätysasiat alkoivat nousta voimakkaasti esiin Suomessa noin seitsemän vuotta sitten. Nyt korostuu sekä muovituotteiden kierrätettävyys että kierrätysmuovin osuus tuotteissa. Näihin on tulossa myös paljon velvoittavia ja teknisesti haastavia säädöksiä niin EU:ssa kuin kotimaassakin, erityisesti pakkauspuolelle.

”Tämä tuo haasteita etenkin elintarvikkeiden pakkaamiseen: pakkauksen on oltava kierrätettävä ja sisällettävä säädetyn määrän kierrätettyä muovia – sekä tietenkin hoidettava hyvin oma tehtävänsä, esimerkiksi nesteen säilytys. Myös biopohjaisten tai biohajoavien muovituotteiden on oltava kierrätettäviä viimeistään vuonna 2030”, Härkönen kertoo.

”Kiire meillä toki on, mutta asioita viedään koko ajan eteenpäin. Pekka Herlin taisi joskus todeta, että ’Pakko on paras muusa’. Oma kokemukseni on myös osoittanut, että deadline on hyvä olla olemassa, jotta asiat valmistuvat”, Jarkko J. Saarinen sanoo.

Lue lisää:

Muovien kiertotalous, VTT

Muovin kemiallisessa kierrätyksessä öljy synnytetään uudelleen

Kierrätetty muovi käy moneen tuotteeseen

Biopohjaista muovia selluloosasta ja fossiilivapaata jopa hiilidioksidista

Termoplastiset komposiitit avaruudesta arkeen

PlastLIFE vie kiertotaloutta käytäntöön

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä