Antiikin Kreikassa suojauduttiin oliiviöljyllä – aurinkovoiteista enemmän hyötyä kuin haittaa

Teksti Leila Mehto, kuva Volker von Bonin / Helsingin kaupunginmuseo

Kesä ja ihana aurinko! Auringosta on paljon iloa, mutta myös säteilyn haitat ovat huomattavia. Iho on tärkeää suojata sekä UVA- että UVB-säteilyltä.

Auringonottajia kalliolla Helsingin edustalla.
Auringonottajia Eteläisellä Uunisaarella Helsingissä 1960.

Aurinkosuojatuotteet ovat kätevä lisäapu auringon säteilyltä suojautumiseen. Auringonsuoja-aineet jaetaan kemiallisesti vaikuttaviin ja fysikaalisiin suodattimiin sekä vaikutusspektrin mukaan UVB- ja UVA-suodattimiin.

Kemialliset auringonsuodattimet estävät säteiden vaikutusta absorboimalla niitä. Fysikaaliset suoja-aineet toimivat kilpenä heijastamalla säteitä pois tai muuttamalla ne lämpösäteilyksi.

Voiteiden kyky suojata UVA-säteiltä on parantumassa, mutta toistaiseksi laajakirjoisia voiteita on markkinoilla vasta vähän.

Havaijilla kielletty tuhansia tuotteita

Varma kevään ja kesän merkki on myös keskustelu aurinkorasvojen kemikaaleista. Erityisesti pienten lasten vanhemmat puntaroivat suojavoiteiden mahdollisia haittoja. Tässäkin keskustelussa kemistien tietämys ja faktojen esille tuonti kiistoissa olisi tarpeen. Toistaiseksi asiantuntijoiden päätelmänä on, että auringonsuojavoiteista on enemmän hyötyä kuin haittaa.

”Oksibentsonin on todettu aiheuttavan korallien vaalenemista.”

Euroopan komission laajan tutkimuksen mukaan EU-direktiivissä sallitut auringonsuojakemikaalit täyttävät asetetut turvallisuusvaatimukset eikä niiden käyttöä ole syytä rajoittaa. Työryhmän selvityksessä auringonsuojakemikaalien estrogeenivaikutuksen painoarvoksi todettiin noin miljoonasosa ruuan mukana saatavien kasviestrogeenien vaikutuksesta, ja erot kaupallisiin hormonivalmisteisiin tätäkin monin verroin suuremmiksi.

Toisella puolella maapalloa aurinkovoiteista käydään toisenlaista keskustelua. Monissa aurinkovoiteissa käytetyn oksibentsonin on todettu aiheuttavan korallien vaalenemista ja se voi vaurioittaa korallin dna:ta. Esimerkiksi rantakohteet Palau, Neitsytsaaret ja Havaiji ovat kieltäneet aurinkovoiteet, joissa on merenalaiselle elämälle vaarallisia yhdisteitä. Esimerkiksi Havaijilla kielto koskee peräti 3 500 eri aurinkorasvatuotetta.

Aurinkovoiteen vuosia

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä