Kemian uusi oppisopimusmalli sai nuoret ja alan yritykset innostumaan

Opiskele ammatti ja tienaa rahaa – maaginen yhtälö on saanut kaikki liikkeelle. Kemian alan oppisopimusmalli on kiinnostanut niin paljon ennakkoon, että seuraavalle kierroksellekin on tiedossa jo halukkaita yrityksiä ja oppilaitoksia.

Teksti Marja Ollakka, kuvat Sanjeri ja Sini Pennanen

Naiset käyttävät mikroskooppia.
Uudessa oppisopimusmallissa kumppaniyritykset sitoutuvat opettamaan konkreettiset tiedot ja taidot, joita yrityksissä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Kemianteollisuus ry ja Teollisuusliitto-ammattiliitto ovat osana alan työehtosopimusta kehittäneet kemian alan oppisopimusmallin, jossa jo 16-vuotiaat voivat päästä alan oppisopimuksen piiriin ja palkkaa ansaitsemaan.

”Haluamme tämän avulla innostaa nuoria hakeutumaan kemian alalle. Kemianteollisuuden tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä, mutta tavoite ei kuitenkaan toteudu ilman oikeanlaista osaamista. Oppisopimusmallin avulla yritykset pystyvät panostamaan juuri sellaiseen osaamiseen, joista niillä on pulaa”, sanoo Anni Siltanen, joka on Kemianteollisuus ry:n johtava asiantuntija osaamisen ja vetovoiman alalla.

”Oppisopimuksemme on win-win-tilanne kaikkien osapuolten kannalta. Nuori oppii ja pääsee tienaamaan, yritys saa tarvitsemaansa työvoimaa ja oppilaitokset pysyvät alan kehityksessä mukana”, Siltanen kuvailee. Taustalla on tulossa oleva työvoimapula, johon halutaan vaikuttaa jo ennakkoon.

Palkka nousee vähitellen

Kemianteollisuuden oppisopimuksessa uutta on erityisesti palkkamalli, jossa palkka nousee vähitellen, suoritettujen näyttökokeiden perusteella.

”Kantavana ajatuksena on, että opiskelija pääsee viemään koulussa opitut tiedot heti käytäntöön ja palkka nousee osaamisen karttuessa”, Anni Siltanen kertoo.

Ensimmäinen koulutus on suunnattu erityisesti niille ammattioppilaitosten opiskelijoille, jotka aloittivat opintonsa syksyllä 2022. He opiskelevat useimmiten prosessiteollisuuden perustutkintoa. Oppisopimukseen valittavat opiskelijat suorittavat kolmivuotisen tutkintonsa ensimmäisen opiskeluvuoden koulussa, jonka jälkeen alkaa oppisopimuskoulutus yhteistyöyrityksessä.

Uudessa oppisopimusmallissa kumppaniyritykset sitoutuvat opettamaan konkreettiset tiedot ja taidot, joita yrityksissä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Työpaikalla opiskelijaa tukee ja opastaa oma työpaikkaohjaaja.

Toiveissa jo uusi kierros

Syksyllä lanseerattuun pilottiin osallistuu neljä yritystä ja neljä alan ammattioppilaitosta. Mukana ovat nyt Nesteen Porvoon jalostamo, Kemira Oulussa, Umicore Kokkolassa ja Nokian Renkaat Nokialla sekä oppilaitoksista Careeria, OSAO, KPedu ja Tredu.

Pilotti kestää kaikkiaan kolme vuotta, mutta jo ensi kesänä voidaan aloittaa uusi kierros, jolle on tiedossa jo useita halukkaita yrityksiä. Myös opiskelijat ovat kyselleet oppisopimusmahdollisuuksista.

Hakuaika tammi–helmikuussa

Hakuaika oppisopimuskoulutukseen alkaa tammikuussa ja päättyy helmikuussa 2023. Haku tapahtuu opiskelijan oman oppilaitoksen kautta. Oppisopimusohjelma alkaa huhtikuun alussa 2023.

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on edistää toimialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Siihen kuuluu noin 400 yritystä.

Teollisuusliitto on Suomen suurin ammattiliitto, johon kuuluu noin 200 000 jäsentä teollisuuden eri aloilla.

Lue lisää:

Maailmaa muuttavia opintoja

Anni Siltanen:
Anni Siltanen iloitsee, että oppisopimusmalli kiinnostaa sekä yrityksiä että opiskelijoita.

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä