Nuoret kemistit: Kemian alan työpaikat ja koulutustiedot koko Euroopasta yhdelle kartalle

Kemian alan yhteistyömahdollisuuksia Euroopassa halutaan kehittää yhteisen nettikartan avulla. Se on yksi isoimmista ja näkyvimmistä EYCN:n (European Young Chemists Network, EuChemS:n nuorisojaosto) projekteista.

Teksti Heta Nieminen

Nuorten kemistien ryhmä yhteiskuvassa Lissabonissa.
Heta Nieminen (keskimmäinen rivi, neljäs vasemmalta) osallistui EYCN:n (European Young Chemists Network) kokoukseen Lissabonissa.

Chemistry Accross Europe -kartan tarkoituksena on kerätä ja koota infoa kemian teollisuuden työpaikoista ja kemian alan koulutusmahdollisuuksista. Sivuston tavoitteena on yhdistää kemian alaa ympäri Eurooppaa sekä tarjota apua esimerkiksi uutta työpaikkaa tai vaihto- tai jatko-opiskelupaikkaa etsiessä.

Mikäli yritys tai korkeakoulu haluaa lisätä itsensä kartalle, voi järjestöön olla yhteydessä EYCN:n nettisivuilla olevan linkin kautta tai suoraan allekirjoittaneeseen sähköpostilla.

Pandemiatauon jälkeen Lissaboniin

Kartta oli yksi keskeisistä puheenaiheita, kun EYCN kykeni kahden vuoden pandemiatauon jälkeen järjestämään livekokouksen viime syyskuussa. Kokous pidettiin Portugalissa Lissabonissa IST Técnico Lisboa -kampuksella, ja siihen osallistui liki 30 edustajaa ympäri Eurooppaa.

Päivän aloittanut delegaattien esittelykierros tuli tarpeeseen, sillä minun lisäkseni monia muitakin uusia edustajia eri maiden kemian seuroista on pandemia-aikana liittynyt EYCN:n.

Esittäytymisten jälkeen alkoi päivän varsinainen ohjelma, kun EuChemS:n presidentti Floris Rutjes esitteli järjestön toimintaa ja tehtäviä. Rutjes kertoi EuChemS:n roolista olla luomassa alusta tieteelliselle keskustelulle sekä toimia eurooppalaisten kemian seurojen yhtenäisenä kattojärjestönä ja puolueettomana äänenä erilaisten poliittisten päättävien elinten suuntaan.

Workshopissa käytiin läpi, miten EuChemS vaikuttaa päätöksentekoon Euroopan parlamentissa ja miten erilaisten asetusten säätämiseen liittyvä prosessi etenee.

Toiminta jaettu viidelle tiimille

EYCN:n toiminta on jaettu viidelle eri tiimille: Networking, Global Connections, Membership, Communications ja Science. Varsinaiset projektit ja niihin liittyvät työt tehdään tiimien kesken. Kokouspäivästä oli lohkaistu osa juuri tätä tiimityöskentelyä varten, mikä oli erittäin tervetullutta, sillä ympärivuotisia projekteja edistetään muutoin täysin etänä.

Toiminnantäytteiseen kokouspäivään mahtui vielä muun muassa esitys Chemical and Engineering News (C&EN) -lehdestä, kun lehden Euroopan tiedevastaava päätoimittaja Laura Howes esitteli lehden toimintaa ja kuvaili, miten hyvästä ideasta, henkilöstä tai tutkimuksesta saadaan artikkeli esimerkiksi juuri C&EN-lehteen. Suurelle yleisölle tarkoitetut lehdet, kuten esimerkiksi C&EN, tarjoavat oivan tien tieteen yleistajuistamiselle.

Päivän päätteeksi pidettiin vielä aivoriihi delegaattien kesken. Yhdessä pohdittiin, mitä EYCN voisi tehdä, jotta kemian ala houkuttelisi enemmän nuoria. Keskustelimme esimerkiksi kemian työpaikoista, verkostoitumisen voimasta sekä kemian promoamisesta.

Viimeistään tässä vaiheessa huomasi kuinka paljon helpompaa on kommunikointi, motivaation herättäminen sekä uusien ideoiden jakaminen, kun ollaan fyysisesti samassa paikassa verrattuna etäkokouksiin. Myös yhteistyön tärkeys eri maiden välillä korostui päivän viimeisessä osiossa.

Seuraava EYCN:n kokous järjestetään Haagissa Alankomaissa elokuussa 2023.

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä