Muovien kuninkaasta tuli monimiljonääri ja erakko

Teksti Leila Mehto, kuvat Getty Images, Wikimedia Commons

Belgialainen Leo Baekeland (1863–1944) muistetaan ensimmäisen täysin synteettisen muovin keksimisestä. Hän nimesi sen itsensä mukaan bakeliitiksi. Juttu kuuluu historiasarjaamme.

Leo Baekeland kuvattuna 1900-luvun alussa. Hänen keksimästään materiaalista valmistettiin muun muassa puhelimia ja erilaisia säilytysrasioita.

Valokuvien kautta kemiaan

Leo Baekeland syntyi Belgiassa vuonna 1863. Hänen isänsä oli suutari ja äiti kotiapulainen. Äitinsä toiveiden mukaisesti Leo-poika opiskeli erittäin ahkerasti. Valokuvausharrastus ja erityisesti kuvien kehittäminen innostivat hänet kemian pariin.

Akateeminen tähti

Baekeland pääsi jo 17-vuotiaana Gentin yliopistoon lukemaan kemiaa. Rahaa opintoihinsa hän tienasi toimimalla assistenttina. Akateemisessa maailmassa Baekeland nousi nopeasti tähdeksi. Hän valmistui luonnontieteiden kandidaatiksi kahdessa vuodessa ja väitteli tohtoriksi siitä kahden vuoden kuluttua.

Professorin tytär hurmasi

Opiskeluaikanaan Baekeland rakastui professorinsa Theodore Swartsin viehättävään tyttäreen, Céline Swartsiin. Pariskunta meni naimisiin vuonna 1889, ja he saivat kolme lasta. Céline tuki miestään ja oli apuna myös laboratoriotöissä.

Vuonna 1889 Baekelandit muuttivat Yhdysvaltoihin. Leo myi Velox-paperia koskevan patenttinsa 1899 Kodak-yhtiölle 750 000 Yhdysvaltain dollarilla.

Bakeliitti oli muovien aikakauden alku.

Vallankumouksellinen keksintö

Baekelandin merkittävin saavutus on bakeliitin keksiminen vuonna 1907. Fenolista ja formaldehydistä valmistettava bakeliitti on ensimmäinen täyssynteettinen muovi.

Bakeliittia pidetään suorastaan vallankumouksellisena materiaalina: se on lämmönkestävä, ei-sähköä johtava ja helposti muotoiltavissa erilaisiin tuotteisiin. Keksintö merkitsi muovien aikakauden alkua.

Time: Muovin isä

Työ bakeliitin parissa toi Baekelandille lempinimen ”Muovien kuningas”, Time-lehdessä hänestä käytettiin nimeä ”Muovin isä”. Baekeland pääsi Time-lehden kansikuvaan vuonna 1924. Baekelandin nimissä oli yli 100 patenttia. Bakeliitin kaupallisen menestyksen ansiosta hänestä tuli monimiljonääri.

Erakon elämää

Baekeland riitautui poikansa kanssa, ja vuonna 1939 hän vetäytyi poikansa vaatimuksesta eläkkeelle. Hänestä tuli erakko, joka söi ainoastaan säilykeruokaa. Ikääntyessään hän alkoi kehittää valtavaa trooppista puutarhaa Floridassa sijaitsevan kartanonsa maille. Hän kuoli aivoverenvuotoon New Yorkissa sijaitsevassa parantolassa.

Suvun karmeat kohtalot

Baekelandin pojanpojanpoika Anthony Baekeland (s. 1951) vietti vuosia psykiatrisessa sairaalassa murhattuaan äitinsä, seurapiirirouva Barbara Daly Baekelandin vuonna 1972. Vapauduttuaan hän puukotti isoäitiään ja tukehdutti itsensä sitten vankisellissään muovipussilla 1981.

Lähteet: sciencehistory.org, britannica.com, ai-bees.io

Lue myös:

Luotiliivit keksi nainen, joka omisti elämänsä tieteelle

Nimeni on Gore – Gore-Tex

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä