Tekstiilijätteen määrää voisi vähentää 80 prosentilla – VTT mukana EU-hankkeessa

Alle prosentti tekstiilijätteestä päättyy kierrätykseen. 20 organisaatiota kymmenestä maasta on mukana selvittämässä, miten tekstiilijätteen kierrätys voitaisiin toteuttaa taloudellisesti kannattavasti. 

Teksti Kemia-lehti, kuvat iStock/Solomiia Kratsilo

Alle yksi prosentti maailman kaikesta tekstiilijätteestä päätyy uusien tekstiilien raaka-aineeksi.

”Tekstiilijätteen määrää voitaisiin vähentää jopa 80 prosentilla”, Teknologian tutkimuskeskus VTT:n erikoistutkija Pirjo Heikkilä sanoo. Hän on koordinoimassa EU-hanketta, joka pyrkii tekstiilijätteen vähentämiseen. EU:n 15 miljoonalla eurolla rahoittamassa hankkeessa on mukana 20 organisaatiota kymmenestä maasta.

tExtended-hanke tavoittelee tehokkaita tekstiilien keräys-, hyödyntämis- ja kierrätysprosesseja, jotka yhdistyvät digitaalisiin työkaluihin ja tietopohjaisiin ratkaisuihin. Jos ratkaisujen monistaminen onnistuu pilottivaiheen jälkeen, on mahdollista päästä Heikkilän mainitsemaan 80 prosentin vähennykseen tekstiilijätteen määrässä.

Vain alle prosentti kierrätykseen

Ratkaisujen löytäminen tekstiilijätteen kierrätykseen on tärkeää maailmanlaajuisesti, sillä nykyisin vain alle yksi prosentti tekstiileistä päätyy uusien tekstiilien raaka-aineeksi. Euroopan komissio on nostanut tekstiilit yhdeksi kiertotalouden pääpainoalueista. Hankkeen nelivuotinen rahoitus tulee EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelman kautta.

Tavoitteena uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä