Kiistelty tehoaine glyfosaatti sai jatkoaikaa EU-komissiossa

Euroopan komissio on jatkanut terveydelle haitalliseksi epäillyn glyfosaatin käyttölupaa rikkakasvien torjunnan tehoaineena. Suomalaistutkimuksen mukaan glyfosaatilla on huolestuttavia vaikutuksia.

Teksti Ulla Veirto, kuva David Floyd/Pexels

Mehiläinen kukassa.
Suomalaistutkimuksen mukaan glyfosaattia sisältänyt pieni kerta-annos vaikutti tutkimuksissa kimalaisiin haitallisesti.

Komission tuoreen asetuksen perusteella glyfosaattia sisältävien valmisteiden hyväksyntää voidaan jatkaa nykyisillä lupaehdoilla 15.12.2024 saakka, koska valmisteen lupa voi olla voimassa vuoden pidempään kuin tehoaineen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) vastaa kasvinsuojeluaineiden kansallisista luvista ja jatkaa glyfosaattia sisältävien valmisteiden lupia, mikäli valmisteelle on haettu uusimista.

Aiemmin syksyllä komission pysyvässä komiteassa ja muutoksenhakukomiteassa Suomi on äänestänyt glyfosaatin vuoden jatkoajan puolesta.

”Huolellinen tieteellinen riskinarviointi on edellytys, että varsinaisesta tehoaineen uudelleenhyväksymisestä voidaan päättää”, sanoo ylitarkastaja Heli Anttila Tukesin tiedotteessa.

Yksikin annos haittaa kimalaisia 

Turun ja Oulun yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, miten glyfosaattia sisältänyt Roundup vaikuttaa kimalaisten oppimiseen ja muistiin. Jo kerta-annos heikensi kimalaisten kykyä oppia tai muistaa värien ja makujen yhteyttä.

Värinäön heikentyminen voi vaikeuttaa kimalaisten ravinnonetsintää ja menestymistä.

Turun yliopiston tutkijan, dosentti Marjo Helanderin mukaan jo yksi hyvin pieni kerta-annos vaikutti tutkimuksissa kimalaisiin haitallisesti.

”Tulos on vielä huolestuttavampi, kun ottaa huomioon, kuinka paljon glyfosaattia sisältäviä rikkakasvihävitteitä käytetään Suomessakin”, Helander toteaa.

Turun ja Oulun yliopistojen tutkijoiden tutkimusartikkeli Field-realistic acute exposure to glyphosate-based herbicide impairs fine-color discrimination in bumblebees julkaistiin äskettäin Science of the Total Environment -sarjassa.

Kuluttajien käyttöön ei enää tuoda Roundupia

Glyfosaattia käytetään tehoaineena rikkakasvien torjunnassa. Roundup on tunnettu tuotemerkki tällä saralla, ja tuotteita on myytävänä kauppojen hyllyillä.

Transmeri on jo lopettanut kuluttajien ja pienpuutarhurien harrastekäyttöön tarkoitettujen Roundup-glyfosaattituotteiden tuonnin ja myynnin Suomessa. 

Tuotemerkki jatkaa markkinoilla, mutta kuluttajatuotteiden vaikuttava raaka-aine on vaihdettu. 

Suomessa glyfosaattituotteita on ammattikäytössä, esimerkiksi viljelyssä. Aine on maailmalla käytössä yleisesti.

Valmistaja maksoi jättikorvaukset Yhdysvalloissa

Vuonna 2020 uutisoitiin, että Bayer-yhtiö päätti maksaa yli yhdeksän miljardin euron sovittelukorvaukset yhdysvaltalaisille, jotka olivat nostaneet joukkokanteen yritystä vastaan.

Joukkokanteen asianomistajat väittivät sairastuneensa syöpään käytettyään glyfosaattia sisältävää Roundup-tuotetta, jota valmistaa Bayerin yhdysvaltalainen tytäryhtiö Monsanto.

Lähteet: Turun yliopisto, Tukes, Yle.fi ja Roundup.fi 

Lue lisää:

Suomalaisten tutkimusartikkeli

Kasvinsuojeluaineiden valmistekohtaiset tiedot Kemidigissä

Glyfosaatin uudelleenhyväksymiseen liittyvää tietoa komission sivustolla

Tietoa glyfosaatin riskinarvioinnista EFSAn sivustolla

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä