Kemiantekniikan osaajilla on paikkansa kestävän maailman sankareina

Uudet yli-opisto-opiskelijat osaavat luonnontieteitä aiempia sukupolvia heikommin, arvioi tiedekirjeenvaihtaja, dekaani Mari Kallioinen-Mänttäri. Hän toivoo, että kemian alalla työskentelevät kertoisivat nuorille alan tärkeydestä.

Teksti Mari Kallioinen-Mänttäri

Mari Kallioinen-Mänttäri.
Mari Kallioinen-Mänttäri.

Viime aikoina itseäni ovat koskettaneet veden saatavuuteen liittyvät uutiset. On pysäyttävää ajatella, että veden vähyys muuttuu arkipäiväiseksi asiaksi myös niillä alueilla maapalloa, joilla olemme tottuneet siihen, että puhdasta vettä on riittävästi ja sitä tulee hanasta aina, kun tarvitaan.

Nyt päällä on myös energiakriisi ja kannamme huolta luonnon ennallistamisesta ja säilyttämisestä. Uutisia seuraaville on varmasti selvää, että tarvitsemme nopeasti ratkaisuja, jotka mahdollistavat kestävämmän energiantuotannon sekä puhtaan veden ja riittävän ravinnonsaannin kaikille myös jatkossa.

SAMAAN AIKAAN olen huolestuneena seurannut, miten vähän luonnontieteiden ja insinööritieteiden opiskelu kiinnostaa nuoria.

Yliopistolla on myös havaittu, että uusien opiskelijoiden osaamistaso luonnontieteissä on laskenut. He eivät yllä samaan kuin fuksit muutama vuosikymmen sitten. Tämä tarkoittaa, että tarvittavan osaamisen kerryttäminen opintojen aikana vaatii entistä enemmän työtä sekä opettajilta että opiskelijoilta.

Tulevaisuuden ratkaisujen suunnittelijat ja toteuttajat tarvitsevat riittävän luonnontieteiden osaamispohjan pystyäkseen toteuttamaan työnsä. Kemian ja kemiantekniikan osaamisella on näiden uusien ratkaisujen syntymisessä ja käyttämisessä merkittävä rooli.

 

"Tulevaisuudessa sankareita voivat olla juuri jäteongelman ratkaisijat."

On mahdollista, että esimerkiksi työ jätevedenpuhdistuslaitoksen suunnittelijana ja toteuttajana ei vaikuta unelmaduunilta tai merkitykselliseltä maailman parantamisen kontekstissa. Tulevaisuudessa sankareita voivat kuitenkin olla juuri jäteongelman ratkaisijat, jotka mahdollistavat kestävän veden käytön monissa eri tarkoituksissa. Sankarit osaavat ja pystyvät toteuttamaan jätevedenpuhdistuksen siten, että tuottamamme jäte on meille raaka-aine ja resurssi.

TULEVAISUUDEN RATKAISUT eivät synny yksittäisten henkilöiden sankaritekoina, vaan niiden toteuttamiseen tarvitaan eri tieteenalojen osaajista muodostuva joukkue. Joukkueeseen tarvitaan myös heitä, jotka tietävät, miten näissä ratkaisuissa hyödynnetään kemiaa ja kemiantekniikkaa.

Monet nuoret pohtivat parhaillaan kurssi- ja uravalintojaan. Meidän kemian alalla toimivien tehtävänä on kertoa heille, että kemian ja kemiantekniikan osaamisen avulla voi olla rakentamassa parempia ja välttämättömiä ratkaisuja koko maailman parhaaksi.

Lue lisää:

Kemia-lehden kirjeenvaihtaja Mari Kallioinen-Mänttäri toimii insinööritieteiden tiedekunnan dekaanina LUT-yliopistossa.

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä