Tao Zou sai Gustav Kompan palkinnon ligniini­tutkimuksestaan

Tekniikan tohtori Tao Zou Aalto-yliopistosta on saanut Suomalaisten Kemistien Seuran myöntämän Gustav Kompan palkinnon.

Teksti Marja Ollakka

Tekniikan tohtori Tao Zou sai perinteisein Gustav Kompan palkinnon.

Tao Zou tutki vuonna 2021 julkaistussa väitöskirjassaan Kraft-ligniinien muuttamista ligniininanopartikkeleiksi, tavoitteena saada ligniini teollisuuden sivuvirroista korkean arvosisällön tuotteiksi. Rikkiä sisältävää Kraft-ligniiniä syntyy vuosittain suuria määriä puunjalostusteollisuuden sivutuotteena.

”Palkinto oli minulle iso yllätys – oli suuri ilo ja kunnia saada se. Palkinto kannustaa jatkamaan tieteellistä tutkimusta aiheesta”, Tao Zou kertoo.

Voittoisa väitöskirja on nimeltään Lignin Nanoparticles: Understanding of their Properties and Modifications for Versatile Applications.

Tao Zoun mukaan ligniinipohjaisten tuotteiden kehittäminen on tärkeää kestävän yhteiskunnan ja biotalouden kannalta. Ligniini on massa- ja paperiteollisuuden sivuvirtaa, josta yli 95 prosenttia kuluu vähäarvoiseen energiakäyttöön, mikä aiheuttaa puolestaan hiilidioksidipäästöjä.

"Olisi tärkeää korvata öljyperäisiä materiaaleja ligniinipohjaisilla materiaaleilla."

”Tämän sivuvirran muuttaminen lisäarvotuotteiksi kolloidisten hiukkasten muodossa yksinkertaisella ja skaalautuvalla menetelmällä avaa todella lisäarvosovelluksia ligniinille ja säilyttää samalla hiilen kiinteässä muodossa. Vielä tärkeämpää on, että ligniinipohjaisilla materiaaleilla voisi korvata öljyperäisiä materiaaleja, jotka eivät ole uusiutuvia, ovat enimmäkseen biohajoamattomia ja aiheuttavat mikromuovisaastetta”, Tao Zou sanoo.

Tao Zou teki väitöstutkimustaan neljä vuotta. Työ ei ollut suoraviivaista, vaan vaati myös paljon epäonnistuneita kokeita, jotta merkittävät tulokset syntyivät. Hän kiittääkin kokeneita ohjaajiaan ja yhteistyökumppaneitaan saamastaan avusta työn eri vaiheissa.

Postdoc-tutkimus jatkuu Kanadassa

Tao Zou kertoo olleensa jo maisterivaiheesta lähtien kiinnostunut tekemään tutkimusta kestävistä materiaaleista.

”Aalto-yliopistossa oli vuonna 2017 tarjolla ligniinipohjaisen tutkimuksen tohtorintutkinnon opinnot. Innostuin, hain paikkaa ja onnekseni sain san. Kiinnostuin aiheesta yhä enemmän, kun tietoa kertyi lisää.”

Tao Zou valmistui tekniikan tohtoriksi Aalto-yliopistosta 2022 ja jatkaa nyt postdoc-tutkimusta British Columbian yliopistossa Kanadassa. Hän työskentelee edelleen ligniiniin liittyvän tutkimuksen parissa tavoitteenaan laajentaa ligniinin käytön soveltamista ja arvon lisäämistä.

Lue lisää: https://suomalaistenkemistienseura.fi/gustav-kompan-vaitoskirjapalkinto-tao-zoulle/

Tao Zou

Nimi Nimi henkilön Etunumi-sukunimi voi olla pitkäkin.

Ikä 33

Perhe tms. Nimi henkilön Etunumi-sukunimi voi olla pitkäkin.

Perhe tms. Nimi henkilön Etunumi-sukunimi voi olla pitkäkin.

Mikä Gustav Komppa -palkinto?

Gustav Kompan palkinto jaetaan vuosittain yhdelle tai kahdelle Suomen korkeakouluissa tarkastetulle väitöskirjalle. Väitöskirjan pitää olla julkaistu palkintoa edeltäneenä vuonna teoreettisen tai sovelletun kemian alalla. Arviointikriteereissä korostetaan erityisesti käytettyjen menetelmien ja aiheen käsittelyn omintakeisuutta.

Suomalaisten Kemistien Seura on perustanut palkinnon Suomen kemian tutkimuksen edistämiseksi ja professori Gustav Kompan muiston kunnioittamiseksi.

Gustav Komppa (1867–1949) on yksi Suomen kaikkien aikojen arvostetuimmista kemisteistä. Hän toimi lähes viisi vuosikymmentä Teknillisen korkeakoulun professorina ja osallistui aktiivisesti myös suomalaisen teollisuuden perustamiseen.

Gustav Kompan tunnetuin tieteellinen saavutus on kamferin totaalisynteesi 1903. Tällä tutkimustuloksella oli myös suuri taloudellinen merkitys ennen keinoaineiden, kuten muovin, laajamittaista käyttöönottoa. Kamferia tarvittiin lääkeainekäytön lisäksi pehmentimenä selluloidin valmistusprosessissa.

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä