Kiertotalouden tutkimus Helsingin yliopistossa vahvistuu – Timo Leskinen aloitti apulaisprofessorina

Teksti Kemia-lehti, kuva Riitta-Leena Inki / Helsingin yliopisto 

Puunjalostusteollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen on kemian kiertotalouden apulaisprofessorina aloittaneen Timo Leskisen erikoisalaa. Uuden professuurin katsotaan olevan askel kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Timo Leskinen on aloittanut Helsingin yliopiston kemian kiertotalouden apulaisprofessorina.

Timo Leskinen on uusi kemian kiertotalouden apulaisprofessori Helsingin yliopistossa. Leskinen aloitti työnsä toukokuussa. Leskinen tekee paluun Helsingin yliopistolle, sillä hän on opiskellut kemiaa Helsingin yliopistossa ja teki gradunsa orgaanisesta kemiasta professori Ilkka Kilpeläisen ohjauksessa.

Leskisen ura jatkui muualla. Hän lähti jatko-opiskelijaksi Yhdysvaltoihin Pohjois-Carolinan osavaltion yliopistoon (North Carolina State University), jossa jatkoi metsäbiomateriaalien ja puun esikäsittelyn tutkimusta.  Palattuaan Suomeen hän työskenteli Aalto-yliopistossa tutkijatohtorina pari vuotta ligniinitutkimuksen parissa ja siirtyi sen jälkeen energiayhtiö St1:lle.

”Kemian tutkimuksen kautta kiertotaloudessa hyödynnettäviä menetelmiä voidaan parantaa."

”Työnkuvaani kuului niin sahanpuruun perustuvaa bioetanolin valmistusta kuin tästä prosessista saatujen biotuotteiden kaupallistamistyötä. Lähes kuuden vuoden aikana St1:llä oppi yhtä ja toista nykyisen energiakentän ja kiertotalouteen perustuvien arvoketjujen toiminnasta”, Timo Leskinen sanoo.

Opetustarjonta laajenee

Hän kertoo, että yhteistyö muiden professorien kanssa on lähtenyt mukavasti käyntiin ja prioriteettina on nyt tutkimusryhmän perustaminen ja motivoituneiden jatko-opiskelijoiden ja tutkijoiden löytäminen tutkimusryhmään.  Vihreä kemia, green chemistry, on jo pitkään ollut Helsingin yliopiston kemian osaston opetuksessa ja tutkimuskohteena.

Myös ensi vuoden koulutuksen suunnittelu on käynnistynyt.

”Tulossa on kahden opintopisteen kurssi, joka on kemisteille suunnattu jatko-osa kaikille yliopistolaisille tarjottavaan kestävyyskurssiin. Kurssin rakentamisessa on mukana kesätyöntekijä, joka tuo mukaan tärkeän opiskelijan näkökulman”, sanoo Leskinen.

Keinoja hiilineutraaliuden saavuttamiseen

Kiertotaloudelle on paljon odotuksia, sillä hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi kaivataan käytännön keinoja. Kemian tutkimuksen kautta kiertotaloudessa hyödynnettäviä menetelmiä voidaan parantaa ja syntyy uusia innovaatioita, joita voidaan soveltaa teollisuudessa.

Monia teollisuuden ja jätehuollon jakeita voitaisiin käyttää hyödyksi kestävämmin ja siihen suuntaan ohjaa myös lainsäädäntö.

Puunjalostusteollisuuden sivuvirroissa on paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia. Ligniiniä on puusta reilu neljännes, mutta esimerkiksi selluteollisuuden kokonaisvirrasta vain pari prosenttia otetaan talteen muutamissa sellutehtaissa.

”Ligniiniä voidaan käyttää puurakentamisessa liimoissa, käsittelyaineissa ja komposiiteissa, sekä asfaltin sideaineena tai grafiitin korvaajana akuissa, mutta suurin osa siitä menee nykyisin poltettavaksi”, toteaa Leskinen.

Leskinen muistuttaa, että on tärkeää tarkastella myös prosessin energiankulutusta ja taloudellisuutta, kun tähdätään kestävään kehitykseen. Näitäkin osa-alueita voidaan parantaa prosessien kemian syvällisellä ymmärryksellä ja noudattamalla vihreän kemian periaatteita, yhdessä insinööriosaamisen kanssa.

Neste, UPM sekä Borealis Polymers ovat tukeneet kemian kiertotalouden professuurin perustamista merkittävillä lahjoituksilla. Uuden professuurin katsotaan olevan askel kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Lue uutinen:

Kiertotalouden professuuri yrityskumppaneiden tuella

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä