Mari Kallioinen-Mänttäri: Kemia tarjoaa paljon hyödyllistä ja kaunista

”Kemia on minusta kiehtovaa mahdollistaessaan meille niin paljon hyödyllistä ja kaunistakin”, Mari Kallioinen-Mänttäri sanoo. 

Mari Kallioinen-Mänttäri.

LUT-yliopistossa insinööritieteiden dekaanina työskentelevä Mari Kallioinen-Mänttäri, 46, on väitellyt kemiantekniikasta sekä tehnyt jo pitkän ja monipuolisen akateemisen työuran. Hänelle kemiantekniikka on työkalu, jonka avulla on mahdollista rakentaa ratkaisuja kestävämmän elämän edistämiseen.

”Kemia ja kemian osaaminen ovat tärkeässä roolissa kaikissa yhteiskunnalle kriittisissä elementeissä, joita ovat vesi, energia, ruoka ja puhdas ilma. Siksi pidän kemian osaamista erittäin tärkeänä.”

Ennen dekaanin tehtävää Kallioinen-Mänttäri toimi erotustekniikan professorina LUT-yliopistossa. Hän on keskittynyt erityisesti membraanitekniikkaan biojalostamoissa ja erilaisten liuotinprosessien käyttöön biomassapohjaisten virtojen fraktioinnissa.

Insinööritieteiden tiedekunnan dekaanina Kallioinen-Mänttäri johtaa monitieteistä tiedekuntaa, jossa työskentelee yli 300 henkilöä erotustekniikan, tuotantotalouden, fysiikan, laskennallisen tekniikan, ohjelmistotuotannon ja yhteiskuntatieteiden parissa. Tiedekunnalla on toimintaa Lappeenrannan ja Lahden kampuksilla sekä Mikkelin ja Kouvolan toimipisteissä.

”Tällä hetkellä rakennamme parhaillaan tiedekuntaamme uutta yhteiskuntatieteiden osastoa ja kehitämme koulutusohjelmia vastaamaan yhä paremmin yritysten ja yhteiskunnan tarpeita. Tehtäväni on myös rakentaa ja kehittää yhteistyöverkostoja sekä uusia mahdollisuuksia tutkimuksen toteuttamiseksi”, Kallioinen-Mänttäri kertoo.

Hän on edelleen mukana myös tutkimuksessa.

”Tutkimusryhmässäni keskitymme parhaillaan esimerkiksi luontoperäisten fenolisten yhdisteiden käyttöön suodatusmembraanien modifioinnissa antimikrobisiksi sekä vedenkäsittelyyn soveltuvien selluloosamembraanien valmistusprosessin kehittämiseen siten, että membraani voitaisiin valmistaa ´suoraan jätepuusta´.”

Lue lisää:

Kemiantekniikan osaajilla on paikkansa kestävän maailman sankareina

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä