Kemianteollisuus: Suomi uhkaa jäädä jalkoihin vihreän siirtymän kilpajuoksussa

Teksti Kemia-lehti, kuvat Suomen Tuulivoimayhdistys ry ja Sini Pennanen

Suomeen suunnitellut vihreän siirtymän miljardi-investoinnit eivät voi toteutua, ellei tuleva hallitus toteuta nykyistä teollisuusmyönteisempää politiikkaa ja mahdollista suunnitteilla olevia investointeja, muistuttaa Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Tuulivoimala merellä.
Suomeen suunnitteilla olevista vihreän siirtymän hankkeista yli puolet liittyy merituulivoimaan.

Suomeen on suunnitteilla jättimäisiä vihreän siirtymän investointeja esimerkiksi akku- ja vetyteollisuuteen sekä merituulivoimaan. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan erilaisia teollisia hankkeita on suunnitteilla noin 90 miljardilla eurolla, ja niistä yli puolet liittyy merituulivoimaan. Hankkeista suurin osa, noin 70 miljardia, on kuitenkin vasta esiselvitys- tai suunnitteluvaiheessa.

”Kemianteollisuus odottaa tulevan hallituksen toteuttavan nykyistä teollisuusmyönteisempää politiikkaa, jotta nämä investointisuunnitelmat voivat toteutua. Hallituksen on määrätietoisesti osaltaan varmistettava suunnitelmien realisoituminen”, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

”Vihreä siirtymä ei tapahdu itsestään. Se ei voi onnistua ilman teollisuusyrityksiä, mutta se ei toteudu myöskään pelkästään niiden kesken. Tarvitsemme hyviä poliittisia päätöksiä sekä yhteistyötä yritysten, oppi- ja tutkimuslaitosten sekä valtion välillä.”

Aalto painottaa, että Suomen pitää olla hereillä nyt, kun käynnissä on kova kilpailu parhaasta toimintaympäristöstä – eli mikä maa saa vihreät investoinnit ja vihreät työpaikat. Vihreä siirtymä tapahtuu päästöttömällä sähköllä ja investoinneilla. Kemianteollisuuden vihreä siirtymä tarvitsee lisää päästötöntä sähköä. Jos puhtaan sähkön investoinnit eivät toteudu, siirtymä ei voi onnistua.

”Nyt Suomella on 90 miljardin euron paikka varmistaa teollisten investointien saaminen maahan ja sen moninaiset positiiviset vaikutukset vuosikymmeniksi eteenpäin”, Mika Aalto sanoo.

”Jos Suomi leikkaa nyt omia yritystukiaan, se on myrkkyä Suomen havittelemille vihreän siirtymän teollisille investointisuunnitelmille.”

Mika Aalto kattoterassilla Helsingissä.
"Suomen suorat yritystuet ovat jo nyt Euroopan pienimpien joukossa, kun niitä tarkastellaan ilman maataloustukia”, Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto sanoo.

Muissa maissa investointeja tuetaan voimakkaasti

Suomi on jäljessä muiden maiden investointivauhdista. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Saksassa yritystuet ovat poliittinen työkalu, jolla pyritään luomaan vihreitä investointeja ja työpaikkoja.

Saksassa julkistettiin juuri suunnitelma noin 50 miljardin euron tukipaketista vauhdittamaan teollisuuden vihreän siirtymän investointeja. Yhdysvaltain 370 miljardin euron vihreän siirtymän IRA-tukipaketti on saanut aikaan maassa valtavan investointibuumin.

”Suomessa yritysten ja teollisuuden tukemiseen on suhtauduttu pidättyväisesti. Niukka tukipolitiikka on lähtökohtaisesti positiivinen asia, mutta verrokkimaiden voimakas tukipolitiikka uudistumiseen asettaa Suomen toimintaympäristönä haasteelliseen asemaan”, Aalto muistuttaa.

”Jos Suomi leikkaa nyt omia yritystukiaan, se on myrkkyä Suomen havittelemille vihreän siirtymän teollisille investointisuunnitelmille. Suomen suorat yritystuet ovat jo nyt Euroopan pienimpien joukossa, kun niitä tarkastellaan ilman maataloustukia.”

Vaarana lomautukset

Suomen kemianteollisuuden kilpailuasema on heikentynyt EU:n sisällä ja ulkopuolella lokakuusta 2022 alkaen. Kemianteollisuudessa ja monilla siihen liittyvillä toimialoilla tuotanto ja tilauskannat ovat laskussa. Vientitietojen perusteella etenkin muovi- ja kumiteollisuudessa on pahoja vaikeuksia.

Haastavat ajat tulevat ilmi myös Kemianteollisuuden kyselyssä jäsenyrityksilleen kesäkuussa. Joka neljäs kyselyyn vastannut yritys Suomessa ennakoi lomautuksia tuleville kuukausille.

Lisätietoja:

Kemianteollisuus ry

Lue lisää:

Kemianteollisuus: Vihreään siirtymään täytyy panostaa määrätietoisesti

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä