E-pillerin isä: tulevaisuudessa seksiä harrastetaan vain nautinnon vuoksi

Teksti Leila Mehto, kuva Wikimedia Commons

E-pillerin isänä pidetään amerikkalaista Carl Djerassia, ja siksi häntä on sanottu yhdeksi eniten ihmisten elämään vaikuttaneista kemisteistä. Tässä seitsemän faktaa kiinnostavasta keksijästä.

Carl Djerassi kirjoitti myös runoja ja näytelmiä.

Carl Djerassi tunnetaan ehkäisypillerin keksimiseen johtaneesta tutkimustyöstä. Djerassi keksi yhdessä meksikolaisen Luis E. Miramontesin ja unkarilaisen George Rosenkranzin kanssa synteettisen progesteronin. Toisin kuin luonnollinen progesteroni, se tehoaa suun kautta otettuna ja on huomattavasti voimakkaampi kuin luonnollinen hormoni.

Yllätysten pilleri

E-pilleri hyväksyttiin syntyvyyden ehkäisyyn Yhdysvalloissa vuonna 1960. Djerassi ei tutkimusta aloittaessaan tiennyt, että se johtaa ehkäisymenetelmän kehittämiseen. Tulokset ylittivät kaikki hänen odotuksensa.

Vainottu perhe

Djerassi syntyi Itävallassa 1923 juutalaisten lääkärivanhempien perheeseen. Teini-ikäisenä hän pakeni natseja Bulgarian kautta Yhdysvaltoihin.

Tohtoriksi 21-vuotiaana

Hän väitteli 21-vuotiaana Wisconsinin yliopistossa filosofian tohtoriksi. Väitöskirjan aiheena oli miessukupuolihormoni testosteronin muuttuminen naissukupuolihormoniksi estradioliksi kemiallisten reaktioiden kautta.

Arvostettu professori

Vuosina 1959–2002 Djerassi toimi kemian professorina Stanfordin yliopistossa. Hän oli Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian, USA:n kansallisen tiedeakatemian ja Amerikan taide- ja tiedeakatemian jäsen sekä moninkertainen kunniatohtori.

Runoja kemiasta

Djerassi kirjoitti runoja, näytelmiä ja kaunokirjallisuutta. Romaanien aiheena olivat todelliset tiedemiehet. Näytelmissä pohdittiin esimerkiksi koeputkihedelmöitystä ja tieteen historian prioriteetteja. Näytelmissä oli vahva feministinen sanoma. Monissa runoissa tiede oli läsnä, kuten Why are chemists not poets?

Taidetta ja surua

Carl Djerassilla oli mittava nykytaiteen kokoelma. Kun hänen tyttärensä teki itsemurhan vuonna 1978, Djerassi myi valtaosan kokoelmastaan ja perusti säätiön, jonka turvin taiteilijat pääsivät viettämään työrupeamaa hänen ranchillaan Kaliforniassa.

Tulevaisuuden visio

Vuonna 2014 Djerassi arvioi, että ihmiset turvautuvat tulevaisuudessa sterilisaatioon, eikä e-pillereitä enää tarvita. Hän uskoi, että seksiä harrastetaan tulevaisuudessa ainoastaan nautinnon vuoksi. Ihmisiltä otetaan talteen munasoluja ja spermaa jo nuorella iällä, jonka jälkeen niitä säilytetään pakastettuina lisääntymistä varten. Djerassi kuoli vuonna 2015. 

Lähteet mm. djerassi.com, telegraph.co.uk

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä