Nimeni on Gore – Gore-Tex

Teksti Leila Mehto, kuvat AdobeStock

Amerikkalainen Robert W. Gore (1937–2020) yritti valmistaa uudenlaista putkiteippiä, kun keksikin vahingossa materiaalin, josta tuli Gore-Tex. Lue kuusi faktaa vedenpitävän kankaan keksijästä.

Robert W. Goren yritys ei valmistanut vaatteita, mutta vaati heidän materiaaliaan käyttäneiltä yrityksiltä, että tuotemerkin piti näkyä tuotteissa.
1. Perheen kesken Bob

Robert W. Gore, Bob, syntyi viisilapsisen perheen esikoisena Salt Lake Cityssa, Utahissa vuonna 1937. Bobin isä Bill oli kemian insinööri ja työskenteli suuryritys DuPontilla. Bob auttoi isäänsä, kun perheelle rakennettiin talo Newarkiin Delawareen. Rakennusaikana perhe asui teltassa. Lapsena Bob harrasti pasuunansoittoa ja yleisurheilua.

2. Keksintöjä kellarissa

Bobin isä Bill harrasti materiaalien tutkimusta myös vapaa-ajallaan kotitalon kellarissa. Hän oli erityisen kiinnostunut polytetrafluorieteenistä eli PTFE:sta, joka tunnetaan Teflonina. Myös Bob osallistui kokeiluihin.

3. Patentti tietokonekaapelista

Toisena opiskeluvuonnaan Delawaren yliopistossa Bob ratkaisi ongelman, jonka tuloksena syntyi tietokoneissa käytettävä monijohtiminen nauhakaapeli MULTI-TET. Vanhemmat rohkaistuvat pojan keksinnöstä ja perustivat W. L. Gore and Associates -yrityksen vuonna 1958. Kaapelista tuli yrityksen ensimmäinen patentti.

4. Ei tullutkaan teippiä

Bob Gore valmistui kemiantekniikan tohtoriksi Minnesotan yliopistosta vuonna 1962 ja aloitti pian perheyrityksen osakkaana. Bob tykkäsi tehdä omia kemiallisia kokeita. 28.10.1969 hän oli kehittämässä halvempaa materiaalia putkitöissä käyttävälle teipille. Hän kokeili kuumennettujen PTFE-sauvojen venyttämiseen äkillistä nykäystä, joka saikin materiaalin venymään peräti 8–10-kertaiseksi. Rakenne muuttui huokoiseksi, mutta säilytti kestävyytensä. Gore-Tex oli syntynyt.

5. avaruuteen ja takaisin

Gore-Texia kokeiltiin esimerkiksi lääketeollisuuteen ja sähkökaapeleihin ennen kuin siitä alettiin tehdä kangasta. Materiaalille haettiin ensimmäiset patentit vuonna 1970, ja kaupalliseen tuotantoon se eteni vuonna 1976. Bobista tuli yrityksen toimitusjohtaja. Ensimmäiseksi tehtiin telttoja ja sadetakkeja. Goren yritys ei valmistanut vaatteita mutta vaati materiaalia käyttäneiltä yrityksiltä, että tuotemerkin piti näkyä tuotteissa.

Vuonna 1981 Nasan astronautit käyttivät avaruussukkula Columbian avaruuslennolla asuja, jotka oli tehty Gore-Texistä.

6. Luovuuden ruokkimista

Bob johti perheyritystä vuosikymmeniä ja kannusti työntekijöitään luovuuteen poikkeuksellisen epähierarkkisella yritysrakenteella. Toimitusjohtajana hän halusi, että häntä kutsutaan Bobiksi. Yrityksellä on nykyisin 11 000 työntekijää.

Bob oli naimisissa kolme kertaa. Kolmannen vaimonsa, Janen, kanssa hän meni naimisiin 1977. Bob kuoli syöpään kotonaan 83-vuotiaana.

Lähteet: CNN.com, sciencehistory.org; washingtonpost.com

Korjattu 10.8.2023: Muutettu termi kuulento avaruuslennoksi.

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä