Myrkyllisestäkin levästä syntyy uutta – Mari Granström palkittiin

Teksti Marja Ollakka, kuvat Origin by Ocean ja Suomen kemian seurat

Origin by Ocean -yrityksen toimitusjohtaja, FT Mari Granström sai vuoden 2024 Kemian hyväksi -palkinnon. Palkinto luovutettiin ChemBio-messuilla keskiviikkona 10.4.

Mari Granström valmistui filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2009. Orgaanisen kemian alan väitöskirja käsittelee selluloosajohdannaisten aineiden synteesejä.
Mari Granström valmistui filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2009. Orgaanisen kemian alan väitöskirja käsittelee selluloosajohdannaisten aineiden synteesejä.

Mari Granström on vuonna 2019 perustetun Origin by Ocean -biojalostusyrityksen perustaja ja toimitusjohtaja. Yritys valmistaa kemianteollisuudelle ainesosia merilevistä ja poistaa työllään liikaravinteita meristä.

”Haluamme muuttaa bisneksen tekemisen koko arvoketjua eli puhumme jo kestävän kehityksen seuraavasta askelmasta. Jos haluaa oikeasti muuttaa maailmaa, myös bisnestä on tehtävä eri tavalla kuin ennen, uudistavan bisneskulman kautta”, Mari Granström sanoo.

Granströmin mielestä tulevaisuuden yritysten tulee tuottaa myös yhteiskunnallista arvoa.

”On tuotettava arvoa ympäristölle, kuluttajille ja kaikille. Enää ei voi ajatella, että täytyy vain pumpata tulosta hinnalla millä hyvänsä.”

Mari Granström kokee, että uusi ajattelumalli on hänelle itselleen helppoa.

”Se on helppoa, koska se on omien arvojeni mukaista. Tiedän toki, ettei tätä ole kaikkien helppo ymmärtää. Joskus toimintaamme kyseenalaistetaan tyyliin ’voiko tuo ihan oikeasti olla totta’. Tavallaan on aika surullistakin, jos ei uskota siihen, että bisnes voi ihan todellisesti olla hyvää ja siinä voidaan ajatella asioita paljon laajemmin.”

Mari Granström iloitsee saamastaan palkinnosta.

”Olen kemistinä tosi otettu, että saan tällaisen tunnustuksen työstäni. Kemialla on mielestäni merkittävä rooli tulevaisuuden ongelmien, kuten ilmasto-ongelmien, ratkaisemisessa. Nyt on käynnissä toinen teollinen vallankumous, ja kemialla on siinä tosi tärkeä rooli.  Kemian avulla luotujen uudistusten myötä arvoketjussa kaikki voittavat.”

”Jos haluaa oikeasti muuttaa maailmaa, myös bisnestä on tehtävä eri tavalla kuin ennen.”

""
Origin by Ocean -yritys kerää myös myrkyllistä sinilevää ja jalostaa siitä myrkyttömiä ainesosia teollisuuden käyttöön.

Levistä ainesosia käyttötuotteille

Origin by Ocean tekee merten levistä uudenlaista bisnestä. Se valmistaa haitallisista ja viljellyistä merilevistä kemianteollisuudelle kestäviä ainesosia – ja poistaa samalla liikaravinteita meristä. Levää kerätään niin Itämerestä kuin maailman muiltakin merialueilta.

Patentoitu jalostamoprosessi muuttaa levän kemikaaleiksi, joita voi käyttää turvallisina ainesosina esimerkiksi ruokaan, kosmetiikkaan, tekstiileihin ja uusiin pakkausmateriaaleihin.

Esimerkiksi vuonna 2023 yhtiö teki Marimekon kanssa kokeiluerän, jossa korvattiin kankaan painamisessa tarvittava sakeuttaja Origin by Oceanin leväpohjaisella sakeuttajalla. Yhtiön kehittämää CAERULO™-leväalginaattia hyödynnetään puolestaan Ole Hyvä Luonnontuote Oy:n täysin sulfaatittomassa Meri-pesuainesarjassa.

Origin by Oceanin haluaa vaikuttaa omalla työllään koko arvoketjuun.

”Uudistamme omalla toiminnallamme meriympäristöä. Arvoketjun alkupäässä poistamme meristä ravinteita ja valmistamme levistä biopohjaisia ainesosia eri markkinoille. Tuote- ja kuluttajapäässä pääsemme poistamaan hiiltä. Ainesosistamme voi tehdä oikeasti ympäristöystävällisempiä tuotteita, kun tarkastellaan mihin tuote päätyy ja mikä sen vaikutus ympäristöönsä on”, Granström kuvailee.

”Enää ei voi ajatella, että täytyy vain pumpata tulosta hinnalla millä hyvänsä.”

Mari Granström sai Kemian hyväksi -palkinnon ChemBio 2024 messuilla.
Mari Granström iloitsi Kemian hyväksi -palkinnosta ChemBio-messuilla.

Suomesta maailmalle

Origin by Ocean kasvaa Suomessa – kohdealueenaan koko maailma. Yrityksen pääkonttori ja tuotekehityslaboratorio sijaitsevat Espoossa ja pilottilaitos Oulussa.

Yrityksen seuraava tavoite on rakentaa oma esikaupallinen tuotantolaitos Ouluun, samaan paikkaan, jossa sen pilottitoimintaa on tehty eli Chempolis Oy:n tiloihin. Työ aloitetaan vuonna 2025. Samana vuonna Origin by Oceanin tavoitteena on olla voittoa tekevä yhtiö, jonka liikevaihto on noin 11 miljoonaa euroa. Työntekijöitä on tulevaisuudessa arviolta 50–100.

Oulu on valittu tuotantopaikaksi, koska siellä pystyttiin hyödyntämään kemianteollisuusyrityksen tiloja ja osaamista.

”Olisi ollut iso työ saada rahoittajilta noin 50 miljoonaa euroa rakentaa pilotti tyhjästä. Siihen olisi mennyt myös paljon aikaa. Lähdimme etsimään partneria, jolla olisi jonkinasteinen kemian prosessin infrastruktuuri, jota voisimme hyödyntää. Löysimme partneriksi Chempoliksen, ja pilotointi on onnistunut siellä tosi hyvin. Yrityksellä on myös tilaa, johon voimme rakentaa oman esikaupallisen tuotantomme. Ei tarvitse siis rakentaa uutta laitosta, vaan voimme hyödyntää olemassa olevaa tilaa.”

Esikaupallisessa tuotannossa Origin by Oceanin kaikki erilaiset yksikköoperaatiot yhdistetään toisiinsa ja aletaan ajamaan pientä tehdasta. Vähitellen tuotantoa skaalataan isommaksi.

”Nyt on käynnissä toinen teollinen vallankumous, ja kemialla on siinä tosi tärkeä rooli”, Mari Granström sanoo.

Kemian hyväksi -palkinto voidaan myöntää suomalaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt kemian teollisuutta, opetusta ja innovaatiotoimintaa sekä edistänyt alan yhteiskunnallista merkitystä ja luonut alalle positiivista imagoa.

Tällä kertaa palkinnon pääpainopisteenä oli muutoksen ajurit. ”Mari Granström on osoittanut hienoa päättäväisyyttä viedessään eteenpäin tiedettä ja liiketoimintaa, joka ei välttämättä heti alussa herättänyt suurta uskoa muissa toimijoissa. Origin by Ocean voi aidosti ja ylpeästi sanoa tekevänsä liiketoimintaa ympäristön hyväksi”, palkinnon perusteluissa sanotaan.

Origin by Ocean on kasvanut tasaisesti ja onnistunut keräämään rahoitusta viedäkseen konseptinsa teolliseen mittakaavaan. Yritys on saanut myös huomiota kansainvälisessä mediassa, mikä lisää osaltaan kemian näkyvyyttä ja roolia paremman tulevaisuuden luojana.

Lue lisää:

Origin by Ocean -yhtiö

Kimmo Peltoselle Kemian seurojen palkinto: merkittävä alan vaikuttaja

Betonin päästöt reilusti alas – Betolar palkittiin

ChemBio 2024 – tunnelmia, tuttuja ja tapahtumia

Kemian hyväksi -palkinto

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä