Kokemäelle valmistuu tänä vuonna ensimmäinen kaasutusreaktori, jonka innovatiivisen modulaariratkaisun ansiosta muovijäte voidaan kierrättää siellä, missä jäte syntyy. Rakenteilla on myös isompi reaktori, jossa kierrätyksen lopputuote on synteesikaasu.
Teksti Kemia-lehti, kuva Ron Lach/Pexels
Pilottilaitokseen tulee kaksi MES®-kaasutusreaktoria. Reaktorin on kehittänyt GreenCI.fi Oy yhdessä kumppaneidensa kanssa.
Ensimmäisenä valmistuu testipalveluiden myyntiin tarkoitettu reaktori, jonka kapasiteetti 300 tonnia/vuosi. Sen avulla voidaan todentaa laitosinvestoinnin kannattavuus, minkä jälkeen asiakkaat pystyvät tekemään mahdollisen investointipäätöksen. Laitos tulee soveltumaan useiden eri jätelajien kaasutuksen testaamiseen.
”Pilottitehtaan avaaminen on merkittävä virstanpylväs. Se mahdollistaa konkreettisen ympäristön uuden teknologian testaamiseen ja sen potentiaalin tutkimiseen eri sovellusalueilla. Tavoitteena on tämän jälkeen aloittaa kaupalliset neuvottelut ensimmäisten myytävien laitosten toimittamisesta”, sanoo GreenCI.fi Oy:n toimitusjohtaja Jukka Järvinen.
Samanaikaisesti ensimmäisen reaktorin kanssa käynnistyy suuremman (kapasiteetti 6000 tonnia/vuosi) reaktorin rakentaminen, ja tämä tytäryhtiö GreenCI.fi Pilot Environment Kokemäki Oy:n omistama kokonaisuus valmistuu referenssikohteeksi vuonna 2025.
Esittelylaitos vastaanottaa muovijätettä, jonka kierrätyksen lopputuotteena syntyy synteesikaasua. Kaasusta valmistetaan elintarvikekelpoista muovinvalmistuksen raaka-ainetta pelletteinä ja rakeina, jotka toimitetaan laitoksen vieressä toimivalle Sataplast Oy:lle.
Aspelin-ryhmään kuuluva Sataplast jatkojalostaa muovirakeesta elintarvikekelpoista pakkausmuovia kotimaan, Pohjoismaiden sekä Baltian markkinoille.
Tulevaisuudessa kaasutusreaktorilla voidaan kierrättää myös yhdyskunta- ja rakennusjätteitä.
Ylikriittinen höyrykaasutusprosessi
Kaasutusreaktori hyödyntää tehokkaasti seuraavan sukupolven ylikriittistä höyrykaasutusprosessia.
Haasteena on ollut erilaisten muovilaatujen vahva polymeerirakenne, jonka rikkominen on vaatinut erittäin kuumia lämpötiloja. GreenCI.fi MES® Mixed Vertical Gasifier -kaasutusreaktori mahdollistaa korkeat lämpötilat aina 600 asteesta ylöspäin.
Materiaaliteknisten ominaisuuksien ansiosta on mahdollista, että muovin rakenne rikkoutuu täysin. Syntynyttä kierrätysmuovia voidaan käyttää jopa elintarvikemuovina säädösten mukaisesti.
Lämpökäsittely avaa myös mahdollisuuden rakentaa uudelleen hyödyllisiä tuotteita prosessissa syntyneistä synteesikaasun molekyyleistä ja kierrättää näitä virtoja.
”Olemme pystyneet luomaan materiaalirakenteen, joka kestää vaadittuja kuumia lämpötiloja. Kaasutusreaktorin koko ja moduulirakenteisuus ratkaisevat myös muovin kierrätykseen liittyvät kuljetushaasteet, koska muovijäte voidaan käsitellä paikallisesti pienessä kaasutusreaktorissa”, Jukka Järvinen kertoo.
”Tulevaisuudessa kaasutusreaktorilla voidaan kierrättää muovijätteen lisäksi myös yhdyskuntajätettä, biojätettä, kipsijätettä ja rakennusjätettä sekä näiden yhdistelmiä.”
Lähde: Greenci.fi
Lue myös:
Muovin kemiallisessa kierrätyksessä muovi synnytetään uudestaan
3 x muovin kierrätys
Yleisin muovin kierrätystapa on mekaaninen kierrätys. Se soveltuu suhteellisen puhtaisiin, homogeenisiin muovijakeisiin, ja tyypillisesti suuri osa muovijätteestä päätyy poltettavaksi.
Tulevaisuudessa muovin kierrätyksessä tullaan käyttämään enemmän kemiallista kierrätystä, kuten pyrolyysiä.
Kolmas vaihtoehto on synteesikaasutus, jossa muovit kaasutetaan molekyylitasolla ja muunnetaan edelleen monivaiheisissa prosesseissa kierrätysmuovin raaka-aineeksi saakka.
Tilaa uutiskirjeemme!
Saat uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi