P2X Solutions Harjavallassa on vihreän vedyn pioneeri

Teksti Sisko Loikkanen 

P2X Solutions rakentaa Suomen ensimmäistä teollisen mittaluokan vihreän vedyn tuotantolaitosta Harjavaltaan.

Havainnekuva Harjavallan tuotantolaitoksesta. Vetyä ja synteettistä metaania siirretään rekoilla.

P2X Solutionsin tehtaassa aiotaan valmistaa myös synteettistä metaania. Vihreää vetyä valmistetaan alkalielektrolyysillä. Laitteiston valmistaa saksalainen SunFire.

”Elektrolyysiyksikköjä kutsutaan stackeiksi. Ne ovat suljettuja rakenteita, pituudeltaan ehkä noin 10 metriä, leveydeltään pari metriä, ja pari kolme metriä korkeita. Näitä stackeja on neljä ja niiden yhteinen kapasiteetti on 20 MW”, toimitusjohtaja Herkko Plit kertoo.

Stackit on jo asennettu paikalleen ja rakennuksetkin ovat pystyssä syksyllä 2023. Tuotanto alkaa vajaan vuoden kuluttua.

Laitos sijaitsee Harjavallan suurteollisuuspuistossa, jossa on asiakaskuntaa, joka käyttää vetyä, lämpöä ja happea.

”Rekoilla vetyä ja synteettistä metaania voidaan siirtää kauemmaksikin”, Herkko Plit kertoo.

Yritys rakentaa myös Järvenpäähän vetytankkausaseman, joka palvelee ensisijaisesti raskasta liikennettä.

”Raskas liikenne on siirtymässä vetyyn, koska raskaita ajoneuvoja ei ole helppo sähköistää. Ajoneuvohan saattaa painaa 70 tonnia ja sen sähköakku jopa 10 tonnia, mikä ei ole tarkoituksenmukaista kustannustehokkaan logistiikan nimissä. Saksassa raskaan liikenteen polttoaineeksi kaavaillaan lähinnä vetyä, samoin Sveitsissä, jossa rekat kulkevat jo osaksi vedyllä. Autonvalmistajatkin suunnittelevat näitä vetyautoja”, Plit perustelee.

”Meilläkin on asiakkaita, jotka ovat jo ilmoittaneet siirtyvänsä vetyautoihin, kun tankkausasema valmistuu”, Herkko Plit kertoo.

Lue myös: Suomessa on vireillä kymmeniä vetyhankkeita, lue mitä ja missä

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä