Uusi urapolku nuorille laborantin ammattiin

Teksti Kemia-lehti, kuva iStock

Laborantin oppisopimusmallin avulla varaudutaan tulevaisuuden osaajapulaan kemianteollisuudessa.

""
Kiinni alan töihin – Laborantin oppisopimusmallin avulla varaudutaan tulevaisuuden osaajapulaan kemianteollisuudessa.

Kemianteollisuus ry ja Ammattiliitto Pro ovat osana alan työehtosopimusta kehittäneet laborantin oppisopimusmallin ammatilliseen toisen asteen koulutukseen.

Oppisopimusmalli on täysin uudenlainen. Se tarjoa nuorille mahdollisuuden päästä kiinni alan töihin ja oppimaan yritysten aidoissa toimintaympäristöissä jo opintojen alkuvaiheessa. Mallin tavoitteena on innostaa alle 20-vuotiaita hakeutumaan laboranteiksi kemian alojen kansainvälisiin yrityksiin.

Mallin avulla koulutetaan myös osaajia vastaamaan Suomen kunnianhimoiseen hiilineutraalisuustavoitteeseen. Kemianteollisuuden on tarkoitus olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä. Tavoitetta ei voi saavuttaa ilman oikeanlaista osaamista sekä yhteistyötä oppilaitosten, yritysten ja alan liittojen kesken.

Laboranttien oppisopimusmalli on jatkoa Kemianteollisuus ry:n ja Teollisuusliiton yhteistyössä kehittämälle nuorten oppisopimusmallille, joka on lähtenyt hienosti käyntiin tänä syksynä.

Suunnattu alan opiskelijoille

Laboranttien oppisopimusmalli on tarkoitettu 16–20-vuotiaille nuorille, jotka opiskelevat laboratorioalan ammatillista perustutkintoa. Hakuaika koulutukseen alkaa tammikuussa 2024, ja valitut laboranttiopiskelijat aloittavat työpaikoilla seuraavana syksynä.

Tavoitteena on, että nuori pääsee soveltamaan nopeasti teoriaa käytäntöön työpaikan aidossa laboratorioympäristössä. Oppisopimusmalli aloitetaan viiden pilottiyrityksen ja neljän yhteistyöoppilaitoksen voimin, jotka sijaitsevat eri puolella Suomea.

”Mukaan lähteneet pilottiyritykset ovat kansainvälisiä yrityksiä.”

Oppilaitoksista mukana ovat Turun ammatti-instituutti (TAI), Stadin AO (Ammatti- ja aikuisopisto), Savon ammattiopisto (SAKKY) ja Tampereen seudun ammattiopisto (Tredu).

Opetus tapahtuu ensimmäisen vuoden aikana oppilaitoksissa sekä toisen ja kolmannen vuoden aikana yrityksissä. Työpaikalle tullaan koulutussopimuksella noin vuoden opintojen jälkeen. Opiskelijoiden palkka nousee opintojen edistymisen mukaan eli suoritettujen näyttökokeiden perusteella. Noin 1,5 vuotta opinnoista tapahtuu oppisopimuksella.

Kohderyhmänä alle 20-vuotiaat

Laboranttien oppisopimusmallia on valmisteltu ja kehitetty yhteistyössä yritysten, työnantaja- ja toimihenkilöjärjestön kesken. Malli haluttiin suunnata nimenomaan alle 20-vuotiaille nuorille, sillä kaikki pitävät tärkeänä, että kemian ala on nuorille houkutteleva vaihtoehto. Alle 20-vuotiaita on aiemmin otettu vain vähän oppisopimusoppilaiksi.

Kun yritykset ovat mukana jo opiskeluvaiheessa, ne saavat sellaisia työntekijöitä, joita tarvitsevat. Myös oppilaat ovat valmiimpia siirtyessään työelämään.

”Mukaan lähteneet pilottiyritykset ovat kansainvälisiä yrityksiä, mikä sekin lisää varmasti nuorten kiinnostusta mallia kohtaan”, sanoo Kemianteollisuus ry:n johtaja Minna Etu-Seppälä.

”Nuorten oppisopimusmalli on loistava esimerkki siitä, kuinka työnantajat ja liitot voivat yhdessä kehittää alaa ja varmistaa osaavan työvoiman saatavuuden”, toteaa Pron sopimusalavastaava Taru Reinikainen.

Oppisopimuskoulutuksen pilottiyritykset:

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä