Tavallinen mikroskooppi supermikroskoopiksi – suomalaiskeksintö kansainvälisen läpimurron kynnyksellä

Teksti Leila Mehto, kuva XFold Imaging

Näytelaseihin pohjaava innovaatio sai julkisuutta koronapandemian aikaan. Parhaillaan suunnitellaan sen hyödyntämistä tuberkuloosin diagnostiikassa.

Vertailukuvassa luuydinsyövän soluja normaalin mikroskoopin kuvassa ja XFold Imagingin nanopinnoitetulla lasilevyllä.

Suomalainen mikroskooppien näytelaseihin perustuva keksintö on kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijoiden perustama XFold Imaging on kehittänyt nanopinnoitetun lasilevyn, joka monikymmenkertaistaa mikroskoopin tarkkuuden.

”Teknologiallamme buustattu näytelasi muuttaa tavallisen laboratoriomikroskoopin miljoonia maksavan supermikroskoopin tasoiseksi. Muutosta voisi verrata silmälasien ja kiikarin eroon”, toimitusjohtaja Timo Jäntti selittää.

Keksinnön ensimmäinen patentti on menossa läpi, ja parhaillaan tutkitaan, miten nanopinta voidaan yhdistää yhteistyökumppanien ratkaisuihin.  Teknologiaa on testattu laajasti niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

”Nanopinnoitteemme voidaan lisätä lähes mihin tahansa lasialustoihin ja sensoreihin, joille näytteet laitetaan.”

Innovaatio sai julkisuutta koronapandemian aikaan, kun nanopinnotteiden ansiosta koronavirus pystyttiin tunnistamaan näytteistä jopa 24 tuntia aiemmin kuin perinteisellä tekniikalla.

Mahdollisuus hyödyntää monipuolisesti

”Nanopinnoitteemme voidaan lisätä lähes mihin tahansa lasialustoihin ja sensoreihin, joille näytteet laitetaan. Se on yksinkertainen ja edullinen ratkaisu, joka voisi nostaa köyhempien maiden terveydenhoidon laboratorioiden diagnostiikkatarkkuuden länsimaiden tasolle”, Jäntti sanoo.

Kiinnostavana ajankohtaisena hankkeena hän mainitsee Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa tehtävän yhteistyön. Ideana on hyödyntää suomalaiskeksintöä tuberkuloosin diagnostiikassa. 

Nanopinnoitettuja laseja on tutkittu erityisesti lääketieteellisiin käyttötarkoituksiin, mutta Jäntin mukaan keksintöä voitaisiin hyödyntää myös esimerkiksi jätevesien bakteeritutkimuksessa tai kaasujen kemiallisten yhdisteiden tunnistamisessa sotilasteknologiassa.

Mikroskoopin vuosia

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä