Kuusisokeria sahanpurusta – lupaava raaka-aine vihreällä prosessilla

Teksti Anni Turpeinen, kuvat Teemu Kuusimurto

Sammioon vettä, lämpöä ja sahanpurua, ja tulokseksi saadaan kuusisokeria. Se on uusi monipuolinen ja potentiaalinen suomalainen vientituote, joka syntyy vihreällä prosessilla.

Kehitysjohtaja Ann-Sofie Fonsenin astiassa on kuusisokeria. Oivallus on kuusi­sokerin eri laadut, joita voitaisiin käyttää monissa eri yhteyksissä.

Kuusisokerin eli hemiselluloosan kiinnostavuus piilee vastuullisessa tuotantotavassa sekä mahdollisten käyttökohteiden runsaudensarvessa.

Innovaatio voi tuottaa raaka-ainetta kosmetiikkaan, pinnoitteisiin, sideaineisiin, liimoihin, maaleihin ja pakkaus­sovelluksiin.

”Keskeistä on vihreä prosessi, joka kiinnostaa teollisuutta laajalti. Mahdollistamme teollisuuden siirtymisen biopohjaiseen talouteen”, sanoo Boreal Bioproductsin kehitysjohtaja, kemisti Ann-Sofie Fonsen.

Kuusisokerin valmistuksessa energiaa kuluu kuuman veden lämmitykseen, mutta kemiallisia liuottimia tai apuaineita ei tarvita.

Arvokkaat ainesosat saadaan talteen biomassasta puhtaalla vedellä. Prosessin jälkeen jäljelle jäänyt biomassa poltetaan energiaksi.

”Tulevaisuudessa haluamme nostaa myös jäljelle jäävän tuotefraktion arvoa ja keksiä sille käyttöä”, Fonsen sanoo.

Kuusisokerin valmistuksessa arvokkaat raaka-­aineet saadaan talteen pelkällä vedellä.

Sahanpuru sivuvirroista

Sahanpuru on valittu kuusisokerin pääraaka-aineeksi, koska sen saatavuus on hyvä. Boreal Bioproducts aloitti yhteistyön Metsä Springin kanssa vuonna 2020.

Se käyttää raaka-aineena Metsä Groupin tehtaiden toiminnan sivuvirtana syntyvää sahanpurua.

”Prosessimme pohjautuu kymmenisen vuotta sitten tehtyyn akateemiseen tutkimukseen. Nyt olemme vaiheessa, jossa prosessia laajennetaan pilottivaiheesta suurempaan mittakaavaan”, Fonsen kertoo.

Pilottilaitos sijaitsee Boreal Bioporductsin tiloissa Turussa. Demotuotantolaitos on suunnitteilla lähelle Metsä Groupin Mänttä-Vilppulassa sijaitsevaa tehdasta, jossa sahanpurua syntyy. Näin biomassan kuljettamiseen ei kulu energiaa ja tuotteen hiilijalanjälki pysyy pienenä.

”Tietääksemme vastaavaa sahanpurua uuttavaa tuotantolaitosta ei ole toista maailmassa.”

Ann-Sofie Fonsen ja Boreal Bioproductsin kemistitiimi tutkivat kuusisokerien yhteensopivuuksia eri aineiden kanssa.

Tuote muokattavissa moneen tarpeeseen

Boreal Bioporductsin kuusisokeri ei ole vain yksi tuote, vaan monta. Keksintö on itse asiassa hemiselluloosajakeiden eli kuusisokerin eri laadut. Niillä on erilaisia ominaisuuksia sekä keskenään että yhdistettynä muihin aineisiin.

”Minä ja kemistitiimimme tutkimme kuusisokerien yhteensopivuuksia eri aineiden kanssa. Kokeilemme myös reaktioita, joilla voisimme muuttaa tai säädellä molekyylin toiminnallisuuksia, kuten vaikkapa hydrofobisuutta”, Fonsen kertoo.

Yritys markkinoi kuusisokeria sen alhaisella rasvan ja hapen läpäisykykyvyllä. Rasva- ja happibarrier-ominaisuudet kiinnostavat etenkin pakkausmateriaali- ja kosmetiikkateollisuutta.

Suurta markkinaa tuotteille ei vielä ole, mutta Boreal Bioproducts pyrkii opettamaan toimijoita ymmärtämään kuusisokerin mahdollisuudet.

Joitakin valmiita tuotteita jo on.

”Kuusisokeria on ainesosana esimerkiksi Laviér-merkin Tree Sugar Balm -huulivoiteessa ja Metsä-sarjan ihonhoitotuotteissa, joissa kuusisokeriuutteella on korvattu ulkomailla tuotettu kookospohjainen tensidi.”

Kosmetiikkateollisuudessa on voitu edetä jo kaupalliselle tasolle, koska tarvittavat volyymit ovat pieniä.

Lue myös: Kosmetiikkaan raaka-ainetta metsästä

Sahanpurusta uuttuu prosessissa pieni määrä puhdasta ligniiniä.

Aarteita puun ja kuoren
välissä

Kuusisokerin lisäksi sahanpurusta uuttuu prosessissa pieni määrä puhdasta ligniiniä sekä muita vesiliukoisia yhdisteitä. Ligniinillä voidaan korvata fossiilipohjaisia fenoleja. Siksi se kiinnostaa useita teollisuuden aloja kuten auto-, rakennus-, pinnoite-, muovi-, ja lääketeollisuutta.

Tulevaisuudessa ligniiniä saatetaan käyttää myös esimerkiksi hiilikuidun raaka-aineena.

”Myös kosmetiikkateollisuus on kiinnostunut ligniinistä, sillä ligniini sisältää luonnollisia uv-suoja-aineita ja antioksidantteja.”

Boreal Bioproducts tutkii parhaillaan myös puun kuorijaetta. Puun kuoresta ja heti kuoren alta löytyy runsaasti mielenkiintoisia yhdisteitä, joista osalla on esimerkiksi antiviraalisia ja antibakteerisia ominaisuuksia.

”Puulla ei ole muuta suojakeinoa ympäristöä vastaan kuin kemiallinen sodankäynti, ja siksi nimenomaan kuoresta löytyy paljon mielenkiintoisia yhdisteitä tutkittavaksi”, Fonsen kertoo.

Puun kuoren yhdisteiden ominaisuudet voivat olla hyödyksi esimerkiksi biopohjaisten suoja-aineiden kehityksessä.

”Uskon, että monien tällä hetkellä käytössä olevien synteettisten suoja-aineiden käyttöä tullaan tulevaisuudessa rajoittamaan. Korvaava biopohjainen ratkaisu voi löytyä puun kuoren alta.”

Lue myös:

Kuurakuitu voi mullistaa tekstiiliteollisuuden – Metsä Spring haastaa puuvillan

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä