Nyt vaaditaan hyvää kuntoa! Haalarikansan vappu on jatkunut jo kaksi viikkoa

Teksti Aatu Kukkola, kuvat Timo Mäenpää

Kirkkovenesoutu, keltaiset sitsit ja vappupäivän haikea piknik – opiskelijakirjeenvaihtajamme Aatu Kukkola kertoo kemian opiskelijoiden keväisestä juhlasta.

Opiskelijoita lähdössä soutamaan.
Nyt ylitetään joki! Kemian opiskelijat osallistuvat Valenssin keltaisissa haalareissa Kirkkovenesoutuihin.

Ovatko vappusuunnitelmasi selvillä? Kun työssäkäyvät pääsevät pitkälle viikonlopulle, me opiskelijat olemme viettäneet vappua jo kaksi viikkoa.

Opiskelijavapun tehtävä on purkaa pitkän opiskeluvuoden aikana kerääntynyttä stressiä. Tapahtumia on enemmän kuin yhden ihmisen aikatauluun mahtuu, ja niihin osallistutaan ahkerasti. Haalarikansaa näkyy kaduilla ja kampuksella, ja opiskelijalehdet julkaisevat vappunumeronsa.

Yliopistojen ainejärjestöt järjestävät vuoden suurimmat ja parhaat tapahtumansa. Myös muiden kuin oman ainejärjestön tapahtumiin saa yleensä osallistua. Monet ajattelevatkin, että oikea vappukokemus vaatii tyhjän kalenterin ja hyvää kuntoa. Wesibussi, eräänlainen liikkuva disko, kuljettaa opiskelijoita tapahtumasta toiseen.

OULUN YLIOPISTOLLA isoja vapputapahtumia järjestävät ainejärjestöjen kattojärjestöt, kuten Teekkariyhdistys ja Luonnontieteilijät.

Oulun yliopiston Prosessikilta järjestää jo noin viikkoa ennen vappua Kirkkovenesoudut Tuiran uimarannalla. Tapahtumaan osallistuu aine- ja harrastejärjestöjen lisäksi myös yrityksiä. Mukana on kymmeniä joukkueita. Kilpailu on leikkimielinen, mutta tietysti lähimmät ystävyysjärjestöt täytyy aina yrittää päihittää. Kemian opiskelijat taisivat tänäkin vuonna hävitä fyysikoille, mutta jospa ensi souduissa kävisi paremmin…

Vappuaattona puolenpäivän aikaan opiskelijat kokoontuvat seuraamaan Franzénin lakitusta. Perinteisen lakituksen järjestää Oulun Humanistinen Kilta. Frans Mikael Franzén oli oululainen runoilijapiispa, ja hänen patsaansa on näkyvällä paikalla kaupungin keskustassa. Lakki on noin puoli metriä leveä, ja lakittajat nostetaan Fransin pään lähelle nosturilla.

”Jauhomakkaran tuoksun lisäksi ilmassa on haikeutta, kun opiskelukaverit valmistuvat tai lähtevät muualle kesätöihin. ”

Opiskelijoita lakittamassa patsasta Oulussa.
Franzénin lakitus on juhlava tapahtuma, joka kerää opiskelijoiden lisäksi paljon kaupunkilaisia paikalle Franzénin puistoon.

OULUN YLIOPISTOLLA aloittaa joka vuosi vajaat 40 kemistiopiskelijaa. Ainejärjestömme Valenssi on pieni, mutta aktiivinen, ja meidät tunnistaa keltaisista haalareista.

Sanana valenssi eli atomiarvo tarkoittaa alkuaineen atomin muodostamien kemiallisten sidosten lukumäärää. Nimen mukaisesti myös yhdistyksemme pyrkii muodostamaan opiskelijoiden välille vahvoja sidoksia. Valenssissa on ilmapiiri, jossa kaikki voivat tuntea kuuluvansa joukkoon.

Vapun aikoihin Valenssi järjestää vuosittain pari tapahtumaa, joihin osallistuu kymmeniä opiskelijoita.

SUOSIKKEJANI OVAT haalariemme värin mukaan teemoitetut sitsit. Sitsit on keskustelutapahtuma, jossa tutustutaan pöytätovereihin, lauletaan, syödään ja juodaan. Esimerkiksi juustositseistä, joilla tarjoiltavana oli juustoinen sosekeitto ja juustolautanen sekä seremoniamestarina koskenlaskijapoika, tuli paljon kehuja. Vanhimmat opiskelijat muistavat myös Tertun päivän banaanisitsit.

Oulun luonnontieteilijöiden kattojärjestö järjestää joka vuosi vappupiknikin Linnasaaren nurmella. Rasvainen ruoka ja vertaistuki kelpaavat vappupäivänä pitkän juhlaputken jälkeen. Jauhomakkaran tuoksun lisäksi ilmassa on haikeutta, kun opiskelukaverit valmistuvat tai lähtevät muualle kesätöihin. Tulemme vappuna yhteen, koska sitä seuraa pitkä tauko.

Gaudeamus igitur!

Kemia-lehden opiskelijakirjeenvaihtaja Aatu Kukkola opiskelee kemiaa Oulun yliopistossa.

Lue lisää:

Labrassa töiden onnistuminen on itsestä kiinni

Harva meistä selviäisi urakastaan yksin

Hyvä opettaja vaikuttaa ammatinvalintaan

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä