NMR-asiantuntija ja pidetty opettaja Jari Sinkkonen 1975–2023

Teksti Marja Heiskanen, Petri Ingman ja Maarit Karonen

Dosentti Jari Tapani Sinkkonen syntyi Turussa 20.3.1975 ja kuoli yllättäen sydänkohtaukseen vain 47-vuotiaana Turussa 2.1.2023. 

Jari Sinkkonen.
Jari Sinkkonen.

Jari Sinkkonen opiskeli, tutki ja opetti suurimman osan elämästään Turun yliopiston kemian laitoksella, missä hänen erikoisalanaan oli molekyylien rakennetutkimus NMR-spektroskopian avulla. Hän väitteli vuonna 2003 ja toimi tutkijana ja opettajana kemian laitoksen eri tehtävissä.

Vuonna 2015 hänet valittiin Kemian laitoksen laitekeskuksen johtajaksi vastaamaan yksiköstä, joka hallinnoi Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisiä NMR- ja massaspektrometrejä. Hän uudisti laitekeskuksen NMR-laitekannan, jonka yhteydessä Turkuun hankittiin ensimmäinen 600 MHz:n laite. Jari siirtyi Stora Enson innovaatiokeskukseen Tukholmaan vuonna 2019 vastaamaan yhtiön NMR-tutkimuksesta. Jari oli urallaan mukana kirjoittamassa lähes 100 tieteellistä julkaisua.

Suomen NMR-seurassa Jari toimi hyvin aktiivisesti. Hän oli mukana muuttamassa Kemian Seuran NMR-jaosta nykyiseksi Suomen NMR-spektroskopiaseuraksi. Hän istui monta vuotta seuran johtokunnassa Turun edustajana ja järjesti seuran vuosittaisen NMR-symposiumin vuosina 2012 ja 2017.

Jari muistetaan erittäin sympaattisena kaverina niin työpaikalla kuin baarissa töiden jälkeen. Hän hallitsi kemian tutkimuksen tarvitsemat NMR-tekniikat monipuolisesti ja oli aina valmis opastamaan muita niiden käytössä.

Opettaminen oli Jarille luontevaa jo varhain: hän viihtyi pikkusiskonsa kanssa opettaen tälle matematiikkaa ja keksien yhä uusia yhtälöitä sekä myöhemmin matriisikertolaskuja siskolleen ratkaistavaksi. Hän todella nautti opettamisesta ja oli hyvin pidetty opettaja kaikkialla. Hänen rakkain harrastuksensa oli lapsesta lähtien kalastus, mutta viime vuosina geokätköily taisi viedä voiton.

Kirjoittajat ovat Jari Sinkkosen sisar sekä ystäviä ja kollegoja Turun yliopistossa.

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä