Opiskelijoiden gallup: Palkka 5 000 euroa ja työlle aito merkitys

Teksti ja kuvat Marja Ollakka

Mitkä ovat kemian alan opiskelijoiden tulevaisuudennäkymät? Tapasimme seitsemän nuorta ja kysyimme, millaisen kemian keksinnön tuleva ammattilainen haluaisi tehdä ja millaista palkkaa hän tavoittelee valmistumisen jälkeen.

Neljä opiskelijaa ChemBio-messuilla.
Biotuotetekniikka on tulevaisuuden ala, sanovat Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat.
Minttu Luukkonen Messukeskuksessa.

Minttu Luukkonen

Kemiantekniikan opiskelija, Aalto-yliopisto

”Olisi kiva keksiä jokin tehokas ja helposti kierrätettävä materiaali. Opiskelen materiaalitekniikkaa vasta toista vuotta enkä osaa vielä määritellä tarkemmin tulevaisuuden keksintöäni. Voin perehtyä tähän paremmin maisterivaiheessa.

Onneksi olen päässyt alan kesätöihin jo ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. Viime kesänä olin UPM:llä kotipaikkakunnallani Mikkelissä ja tänä vuonna pääsin töihin Vitrulan Composites Oy:lle.

Aion valmistua diplomi-insinööriksi vuonna 2027. Haluaisin työskennellä tuotekehityksen parissa, mutta tätäkin ehtii vielä pohtia. Odotan, että valmistuttuani saisin alan mediaanipalkkaa eli noin 5 000 euroa kuukaudessa.”

Lue lisää: Kemian tekniikka, Aalto-yliopisto

Sihan El Issaoui Messukeskuksessa.

Sihan El Issaoui

Kemiantekniikan opiskelija, LUT-yliopisto

”Haluaisin tulevaisuudessa kehittää kaivosteollisuutta. Perehdyin aiheeseen jo kandityössäni, jossa aiheena oli rikastushiekka eli malmin rikastusprosessin jätetuote. Kaivosteollisuus on mielenkiintoinen aihe, ja siihen liittyy paljon kysymyksiä, joita pitäisi ratkaista.

Kesätöiden saaminen on ollut tosi vaikeaa, mutta onneksi pääsin täksi kesäksi alan töihin. Menen tutkimusapulaiseksi yliopiston erotustekniikan laboratorioon.

Aion valmistua diplomi-insinööriksi vuonna 2025. Olen pohtinut, jatkaisinko tohtoriopintoihin, mutta sen näkee sitten myöhemmin. Valmistuttuani toivon saavani TEK:n suosituksen mukaista palkkaa.”

Lue lisää: Tekniikan akateemiset, palkat

Roosa Karvonen Messukeskuksessa.

Roosa Karvonen

Kemiantekniikan opiskelija, LUT-yliopisto

”En osaa vielä määritellä, minkälaisia keksintöjä haluaisin tulevaisuudessa tehdä, mutta alana minua kiinnostaa erotustekniikka. Tein siihen liittyvän kandityön ja olin viime kesänä tutkimusapulaisena yliopiston erotustekniikan laboratoriossa. Erotustekniikka konkretisoi, kuinka aineita on helpompi saada sekaisin kuin erottaa toisistaan uudelleenkäyttöä varten. Esimerkiksi monista jätevirroista pitää pystyä erottelemaan tärkeät ainesosat.

Kesätöitä on nyt tosi hankala löytää. Jos työtä ei löydy, voin toki suorittaa joitakin opintokursseja.

Aion valmistua diplomi-insinööriksi vuonna 2025 ja toivon saavani palkkaa alan suositusten mukaan.”

Lue lisää: Kemiantekniikan koulutusohjelma, LUT-yliopisto

Aku Malm Messukeskuksessa.

Aku Malm

Biotuotetekniikan opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu

”Vetytalous on ollut koulussa erityisen mielenkiintoinen puheenaihe. Siinä käsitellään, millä eri tavoilla sellutehtaan sivuvirroista voitaisiin hyödyntää vetyä. Tämä kiinnostaa, ja ainakin tulevaisuudessa haluan nähdä uusia ja hienoja ratkaisuja vetytalouteen liittyen.

Opiskelen kolmatta vuotta ja aion valmistua syksyllä 2025. Onneksi olen saanut kesätöitä alalta hyvin. Viime kesänä olin Mäntän pehmopaperitehtaalla ja nyt olen menossa Takon kartonkitehtaalle Tampereelle.

Kun valmistun, hyvä palkkataso olisi noin 4 000 euroa kuukaudessa. Ainahan se voisi toki parempikin olla, riippuu paljon työnkuvasta. Valitsin tämän alan, koska kemia kiinnosti ja luin opinto-oppaasta, että biotuotetekniikka on tulevaisuuden ala.”

Lue lisää: Tampereen ammattikorkeakoulu, biotuotetekniikan tutkinto-ohjelma

Aleksi Katajamäki Messukeskuksessa.

Aleksi Katajamäki

Biotuotetekniikan opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu

”Haluaisin keksiä tai olla mukana kehittämässä täysin suljettua vesikiertoa paperitehtaaseen.

Löysin biotuotetekniikan, kun olin autotehtaalla töissä. Halusin päästä opiskelemaan insinööriksi enkä jättää opintoja vain ylioppilastodistukseen. Olen ollut tyytyväinen valintaani. Opiskelen nyt kolmatta vuotta ja olen aloittanut jo tämän kesän työt Delfort Groupin paperitehtaalla Tervakoskella.

Valmistuttuani haluaisin töihin esimerkiksi Valmetin tai Andritzin kaltaiselle laitetoimittajalle, mutta ehkä paperitehtailla on tarjolla enemmän paikkoja. Valmistun vuonna 2025 ja toivoisin silloin insinöörinä saavani palkkaa yli 3 500 euroa kuukaudessa.”

Topi Lindi Messukeskuksessa.

Topi Lindi

Biotuotetekniikan opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu

”En ole vielä miettinyt tulevaisuuden keksintöjä, mutta uskon että työskentelen kartonkitehtailla jatkossakin. Ala kiinnostaa.

Opiskelen nyt kolmatta vuotta ja opiskelun ohella teen töitä Takon kartonkitehtaalla Tampereella. Aloitin esihenkilötehtävissä viime vuonna, ja kyllähän alkuun tuntui hurjalta olla 30 ammattilaisen pomona. Nyt työ tuntuu jo paljon helpommalta ja onnistuu opintojen ohellakin. Teemme neljä päivää 12-tuntisia työvuoroja ja olemme sitten viisi päivää vapaalla.

Esihenkilötehtävät ovat tuntuneet tosi kiinnostavilta. Kun valmistun, uskon palkkatason olevan näissä tehtävissä ja kolmivuorotyössä lisineen noin 70 000 euroa vuodessa.”

Lue myös:

Kesätyö kemian alalta – 5 vinkkiä hakuun

Markus Metsälä: ”Opetuksessa on katsottava peiliin ja kehitettävä kemian brändiä”

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä