Koronaviruksen lisääntymiselle stoppi

Oulun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa yhdisteen, joka estää koronaviruksen lisääntymisen.

Teksti Kemia-lehti, kuvat Unsplash ja Oulun yliopisto

""
Oulun yliopiston tutkimus voi olla merkittävä askel kohti sopivan lääkehoidon kehittämistä COVID-19-tautiin ja muihin koronavirusten aiheuttamiin infektioihin.

Oulun yliopiston, Kansasin yliopiston ja Marylandin McDaniel Collegen tutkijoiden kehittämä yhdiste on täysin uusi tapa vaikuttaa koronavirusinfektioon ja estää viruksen lisääntyminen. Tutkijaryhmän tutkimustulos on julkaistu nyt korkeatasoisessa Journal of Medicinal Chemistry -tiedelehdessä.

Tutkimus voi olla merkittävä askel kohti sopivan lääkehoidon kehittämistä COVID-19-tautiin ja muihin koronavirusten aiheuttamiin infektioihin.

”Vaikka COVID-19 pandemian tilanne on nyt normalisoitunut, virukset muuttuvat jatkuvasti. Tutkimuksemme avulla voimme varautua myös tuleviin koronavirusinfektioihin”, sanoo Oulun yliopiston rakennebiologian professori ja Biocenter Oulun ryhmänjohtaja Lari Lehtiö.

Professori Lari Lehtiö.
Professori Lari Lehtiö.

Lehtiö on kollegoineen tehnyt uraauurtavaa työtä proteiinitutkimuksen parissa Oulussa jo 13 vuoden ajan. Hän on myös tutkimusartikkelin pääkirjoittaja.

Neljän vuoden prosessin tulos

Lari Lehtiön johtama tutkijatiimi ryhtyi koronaviruspandemian alkuvaiheessa etsimään ja kehittämään koronaviruksen toimintaa estäviä yhdisteitä. Kehittämistyöhön osallistui tutkijoita Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa toimivasta proteiini- ja rakennebiologian tutkimusyksiköstä sekä teknillisen tiedekunnan kestävän kemian tutkimusyksiköstä.

Neljän vuoden aktiivisen tutkimustyön tuloksena kehitetty uusi yhdiste on nyt julkaistujen tutkimustulosten perusteella erittäin lupaava aihio koronaviruslääkkeiden kehitykseen.

MDOLL-0229-yhdiste estää tehokkaasti COVID-19-tautia aiheuttavan koronaviruksen (SARS-CoV-2) lisääntymisen. Yhdisteen kohteena on koronaviruksen tietty proteiinin osa, jonka avulla virus välttelee solun puolustusmekanismeja ja monistuu ihmissoluissa. Vastaavaa proteiinia esiintyy myös muissa koronaviruksissa.

Varsinaisen lääkkeen kehittäminen voi kuitenkin kestää vielä vuosia, koska jatkokehittäminen ja kliiniset tutkimukset vievät aikaa.

Lue myös:

Laboratorio mahtuu vaikka sairaanhoitajan taskuun – yrittäjät tutustuivat yliopistossa

A. I. Virtanen -palkittu Sara Wickström: Hienoa, että solubiologiaa arvostetaan

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä