Sama mies on sekä aspiriinin että heroiinin takana

Teksti Leila Mehto

Saksalainen kemisti Felix Hoffmann syntetisoi kahden viikon sisään sekä aspiriinin että heroiinin. Lue kuusi faktaa melko tuntemattomaksi jääneestä keksijästä.

""
Felix Hoffman halusi löytää lääkkeen isänsä reumakipuihin. Aspiriini syntyi asetyloimalla salisyylihappoa etikkahappoanhydridillä.

1.      Farmasiaa ja kemiaa

Felix Hoffmann syntyi Saksan Ludwigsburgissa vuonna 1868 teollisuusmiehen poikana. Hän työskenteli useissa apteekeissa ja hakeutui sitten Münchenin yliopistoon opiskelemaan farmasiaa ja kemiaa. Väitöskirjan aiheena olivat dihydroantraseenin johdannaiset. Vuonna 1894 Hoffmann aloitti kemistinä Bayerilla professorinsa Adolf von Baeyrin suosituksesta.

2.      Apua isän reumavaivoihin

Hoffmannin isä kärsi reumasta ja Felix etsi keinoa kipujen helpottamiseen. Hän tutki pajunkuoresta saatavaa salisyylihappoa, jonka kipua lievittävät ominaisuudet on tunnettu muinaisista ajoista asti. 10. elokuuta 1897 Hoffmann onnistui luomaan asetyylisalisyylihapon (ASA) kemiallisesti puhtaassa ja stabiilissa muodossa. Se onnistui asetyloimalla salisyylihappoa etikkahappoanhydridillä.

3.      Johtaja koekaniinina

Bayerin lääkelaboratorion johtaja Heinrich Dreser innostui Hoffmannin löydöksestä ja testasi asetyylisalisyylihapon myrkyllisyyttä ensin itselleen. Sen jälkeen ainetta testattiin eläimillä ja sitten ihmispotilailla. Asetyylisalisyylihapolle annettiin nimi Aspiriini: A tuli asetyloinnista ja loppuosa salisylaattipitoisen mesiangervon nimestä Spiraea ulmaria. Vuonna 1899 Bayer lanseerasi Aspirinin, aluksi jauheena lasipulloissa.

4.      Tuntematon suuruus

Pian asetyylisalisyylihapon synteesin jälkeen Hoffmann nimitettiin Bayerin lääkemarkkinointiosaston johtoon. Hänen jäädessään eläkkeelle 1928 Aspirin oli maailmanlaajuinen menestys. Hoffmann asui Sveitsissä poissa julkisuudesta kuolemaansa saakka vuonna 1946. Hän ei ollut naimisissa eikä hänellä ollut lapsia.

5.       Heroiinia synnytyskipuihin

Hoffmann asetyloi myös morfiinia tuottaakseen kodeiinia. Kipu- ja yskänlääkkeeksi sopiva diasetyylimorfiini nimettiin heroiiniksi sen aiheuttaman ”sankarillisen” olon johdosta. Ennen kuin heroiinin voimakasta riippuvuutta aiheuttava ominaisuudet tunnettiin, Bayer ehti myydä lääkettä yskänlääkkeeksi sekä lievittämään synnytystuskia, leikkauskipuja ja sotavammoja.

6.       Moneen käytetty Aspirin 

Aspirin on edelleen erittäin suosittu, reseptivapaa kipulääke. Sitä käytetään myös veritulppien estolääkkeenä. Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkevalmisteita myydään muillakin tuotenimillä.

Lähteet mm: invent.org, sciencehistory.org, bayer.com

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä