Iso biokaasulaitos Nurmoon – lannasta energiaa ja biolannoitteita

Teksti Kemia-lehti, kuva Suomen lantakaasu

”Nurmon biokaasulaitoksen käynnistyksen jälkeen kotimainen lannoiteomavaraisuus paranee, ravinnevalumat vesistöihin pienenevät ja päästöt vähenevät niin ruoka- kuin energiasektorillakin”, visioi Leena Helminen Valiolta.

Suomen lantakaasu Oy ja Atria Suomi Oy ovat aloittaneet ison biokaasulaitoksen rakentamisen Seinäjoen Nurmoon. Havainnekuva.

Suomen ensimmäinen suuren mittakaavan nesteytetyn biokaasun tuotantolaitos nousee Seinäjoen Nurmoon. Uusi laitos valmistuu Suomen lantakaasu Oy:n ja Atria Suomi Oy:n yhteistyöllä vuoden 2026 aikana.

Biokaasulaitoksen tuotantokapasiteetti on noin 100 gigawattituntia (GWh) nesteytettyä biokaasua (LBG, Liquefied Biogas). Laitoksen lopputuotteita ovat raskaan liikenteen polttoaine LBG ja biolannoitteet maatalouteen.

Suomen lantakaasu Oy on ruokatalo Valion ja pohjoismaisen biokaasuyritys 1Vision Biogas AB:n yhteisyritys. 1Vision Biogasin omistavat puoliksi St1 sekä HitecVisionin ja Aneon yhteinen holdingyhtiö. St1 vastaa Suomen Lantakaasun tuottaman biokaasun jakelusta ja myynnistä Suomessa.

Ravinnevalumat vesistöihin pienenevät

Valion kestävän liiketoiminnan kehitysjohtaja Leena Helminen sanoo, että Nurmon biokaasulaitos on hieno esimerkki elintarviketeollisuuden ja energiateollisuuden yhteisestä askeleesta kohti kestävämpää energia- ja ruokajärjestelmää.

”Laitos hyödyntää maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirrat ja luo uutta kestävää liiketoimintaa. Samalla kotimainen lannoiteomavaraisuus paranee, ravinnevalumat vesistöihin pienenevät ja päästöt vähenevät niin ruoka- kuin energiasektorillakin”, Helminen sanoo.

”Biokaasulaitos luo uusia mahdollisuuksia alueen maatilojen liiketoiminnan kehittämiseen.”

Biokaasulaitos rakennetaan Atrian Nurmossa sijaitsevan tuotantolaitoksen läheisyyteen. 

Laitos tuottaa Etelä-Pohjanmaan alueen maatilojen lannasta sekä maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirroista uusiutuvaa kotimaista energiaa ja erityyppisiä biolannoitteita.

”Biokaasulaitos luo uusia mahdollisuuksia alueen maatilojen liiketoiminnan kehittämiseen ja kannattavuuden parantamiseen. Hankkeen toteutuminen tarkoittaa myös Atrian hiilineutraalisuustavoitteen edistymistä”, kertoo johtaja Tauno Perälä, joka vastaa Atria Suomen teollisista toiminnoista.

Polttoainetta raskaalle liikenteelle

Nurmon laitoksen valmistuttua uusiutuvien polttoaineiden saatavuus raskaassa liikenteessä paranee.

St1 on aloittanut oman nesteytetyn biokaasun tankkausverkoston rakentamisen. Hiljattain se avasi kaksi ensimmäistä tankkauspistettä raskaalle liikenteelle Mäntsälässä ja Iittalassa.

”Avaamme uusia nesteytetyn biokaasun asemia vielä tänä vuonna lisää, ja tähtäämme maanlaajuiseen verkostoon vuoteen 2030 mennessä. Samalla rakennamme LBG-tankkausverkostoa myös Ruotsissa ja Norjassa”, kertoo St1:n kaasuliiketoiminnan johtaja Matti Oksanen. 

Riittävää tankkausinfraa tarvitaan, jotta kuljetusyritykset ja loppuasiakkaat voivat investoida vähäpäästöiseen raskaaseen kalustoon.

”Arvoketjun rakentumisen kannalta on myös erittäin tärkeää, että lainsäädännössä on riittävät kannusteet biokaasun tuotantoon, eikä kannusteita muuteta jatkuvasti”, Matti Oksanen painottaa. 

Osa isoa tuotantoverkostoa

Suomen lantakaasun tavoitteena on saada nesteytetyn biokaasun yhden terawattitunnin tuotantoverkostonsa toimintaan vuoteen 2030 mennessä. Nurmon biokaasulaitos on ensimmäinen askel kansallisen tuotantolaitosverkoston ja tuotantoverkoston rakentamisessa.

Suomen lantakaasun teollisen kokoluokan keskitetty biokaasulaitoshanke Kiuruvedellä sekä sen kolme satelliittilaitosta Ylä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa etenevät. 

Yhtiön selvityksessä on lisäksi biokaasulaitoskokonaisuudet Kruunupyy-Pedersören ja Nivala-Sievin alueille.

Kasvumahdollisuuksia tulossa

Nurmon Bioenergian biokaasulaitoshankkeella on ympäristö- ja rakennuslupa, ja työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt sille investointitukea.  

Investoinnin laajentamiseksi on haettu myös EU:n elpymis- ja palautumistukea (RRF-investointituki). Jos se myönnetään, suurempi laitos voisi käsitellä monipuolisemmin erilaisia maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirtoja, ja tuottaa vuositasolla noin 125 GWh nesteytettyä biokaasua.

Lue lisää

Gasumille yli 62 miljoonan biokaasulaitos Ruotsiin – raaka-aineena kotitalousjäte ja lanta

Valion Food 2.0 – avainhenkilöt ja isot teemat julkistettiin

Kiertotalouden tutkimus Helsingin yliopistossa vahvistuu – Timo Leskinen aloitti apulaisprofessorina

Edessä energiamurros – VTT:n Antti Arasto ei usko, että aurinko ja tuuli yksin riittävät

 

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä