Kirjeenvaihtaja Markku Leskelä: ”Vihreässä siirtymässä kemia on keskeinen tiede”

Teksti Kemia-lehti

Emeritusprofessori kehittää atomikerroskasvatusprosesseja ja harrastaa vapaa-ajallaankin kemiaa.

Markku Leskelä.
Markku Leskelä.

”Koko maailmaa mullistavissa digitaalisessa ja vihreässä siirtymässä kemia on keskeinen tiede, mutta harvemmin sitä tuodaan esiin. Harva tulee ajatelleeksi, että mikroprosessoreiden edelleen jatkuva huima kehitys lepää pitkälti kemian varassa”, emeritusprofessori Markku Leskelä miettii.

Leskelä on arvostettu kemisti, joka on toiminut epäorgaanisen kemian apulaisprofessorina ja professorina Oulun yliopistossa, Teknillisessä korkeakoulussa, Turun yliopistossa ja Helsingin yliopistossa. Hän on myös Kemian Päivien Säätiön puheenjohtaja ja Kemian Kustannus Oy:n hallituksen jäsen.

Emerituksenakin Leskelä on aktiivisesti mukana tutkimuksessa.

”Atomikerroskasvatusprosessien (ALD) kehittäminen ja tutkiminen on ollut alaani vuodesta 1980 ja työ jatkuu”, hän kertoo.

Kemia on paitsi Leskelän ammatti, myös hänen harrastuksensa. Vapaa-aika on kulunut suureksi osaksi kemian seurojen luottamustehtävissä sekä tiedeakatemioiden ja säätiöiden hallituksissa kemian edustajana.

Kemian imagoon Leskelä toivoisi kohennusta: ”Koska kemialla ei ole ’maailman parantamisen’ imagoa, se ei saa nuorison keskuudessa ansaitsemaansa arvostusta. Kemiaa kärsii länsimaissa suurta opiskelijapulaa, vaikka työpaikkoja olisi runsaasti tarjolla.”

Lue lisää:

Harvinaisilla maametalleilla on pitkä historia Suomessa

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä