Luomukananmunista löydetty liikaa PFAS-yhdisteitä

Kotimaisista luomukananmunista on löytynyt liian suuria PFAS-pitoisuuksia. Yhdisteellä on haitallisia terveysvaikutuksia. Ruokavirasto tehostaa yhdisteiden tutkimista suomalaisista elintarvikkeista.

Teksti Kemia-lehti, kuvat Nik/Unsplash

Kananmunia munakennossa.
Merkittävin tekijä luomumunien PFAS-pitoisuuksiin on kanojen ruokinnassa käytettävä kalajauho.

Luomukananmunista otetuissa muutamissa näytteissä pitoisuudet ovat ylittäneet asetetut enimmäismäärät. Raja on määritelty EU-tasolla. Kohonneita pitoisuuksia ei kuitenkaan ole kaikissa luomumunissa. PFAS-yhdisteet heikentävät ihmisten immuunipuolustusta.

Ruokaviraston mukaan merkittävin tekijä luomumunien PFAS-pitoisuuksiin on kanojen ruokinnassa käytettävä kalajauho. Jauholla on kanojen ravitsemuksessa keskeinen merkitys, koska sen avulla saavutetaan tasapainoinen aminohappokoostumus.

Yhdisteet peräisin luonnonkalajauhosta

Kohonneita pitoisuuksia havaittiin luomukananmunista, joiden tuotannossa munivien kanojen rehuun oli lisätty luonnonkalasta valmistettua kalajauhoa.

Ruokavirasto ohjeistaa luomumunien tuottajia vähentämään luonnonkalasta valmistetun kalajauhon käyttömäärää. Lisäksi on pyrittävä käyttämään sellaisia kalajauhoeriä, joissa PFAS-yhdisteiden pitoisuudet ovat mahdollisimman pieniä.

Virasto on informoinut ja ohjeistanut rehualan toimijoita ja Siipikarjaliitto ry:n kautta kananmunantuottajia.

Muista elintarvikkeista PFAS-yhdisteiden pitoisuuksia on tutkittu vasta vähän. Ruokavirasto on päättänyt lisätä tutkimuksia.

PFAS-yhdisteille uudet enimmäismäärät, rehuille ei

Euroopan komissio on asettanut PFAS-yhdisteille eli perfluoratuille alkyyliyhdisteille enimmäismäärät elintarvikkeissa tammikuun alusta alkaen. PFAS-yhdisteiden enimmäismäärät koskevat munia, kalastustuotteita ja simpukoita sekä naudan, sian, siipikarjan, lampaan ja riistaeläinten lihaa ja muita syötäviä osia.

Sen sijaan kalajauhoille ja muille rehuille ei ole asetettu enimmäispitoisuuksia näiden yhdisteiden jäämille.

Ruokaviraston mukaan nyt on erittäin tärkeää, että kananmunantuotannossa huomioidaan jatkossa luonnonkalasta valmistetun kalajauhon käyttöön liittyvä PFAS-yhdisteiden jäämien riski.

PFAS-yhdisteet levinneet lähes kaikkialle

Yhdisteiden käyttöä on nykyisin rajoitettu, mutta niiden pysyvyyden vuoksi PFAS-yhdisteitä löytyy edelleen elintarvikkeista. PFAS-yhdisteillä on osoitettu olevan immuunipuolustusta heikentäviä vaikutuksia.

PFAS-yhdisteet rikastuvat ravintoketjussa ja kertyvät elimistössä veren proteiineihin, munuaisiin ja maksaan. Yhdisteiden kertyminen elimistöön johtuu siitä, että ne eivät helposti erity virtsan tai ulosteiden mukana.

Lähde: Ruokavirasto

PFAS-yhdisteet

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä