Opiskelijastipendit olivat iloinen yllätys – ”Puskistahan tämä tuli”

Teksti Kemia-lehti 

Yhdeksän yliopisto-opiskelijaa sai Suomalaisten Kemistien Seuran stipendit. Lue perustelut ja palkittujen kommentit. He kertovat myös, mikä kemiassa viehättää.

Opiskelijastipendin saajat ovat ylärivissä Jere Hokkanen, Asko Juntunen ja Aino Koskinen, alarivissä Miro Muinonen, Juho Niemi, Sanni Määttänen, Markus Kärpijoki ja Viivi Heikkinen. Kuvasta puuttuu Emil Saha.

Suomalaisten Kemistien Seura myöntää keväisin 500 euron opiskelijastipendejä opintojen puolivälissä olevalle, opinnoissaan hyvin menestyneelle ja opintoympäristössään aktiiviselle kemian opiskelijalle. Nyt yhdeksän yliopisto-opiskelijaa sai stipendin.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO valitsi stipendin saajaksi Juho Niemen. Hän on opiskellut aktiivisesti ja menestynyt hyvin. Hän on toiminut aktiivisesti myös kemian vertaisryhmässä Orbitaalissa, jossa hän on auttanut muita opiskelijoita kemian kurssien tehtävissä ja ohjannut vertaisryhmää.

”Olen melkoisen otettu, ja hymy oli herkässä, kun sain asiasta tiedon stipendistä. Olen ollut tämän kevään vaihdossa Budapestissa, eikä käynyt mielessäkään moinen.”

Juho on ollut kiinnostunut kemiasta ja fysiikasta pienestä saakka. Hän kertoo olevansa utelias luonne ja haluaa ymmärtää, miten asiat luonnossa toimivat. Etenkin fysikaalinen ja laskennallinen kemia innostavat.

”Luultavasti jatkan tohtoriksi, mikäli mahdollisuus suodaan. Tulevaisuudessa haluaisin olla kehittämässä kestävän kehityksen mukaisia energiaratkaisuja tai työskennellä kiertotalouden parissa”, Juho kertoo.

”Kemian teekkarina saa loistavat eväät suunnittelupuolelle.”

LUT-YLIOPISTO valitsi stipendin saajaksi Miro Muinosen. Hän on kemistiseuran jäsen ja aktiivisesti mukana killan toiminnassa. Miro on myös ollut aktiivinen koulutusohjelman suuntaan. Hän on menestynyt hyvin opinnoissaan, jotka myös etenevät aikataulussa.

”Puskistahan tämä stipendin saaminen tuli, mutta tuntuu erittäin kannustavalta ja ilahduttavalta saada eräänlainen kiitos tehdystä työstä. Tästä sai ehdottomasti uutta lisäpaloa opintopolulle”,  Miro Muinonen kertoo.

Kemiassa häntä alkujaan kiinnosti käytännönläheisyys ja konkretia.

”Kiinnostus syttyi jo yläkoulun laboratoriossa, jossa pienissä kokeissa saatettiin tuottaa pieniä määriä jotain arjesta tuttuja yhdisteitä, mikä tuntui silloin taianomaiselta.”

”Nykyjään kiinnostus on edelleen sama, mutta mittakaava hieman toisenlainen. Kemian teekkarina saa loistavat eväät suunnittelupuolelle, jossa lopullinen skaala on tuotteesta riippuen jopa useita tonneja päivässä. Tämä stipendi kannustaa jatkamaan valitsemallani tiellä.”

”Koulussa kävi hyvä onni, että kemian opettajat olivat erittäin päteviä.”

OULUN YLIOPISTOSSA kemistien stipendi meni Jere Hokkaselle. Hän on menestynyt hyvin opinnoissaan. Jere näyttää omalla toiminnallaan, aktiivisuudellaan ja avuliaisuudella esimerkkiä myös muille opiskelijoille.

”Tuntui hienolta saada kunnia vastaanottaa tämä stipendi varsinkin, kun teidän, että moni kurssikavereistani olisi voinut saada sen yhtä hyvin”, Jere sanoo.

Hän on aina ollut kiinnostunut tutkimisesta, luonnontieteistä ja matematiikasta. Jo ennen kouluikää Jere oli erittäin kiinnostunut erityisesti erilaisten ötököiden tutkimisesta.

”Koulussa kävi hyvä onni, että kemian opettajat olivat erittäin päteviä ja innostivat opiskelemaan. Lukiossa pohdin vielä kemian ja fysiikan väliltä, mutta lopulta päädyin hakemaan juuri kemialle, sillä kemian opiskelu yliopistossa on käytännönläheisempää ja juuri se kemiassa kiehtoo eniten.” 

Jere näkee itsensä tutkijana yliopistolla tulevaisuudessa.

”Olin viime kesänä yliopistoharjoittelijana ja se vahvisti entisestään tutkijan uran tavoittelua. Tänä kesänä, otan taas askeleen eteenpäin tällä polulla ja lähden vaihtoharjoitteluun Itävaltaan.”

”Ala, jolla voisin työskennellä koko elämäni.”

TURUN YLIOPISTOSSA palkittiin Markus Kärpijoki. Hän on lahjakas ja ahkera kemian opiskelija, jonka opinnot etenevät kiitettävällä menestyksellä ja selvästi tavoiteaikataulua nopeammin. Opetustilanteissa hän on aktiivinen ja positiivisella tavalla näkyvä. Hän innostaa myös opiskelijatovereitaan osallistumaan.

”Stipendin saaminen tuli yllättäen. Olen tietenkin iloinen ja ylpeä siitä”, Markus kuvailee.

Kemia alkoi kiinnostaa häntä erityisesti lukiovaiheessa.

”Se alkoi tuntua alalta, jolla voisin työskennellä koko elämäni. Yliopisto on vahvistanut tätä tunnetta entisestään, ja voisin nähdä itseni kemian tutkijana tulevaisuudessa.”

Kesätyö tutkimusapulaisena vahvisti: tutkimus on tärkeää koko yhteiskunnalle.

AALTO-YLIOPISTO huomioi stipendillä Sanni Määttäsen. Hän on kolmannen vuoden opiskelija Kemian tekniikan kandidaattiohjelmassa, pääaineenaan Kemia ja materiaalitiede. Opinnot ovat edenneet sujuvasti ja erinomaisin arvosanoin. Sanni on myös työskennellyt kurssiapulaisena kandidaattiohjelman laboratoriokurssilla ja vieraillut lukioissa kertomassa kemian tekniikan opinnoista Aallossa. Sanni on osallistunut opiskelijayhdistys Prosessiteekkarien toimintaan toimihenkilönä ja tutorina.

”Olen ollut pienestä asti huolissani ilmastonmuutoksesta ja luonnon hyvinvoinnista, mikä sai minut kiinnostumaan luonnontieteistä ja etenkin kemiasta. Uskon, että tutkimuksen ja uuden teknologian avulla pystymme luomaan kestävämpiä ratkaisuja”, Sanni kertoo.

Viime kesänä hän oli kesätöissä tutkimusapulaisena Aalto-yliopiston tutkimusryhmässä. Se vahvisti hänen käsitystään siitä, miten tärkeää tutkimus on yhteiskunnan kannalta.

”Kemia sisältää paljon kiinnostavia tutkimuskohteita. Tällä hetkellä minua kiinnostaa etenkin ekologisemmat materiaalit, materiaalien kierrätettävyyden parantaminen ja uusiutuvan energian taltiointi ja varastointi.” 

Sanni kertoo olevansa todella otettu Suomalaisten Kemistien Seuran stipendin saamisesta.

”Se vahvistaa motivaatiotani opinnoissa ja lisää intoani tutkimustyötä kohtaan.”

Lue myös: Opiskelijoiden gallup: Palkka 5 000 euroa ja työlle aito merkitys

HELSINGIN YLIOPISTON stipendin saaja on Aino Koskinen. Ripeän opiskelutahdin lisäksi Ainon arvosanat ovat loistavia. Opintojensa ohella Aino on myös aktiivinen vaikuttaja yliopistoyhteisössä. Hän on vuoden 2025 alusta lähtien toiminut kemian kandiohjelman johtoryhmässä opiskelijajäsenenä.

”Stipendin saaminen on kannustava ja hieno tunnustus tehdystä työstä ja omasta osaamisesta. Kemiassa minua kiinnostavat erityisesti laskennallinen ja fysikaalinen kemia”, Aino kertoo.

Hän pääsee oppimaan lisää tulevana kesänä laskennallisesta ilmakehäkemiasta.

”Teen kandiharjoitteluni akatemiatutkija Nanna Myllyksen ryhmässä Helsingin yliopistolla. Kandiharjoittelu keskittyy ilmakehän hapetusreaktioiden laskennalliseen tutkimiseen. Teen samasta aiheesta myös kanditutkielmani”, Aino sanoo.

”Haaveilen työstä kemianteollisuuden prosessien parissa.”

TAMPEREEN YLIOPISTO huomioi tunnustuksella Viivi Heikkisen, joka on menestynyt opinnoissaan erinomaisesti ja on edennyt tavoitteellisen suoritusajan puitteissa. Lisäksi hän on aktiivinen Uranaisten Opiskelijaseurassa pyrkien tekemään tekniikan alaa lähestyttävämmäksi toisen asteen opiskelijoille ja edistämään diversiteettiä ja tasa-arvoa tekniikan aloilla.

Viivi on mukana tuottamassa Tekniikan Kutsu -mediaa ja järjestämässä kampuksella erilaisia ura- ja opiskelijatapahtumia. Viivi on myös aktiivinen kiltatoiminnassa, toimien vuoden 2023 Teknis-Luonnontieteellisen killan Hiukkasen hallituksessa ja vuonna 20204 sen juhlavuositoimikunnassa. Opintojensa ohessa Viivi on myös toiminut laskuharjoitusassistenttina Laaja Kemia -kursseilla.

”Stipendin saaminen tuntui todella ilahduttavalta! On kiva, että oma panostus ja kiinnostus kemian opintoja kohtaan on huomattu”, Viivi kertoo.

Tulevaisuudessa Viivi haluaa syventää osaamistaan lisää, etenkin vaihto-opintojen muodossa.

”Toivon, että saamme houkuteltua lisää nuoria kemian alan opintoihin. Haaveilen myös työstä kemianteollisuuden prosessien parissa, johon kesätyöt ovat antaneet hienon mahdollisuuden tutustua.”

Lue myös: Yliopiston toinen vuosi on pahin – pitääkö väite paikkansa?

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO palkitsi Asko Juntusen. Perusteluna tunnustukselle ovat suunnitelmallinen, sitoutunut ja määrätietoinen eteneminen opinnoissa. Juntunen on myös menestynyt opinnoissaan erinomaisesti.

”Emil har tillfört mycket nytänkande till undervisningen.”

ÅBO AKADEMIN stipendin saaja on Emil Saha. Perustelut ovat: Emil Saha är en studerande som verkligen skiljer sig från mängden. Emil har vid sidan av en normal studieakt (nu mitt i FM-utbildningen) deltagit aktivt som handledare både i grundundervisningen i kemi och i andra undervisningssammanhang.

Förutom att Emil är ett betydande stöd för övrika studenter, har han tillfört mycket nytänkande till undervisningen. Emil förstår sina jämnåriga, men även oss äldre. Därmed lyckas han utveckla våra tankesätt.

Lue myös: Kuinka saada opiskelija kiinnostumaan kemiasta?

 

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä