Kohti kestävää vetytaloutta – Aalto-yliopisto perustaa innovaatiokeskuksen

Teksti Kemia-lehti, kuvat Aalto-yliopisto | Tuomas Uusheimo

Aalto-yliopistoon syntyy innovaatiokeskus, jonka tehtävänä on koordinoida ja yhdistää monitieteistä vetytutkimustoimintaa.

Aalto-yliopiston rakennus.
Aalto-yliopiston uusi innovaatiokeskus kokoaa yhteen monitieteisen vetytutkimuksen. Sen toivotaan tuovan Suomeen vetyalan kansainvälisiä huippuosaajia ja investointeja.

Uuteen vetyinnovaatiokeskukseen tulevat muun muassa vihreän vedyn, vetytalouden ja erilaisten vetyteknologioiden tutkimusta tekevät yksiköt kaikista Aalto-yliopiston korkeakouluista.

Aalto-yliopisto on saanut vetyinnovaatiokeskuksen perustamiseen kahden miljoonan euron rahoituksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Keskuksen tarkoituksena on edistää kestävää vetytaloutta.

Vetyinnovaatiokeskuksen johtajana aloittaa professori Mika Järvinen Insinööritieteiden korkeakoulusta.

”Aallossa on jo pitkään tehty monia vetytalouden avainkohtia tukevaa tutkimusta – nyt on tärkeintä saada lisää rahoitusta ja sitä kautta uusia osaajia sekä innovaatioita. Aalto-yliopisto haluaa rakentaa kestävää tulevaisuutta. Vetyteknologian ja vetytalouden koko arvoketjun tutkimuksella ja koulutustarjonnalla on tässä tehtävässä keskeinen rooli”, Järvinen sanoo tiedotteessa.

Järvisen lisäksi johtokolmikkoon kuuluvat professori Tanja Kallio Kemian tekniikan korkeakoulusta ja professori Marko Hinkkanen Sähkötekniikan korkeakoulusta.

Monitieteistä tohtorikoulutusta

Vetyinnovaatiokeskus tarjoaa myös monitieteistä tohtorikoulutusta vetytalouden alalle. Ensimmäiset tohtorikoulutettavat aloittavat keskuksessa syksyllä 2024.  Aalto-yliopisto panostaa vetyosaajien koulutukseen myös useissa maisteriohjelmissaan.

Yhteistyössä Aalto-yliopiston vetyinnovaatiokeskuksen kanssa toimii niin ulkopuolisia tutkimusorganisaatiota kuin yrityskumppaneitakin.

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä