Netta Karjalaisen kanditutkielma toi ykköspalkinnon kovassa seurassa

Teksti Kemia-lehti, kuvat Anniina Sjöblom

Helsingin yliopiston kemian kandiohjelmasta keväällä valmistunut Netta Karjalainen on voittanut merkittävän kansainvälisen palkinnon. Hänen kandityönsä arvioitiin parhaaksi The Global Undergraduate Awards -kilpailun matematiikan ja fysiikan tieteenalasarjassa.

Netta Karjalainen.
”Kandityöni käsitteli koneoppimista kvanttimekaniikan tutkimusmenetelmänä, ja se kiinnostaa yhä kovasti”, Netta Karjalainen kertoo.

Netta Karjalainen selvitti voitokkaassa kanditutkielmassaan Inferring underlying Heisenberg Hamiltonian from a spin spectral function for a quantum spin liquid by a neural network, voidaanko koneoppimisen ja neuroverkkojen avulla ennustaa spinnien kytkentävakioita laskennallisesti generoidusta datasta. Työ valmistui Aalto-yliopiston Correlated Quantum Materials -tutkimusryhmässä Aallon ja Helsingin yhteisohjauksessa ja arvioitiin korkeimmalla arvosanalla.

The Global Undergraduate Awards -ohjelmassa on yli neljäsataa korkeakoulua ympäri maailman. Yliopistoista mukana ovat muun muassa Cambridge, Harvard, University of Hong Kong ja Karoliininen instituutti.

”Ajattelin etukäteen, että olisipa siistiä olla parhaan kymmenyksen joukossa omalla alallaan. En osannut odottaa voittoa”, Karjalainen sanoo.

”Ensin hieman ihmettelin, että mikäs juttu tämä on, mutta kun olin kirjoittanut kanditutkielmankin englanniksi, osallistuminen oli helppoa ja päätin kokeilla.”

Opintojen painopiste fysiikan puolelle

Natta Karjalainen aloitti syksyllä maisteriopinnot teoreettisten ja laskennallisten menetelmien maisteriohjelmassa. Vaikka opintojen painopiste on siirtynyt kemiasta enemmän fysiikan puolelle, kanditutkielman aihepiirit kiinnostavat häntä edelleen.

”Kandityöni käsitteli koneoppimista kvanttimekaniikan tutkimusmenetelmänä, ja se kiinnostaa yhä kovasti”, Karjalainen kertoo.

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä