Tulossa tuhansia uusia työpaikkoja – Kokkolassa eletään vihreän siirtymän kärjessä

Teksti Marianna Salin, kuvat KIP

Kiertotalous liittää Kokkolan tehtaat aivan konkreettisesti toisiinsa, mutta niitä yhdistää myös viennin imu ja vauhdikas kasvu. Kaupunki tukee kasvua varaamalla lisää tilaa tehtaille ja rakentamalla hyvän elämän edellytyksiä tulijoille.

Kokkola Industrial Park ilmasta kuvattuna.
Kokkola Industrial Park eli KIP on Pohjois-Euroopan suurin kemian- ja metallienjalostusteollisuuden ekosysteemi.

Vajaan 50 000 asukkaan Kokkola lienee monelle suomalaiselle vain täplä kartalla Vaasan ja Oulun välissä, Keski-Pohjanmaalla. Vielä pienempi täplä se on maailmankartalla. Silti kymmenkunta kansainvälistä teollisuusjättiä on valinnut yhdeksi toimipisteekseen juuri Kokkolan, tarkemmin sanottuna Kokkolan suurteollisuusalueen, joka tunnetaan nimellä Kokkola Industrial Park eli KIP.

”Suosio kertoo yksinkertaisesti siitä, että meidän teollisuusalueemme ja tuotantolaitoksemme ovat erittäin kilpailukykyisiä globaalisti. Kansainväliset yritykset haluavat pitää kiinni tuotannostaan, tuotekehityksestään ja osaajistaan Kokkolassa”, sanoo Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg.

Tällä hetkellä KIPin 700 hehtaarin kokoisella alueella on 16 tuotannollista yritystä ja noin 60 palveluyritystä. Moni yritys on tullut alueelle yritysostoin ja panostanut sittemmin kasvuun esimerkiksi akkukemikaalien tuottajana. Tuoreimmat tulokkaat aikovat astua vihreän vedyn kasvaville markkinoille.

Kokkola Industrial Park mereltä ja ilmasta kuvattuna.
KIP:n alueella toimivat yritykset arvioivat viime syksynä, että ne tarvitsevat viiden vuoden sisällä 1 600 uutta työntekijää.

Lisää akkukemikaalien ja kiertotalouden tutkimusta

Alueen ammatti- ja ammattikorkeakoulutus on kasvanut yhdessä teollisuuden kanssa, ja kaupungissa toimii myös kolmen yliopiston yhteinen yliopistokeskus Chydenius.

”Akkukemikaalien kehittämisessä Kokkola on suorastaan avainpaikka. Sen lisäksi, että yliopistokeskuksessa on todella iso ja merkittävä tutkijatiimi, Kokkolan kaupungilla on myös alan kansallinen vetovastuu ekosysteemisopimuksen kautta. Sopimus tukee myös kiertotalouden ja älykkäiden teollisten ratkaisujen kehittämistä.”

Kiertotaloudesta KIPin alueella on jo kymmenien vuosien kokemus. Esimerkiksi Bolidenin sinkkitehtaalla syntyy rikkidioksidia, jonka yritys jalostaa viereisellä tehtaallaan rikkihapoksi. Happo jatkaa putkea pitkin muun muassa Yaran lannoitetehtaalle kaliumsulfaatin raaka-aineeksi. Kun kaliumsulfaatin valmistuksessa syntyy suolahappoa, sen käyttää Yaran naapurissa toimiva Tetra kalsiumkloridin valmistukseen. Yaran ja Tetran synnyttämän hiilidioksidin nappaa puolestaan Woikoski, joka myy sen virvoitusjuomatehtaille.

”Yritykset tarjoavat esimerkiksi kemisteille erittäin houkuttelevia tehtäviä ja monipuolisia mahdollisuuksia kehittyä”

Uusia työpaikkoja syntyy jatkuvasti

KIPin alueella toimivat yritykset arvioivat viime syksynä, että ne tarvitsevat viiden vuoden sisällä 1 600 uutta työntekijää. Nyt työntekijöitä on 2 400. Kokkolan Suurteollisuusalueyhdistyksen toiminnanjohtaja Johanna Hylkilä luottaa KIPin ja Kokkolan vetovoimaan. Hänen mukaansa kaupunki on tottunut ottamaan vastaan uusia asukkaita ja tulija voi asettua aloilleen huoletta, koska ura ei ole koskaan vain yhden tehtaan varassa.

”Yritykset tarjoavat esimerkiksi kemisteille erittäin houkuttelevia tehtäviä ja monipuolisia mahdollisuuksia kehittyä. Lisäksi KIPin alueella ihmiset, ja myös yritykset, pääsevät keskittymään omiin ydintehtäviinsä, koska palveluyritykset vastaavat niin alueen infrasta kuin hyödykkeistäkin”, Hylkilä sanoo.

Tarjolla on sähkön, kaukolämmön, höyryn ja paineilman ohella muun muassa neljää eri vesilaatua. Rautatieverkosto ulottuu KIPin ytimeen asti ja Kokkolan Satama palvelee aivan KIPin kyljessä.

”Yhteisiä ovat myös alueen turvallisuuspalvelut, ja esimerkiksi alueen tuntevaa ympäristökonsultointia saa helposti. Alueella tarjotaan myös koulutuspalveluja teollisista korttikoulutuksista alkaen”, Hylkilä kertoo.

Kaupunki varautuu kasvuun

Hylkilä pitää tärkeänä, että kasvun keskellä huomioidaan KIPin yritysten ja työntekijöiden ohella myös työntekijöiden perheet.

”Alkuvuodesta käynnistimme KIPin, kaupungin ja hyvinvointialueen yhteisen Kokkola Works -näkyvyyskampanjan, jossa tehdään tutuksi Kokkolaa sekä alueen työnantajien avoimia työpaikkoja. Kokkolassa on myös hyvä valikoima kouluja, monipuoliset mahdollisuudet liikunta- ja taideharrastuksiin sekä kulttuuritapahtumia ja tietenkin luontoa. Ja kaikki on lähellä. Täällä on hyvä ja helppo elää”, Hylkilä sanoo.

Yksi este KIPin kasvulle kuitenkin on. Alue täyttää meren ja keskustan välisen tilan jo lähes kokonaan.

”Niinpä kaupunki osti 135 hehtaarin tontin, joka sijaitsee vajaat kymmenen kilometriä kaupungista etelään. Meillä on onneksi valmis malli, jolla voimme rakentaa toimivan ekosysteemin sinnekin”, Sandberg sanoo.

Lue lisää:

KIP on ykköspaikka puhtaan siirtymän tekijöille – ”Tervetuloa mukaan”

Tuhannen jalkapallokentän kokoinen kemian alan keskittymä – tiesitkö tämän KIP-alueesta?

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä