Suomalaisten Kemistien Seuran puheenjohtaja Leena Otsomaa toivoo, että uudistunut Kemia-lehti luo kemisteille positiivista me-henkeä ja nostaa kemian puheenaiheita yleiseen keskusteluun.
Kuva Pia Inberg
Vuosi 2023 alkaa monien huolien keskellä. Helmikuussa tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sota huolestuttaa, ja sitä seurannut energiakriisi tuo sekin monia ongelmia. Samaan aikaan on tärkeää edetä kestävän kehityksen tiellä. Suomen kemianteollisuus on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2045.
Ajankohtaiset ilmiöt ovat tiiviisti kytköksissä kemiaan. Kemianteollisuus tarvitsee paljon energiaa tuotantolaitoksiin ja laboratorioihin. Sähkön hinnannousu rokottaa alan yrityksiä.
Samaan aikaan me kemistit olemme avainasemassa, kun etsitään ratkaisuja energiantuotannon ongelmiin. Suomessa akkuteollisuus kasvaa vauhdilla, ja esimerkiksi biodieselin tuotannossa olemme edelläkävijöitä. Uusiutuvan energian edistämiseen kehitetään koko ajan uusia ratkaisuja.
Kemian Seurojen jäsenille tämä alkanut vuosi tarkoittaa myös uudistuvaa Kemia-lehteä ja tätä uutta verkkosivustoa. Uskon, että jokainen teistä löytää luettavaa sekä sivustolta että helmikuun alussa ilmestyvästä paperilehdestä. Tavoitteenamme on, että Kemia-lehti.fi luo kemisteille positiivista me-henkeä ja nostaa esiin kemiaan liittyviä puheenaiheita laajemminkin yhteiskunnassa.
Toivotaan yhdessä, että Ukrainan sota saadaan päätökseen alkaneen vuoden aikana.
Toivotan teille kaikille menestystä alkavaan vuoteen ja uusia innovaatioita, joissa kemian osaamisesta on hyötyä!
Leena Otsomaa
Suomalaisten Kemistien seuran puheenjohtaja
President of Finnish Chemical Societies