Laboratorio mahtuu vaikka sairaanhoitajan taskuun – yrittäjät tutustuivat yliopistossa

Teksti Miia Esa

Elsi Verrinder ja Niklas Wester tutustuivat toisiinsa Aalto-yliopiston väitöskirjatutkijoina. Yliopistosta ponnisti myös heidän startup-yrityksensä Fepod. Yritys on kehittänyt taskukokoisen laboratorion, josta saa mittaustuloksen heti.

""
Niklas Wester ja Elsi Verrinder tutustuivat toisiinsa Aalto-yliopiston väitöskirjatutkijoina seitsemän vuotta sitten. Yliopistosta ponnisti myös heidän startup-yrityksensä Fepod.

NÄIN ELSI VERRINDER KERTOO:

”Saan työssäni käyttää osaamistani sellaiseen, josta toivon joskus olevan konkreettista hyötyä muille. Olemme kehittäneet vieritestimenetelmän, jolla terveydenhuollon ammattilaiset voivat mitata parasetamolin ja muiden kipulääkkeiden pitoisuuden potilaan veressä suoraan hoitopaikalla. Korvaamme perinteisen prosessin, jossa näyte lähetetään erikseen laboratorioon. Laitteellamme tulos saadaan veripisarasta vain minuutissa.

Lähdin aikoinaan opiskelemaan bioinformaatioteknologiaa, koska olin kiinnostunut yhdistämään tekniikkaa ja lääketiedettä. Maisterivaiheessa tutustuin sähkökemiaan, ja jatkoin tekemään väitöstyötä sähkökemiallisista biosensoreista.

Tutustuimme Niklaksen kanssa tohtoriopiskelijoina Aalto-yliopistossa seitsemän vuotta sitten. Olimme kahdessa eri tutkimusryhmässä, jotka kehittivät yhteistyössä hiilipohjaisia sensoreita hermovälittäjäaineiden havaitsemiseksi biologisissa näytteissä. Tutkimusryhmämme saivat Business Finlandilta rahoitusta konseptin lisäkehittämiseen ja tutkimuksen kaupallistamiseen.

Perustimme yrityksemme Fepodin kesällä 2022. Meitä on viisi perustajaa. Niklaksella oli suuri rooli yrityksen ensiaskeleissa. Aluksi piti neuvotella yliopiston kanssa tutkimusoikeuksien siirrosta, hankkia rahoitusta ja etsiä luotettavia kumppaneita.

Fepodin kehittäjä Elsi Verrinder.
Elsi Verrander oli postdoc-tutkijana Santa Barbaran yliopistossa Kaliforniassa. Saimme tutkijapestini kautta USA:sta tärkeitä partnereita.

Lähdin itse 2021 postdoc-tutkijaksi Santa Barbaran yliopistoon Kaliforniaan hankkimaan kokemusta bioteknologiasta. Samalla edistin yrityksemme asioita. Aikaeron vuoksi työskentelin välillä jopa öisin. Palasin perheeni kanssa Suomeen viime syksynä. Yhdysvallat on yrityksellemme kiinnostava markkina, ja saimme tutkijapestini kautta sieltä tärkeintä partnereita.

Yhteistyö Niklaksen kanssa on helppoa, ja luotamme toisiimme. Tietyissä asioissa olemme vastakohtia. Niklaksella on monta asiaa työn alla samaan aikaan, ja hän keksii jatkuvasti uusia ideoita. Kokonaisuus pysyy silti aina hallussa. Minä taas kaipaan työntekoon järjestelmällisyyttä. Erilaiset työskentelytapamme ovat meille vahvuus.

Opiskeluaikana en koskaan nähnyt itseäni yrittäjänä. Välillä mietin, miten ihmeessä olen päätynyt näin mahtavaan työhön. On suuri voimavara, että Fepodin seitsemän hengen tiimissä on meidän lisäksemme kaupallista, kliinistä, laboratorio- ja ohjelmisto-osaamista. Haastamme kaikki toinen toisiamme positiivisessa hengessä.”

Kuka?

Elsi Verrinder

Syntynyt 1992. Tekniikan tohtori, väitöskirja elektroniikan integroinnin ja luotettavuuden alalta Aalto-yliopistosta vuonna 2021.

Asuu perheineen Espoossa ja työskentelee Fepodin tieteellisenä johtajana (CSO). Fepodin diagnoosimenetelmä perustuu Aalto-yliopistossa hiilinanomateriaalien ja sähkökemian parissa pitkään tehtyyn tutkimukseen.

NÄIN NIKLAS WESTER KERTOO:

”Olen aina pitänyt poikkitieteellisistä haasteista, joissa tulokset syntyvät monen eri alan osaajan yhteistyössä. Yrityksemme Fepod edustaa juuri tätä. Oman työni keskiössä on anturikehitys. On ollut erittäin opettavaista ja palkitsevaa osallistua myös muun muassa ohjelmistonkehitykseen ja tekoälymallimme kehittämiseen.

Opiskelin Aalto-yliopistossa materiaalitekniikkaa ja esimerkiksi metallien prosessointia. Päädyin tekemään diplomityöni sähkökemiallisten antureiden kehittämisestä. Innostuin aiheesta ja jäin tekemään myös väitöskirjaa.

Tutkijana pääsin tuottamaan uutta tietoa erityisesti hiilinanomateriaalien tuotannosta ja niiden pintakemian muokkaamisesta yhdessä muun muassa NASA:n ja Stanfordin yliopiston huippututkijoiden kanssa.

Vaikka meillä Elsin kanssa on hieman eri syväosaaminen, voimme silti puhua tarkoin termein ja toinen ymmärtää.

Yrityksemme tekee työtä sen eteen, ettei kenenkään tarvitsisi kärsiä väärästä hoidosta tai hoitamattomuudesta siksi, ettei tarvittava tieto ollut saatavilla tarpeeksi nopeasti.

Olemme keskittyneet aluksi hengenvaarallisiin myrkytystilanteisiin, joissa nopealla tiedolla voidaan aidosti pelastaa henkiä. Otimme terveydenhuollon ammattilaiset mukaan taskulaboratoriomme kehitystyöhön jo varhain. Olemme saaneet heiltä arvokasta palautetta, kuten hyvin käytännönläheisiä huomioita laitteen muotoilusta ja kuinka se sopii hoitajien työhön.

Fepodin kehittäjä Niklas Wester.
Niklas Wester iloitsee siitä, että ensimmäiset esikliiniset tutkimukset ovat todistaneet Fepodin teknologian toimivaksi.

Kehitystyössä epäonnistumisia tulee enemmän kuin onnistumisia. Analysoimme epäonnistumiset oppiaksemme niistä.

Elsillä on poikkeuksellinen ajanhallinta- ja organisointikyky. Hän on tuonut yritykseemme hyödyllisiä toimintatapoja, kuten säännölliset tilannekatsaukset. Hän huolehtii, että teemme oikeita asioita oikeaan aikaan. Elsi tulee toimeen kaikkien kanssa ja on hyvä lukemaan ja kuuntelemaan ihmisiä.

Elsin paluu Suomeen on helpottanut vetovastuiden jakamista. Minun vastuullani ovat esimerkiksi mittauslaitteiden ja näytteenottoantureiden toimitusketju, tuotannon skaalaus ja massatuotanto. Elsi huolehtii muun muassa sensorien alkupään kehitystyöstä, yhteistyökuvioista ja immateriaalioikeuksien hallinnasta. Pienessä yrityksessä kaikki kuitenkin tekevät kaikkea ja autamme toisiamme.

Ensimmäiset esikliiniset tutkimukset ovat todistaneet, että teknologiamme toimii. Seuraavaksi etenemme laajempiin kliinisiin tutkimuksiin ja sitä kohti, että voimme hakea teknologiallemme viranomaisten hyväksyntää. Tavoitteena on, että laitteemme on pian käytössä kentällä niin EU:ssa kuin Yhdysvalloissa. Teknologiamme taipuu muihinkin tarpeisiin, kuten hormoni- ja vitamiinitasojen mittaamiseen.

Työn ulkopuolella minua ja Elsiä yhdistää rakkaus luontoon. Pidämme telttailusta ja retkeilystä. Olemme kumpikin innokkaita kiipeilijöitä ja ulkoilijoita. Kiipeily on hyvää vastapainoa haastavalle työlle, sillä se auttaa nollaamaan ajatukset.”

Kuka?

Niklas Wester

Syntynyt 1989. Tekniikan tohtori. Väitöskirja materiaalitieteen alalta Aalto-yliopistosta vuonna 2021.

Asuu perheineen Espoossa ja työskentelee Fepodin teknisenä johtajana (CTO). Fepodin ensimmäiset testit ovat kipulääkkeiden pitoisuuden mittaamiseen. Yritys on kehittämässä testejä myös muuhun käyttöön, kuten kroonisten sairauksien hoitoon.

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä