Teksti Kemia-lehti, kuva KIP
Kokkola Industrial Park eli KIP vaikuttava kokonaisuus. Lähes tuhannen jalkapallokentän laajuisella alueella on 16 teollisuuslaitosta ja 60 palveluyritystä. Kokkolalla on pitkä historia satamakaupunkina.
Kokkola Industrial Park eli KIP on 700 hehtaarin laajuinen, Pohjois-Euroopan suurin epäorgaanisen kemianteollisuuden keskittymä. Alueen koko vastaa lähes tuhatta jalkapallokenttää.
KIP sijaitsee sataman vieressä, viitisen kilometriä Kokkolan keskustasta. Kokkolan Satama Oy on Suomen suurin irtotavaraeli bulkkisatama ja yksi Suomen merkittävimmistä yleissatamista.
Teollisuusalueella on 16 teollisuuslaitosta ja 60 palveluyritystä sekä yhteensä 2 400 työpaikkaa.
Alueen yrityksiä ovat muun muassa Boliden Kokkola Oy, CABB Oy, Hycamite TCD Technologies Oy, Kokkolan Energia Oy ja Umicore Finland Oy.
Alueen yritysten yhteenlaskettu viennin arvo oli vuonna 2022 noin 1,5 miljardia euroa.
Ennen koronaa vuonna 2019 KIP:n alueella kävi noin 11 000 vierailijaa vuosittain. Nyt määrä on palaamassa vastaaviin lukemiin.
Alueen porteista kulkee lähes 400 000 ajoneuvoa vuosittain.
Yrityksille tehdyn kyselyn perusteella KIP:ssä tarvitaan viiden seuraavan vuoden aikana 700 ammatillisen perustutkinnon suorittanutta, 160 ammattikorkeakoulututkinnon ja noin sata yliopistotutkinnon suorittanutta työntekijää.
Pitkä historia satamakaupunkina
Kokkola on aina ollut kauppa-, satama- ja merenkulkukaupunki. Laivanrakennus ja tervanvienti olivat kaupungin tärkeitä elinkeinoja 1500-luvulta 1800-luvulle.
Toisen maailmansodan aikaan Suomen valtio pyrki sijoittamaan tärkeitä teollisuuslaitoksia länsirannikolle, mahdollisimman kauas itärajasta.
Kemiran edeltäjä Rikkihappo Oy perusti vuonna 1945 rikkihappotehtaan. Rikkitehdas perustettiin 1962 Pyhäsalmen kaivoksen rikkikiisurikasteen jatkojalostukseen. Kemira rakensi 1990-luvulle saakka useita uusia tehtaita alueelle, viimeisimpänä rehufosfaattitehtaan vuonna 1994.
Outokumpu rakensi kobolttitehtaan vuonna 1967 ja sinkkitehtaan lähelle Kokkolan satamaa vuonna 1969.
Molemmat valtionomisteiset yritykset myivät yksikkönsä Kokkolasta 2000-luvun alussa. Nykyään Outokummun rikkihappotehtaan omistaa Boliden Kokkola ja kobolttia tuottaa Freeport Cobalt. Kemira myi kalsiumkloriditehtaansa Tetra Chemicals Europelle ja lannoitevalmistaja Kemira Growhown Yaralle.
Entistä Outokummun aluetta kutsutaan nykyisin KIP pohjoiseksi ja Kemiran aluetta KIP eteläksi. Kansan suussa vanhat nimet elävät edelleen.
Kokkolan Suurteollisuusalueyhdistys perustettiin vuonna 2006 kokoamaan yhteen alueen yritykset. Nykyisin alueella toimii yli 70 yritystä, ja niissä työskentelee yhteensä 2 400 ihmistä.
Vaikka lähes kaikki alueen tuotannollinen toiminta on nykyään monikansallisten yhtiöiden hallussa, tehtaita alueella ei ole suljettu vaan uudet omistajat ovat tehneet mittavia investointeja.
Lähde: KIP
Lue lisää:
Tulossa tuhansia uusia työpaikkoja – Kokkolassa eletään vihreän siirtymän kärjessä
KIP on ykköspaikka puhtaan siirtymän tekijöille – ”Tervetuloa mukaan”