Kemisti innostui lannoitteista – Kekkilä on kukkinut jo 100 vuotta

Syyhyävätkö sormesi jo multaan? Samanlaisia oireita oli eräällä maanviljelyskemistillä yli sata vuotta sitten. Siitä sai alkunsa suuryritykseksi kasvanut Kekkilä.

Teksti Marja Ollakka, kuvat Kekkilä

Mikko Jortikka esittelee omenapuista tuttavilleen, historiallinen kuva. Jortikka kehitti Kekkilän lannoitteet.
Mikko Jortikka oli innostunut omenapuiden kasvatuksesta. Kuvassa hän esittelee aihetta tuttavilleen. Jortikka kuvassa oikealla huopahattu päässään.

Puutarha-alan yritys Kekkilän historia kulkee yhtä matkaa suomalaisen puutarhakulttuurin kehityksen kanssa. Vuonna 1924 perustettu Kekkilä syntyi Mikko Jortikan uudenlaisista kasvatusajatuksista. Pääosassa olivat oikeat lannoitteet oikeaan paikkaan sekä puutarhakulttuurin arvostus.

Vuoden 2024 yhdeksi puutarhatrendiksi on määritelty biofilia eli hyvinvoinnin ja puutarhaharrastuksen yhteys.

Se sama yhteys nähtiin jo 100 vuotta sitten. Kotipuutarhaviljelyllä katsottiin olevan kansanterveydellisiä ja sivistäviä päämääriä.

Ihmiset saivat kasveista monipuolisempaa ravintoa ja samalla pääsivät nauttimaan hyvin hoidetun pihan sielua kohottavista vaikutuksista.

Jortikan perusopit vaikuttavat edelleen. Tuoreen Kotipuutarhatutkimuksen mukaan jopa 75 prosenttia suomalaisista hoitaa kasveja ja kiinnostuksen ennakoidaan vain kasvavan.

Maanviljelyskemiasta biokemiaan

Mikko Jortikka valmistui Helsingin yliopistosta vuonna 1916 filosofian maisteriksi ja agronomiksi pääaineinaan maanviljelyskemia, maanviljelysoppi ja kotieläinoppi. Hän perusti Karjalan kannaksella sijaitsevaan Kekkilän kartanoonsa oman koepuutarhan.

Innokas kokeilija jaotteli puutarhakasvit kymmeneen ryhmään, joille kullekin kehitti oman lannoitteen. Kartanon hienosti kasvaneet tomaatit, omenat ja mansikat saivat muutkin innostumaan oikeanlaisesta lannoituksesta. Kekkilän myynti kasvoi kohisten.

Kolme värikästä vanhanaikaista pakkausta. Kekkilän lannoitteita avomaan kukille ja puutarhan hedelmäpuille, marjoille ja juureksille.
Lannoitteita joka lähtöön. Kymmenen eri kasviryhmää sai oman tuotteensa.

Kerttu-vaimo jatkoi toimintaa

Yritys kohtasi konkurssin 1931 ja Mikko Jortikka menehtyi yllättäen vuonna 1939, mutta hänen puolisonsa Kerttu Jortikka jatkoi toimintaa pääkaupunkiseudulla.

Hän palkkasi lannoitteiden suunnittelijaksi FM Jorma Erkaman, josta tuli myöhemmin Helsingin yliopiston biokemian professori ja Jortikan Tellervo-tyttären puoliso sekä osakas perheen yrityksessä.

Kekkilällä on ollut monivaiheinen historia, johon on kuulunut konkurssin lisäksi muuttoja, yrityskauppoja ja riitojakin.

Nyt Kekkilä-BVB Oy on 300 miljoonan euron liikevaihdollaan Euroopan johtava ammattiviljely- ja harrastajapuutarha-alan toimija ja osa suomalaista Neova-konsernia.

Kansainvälinen kukittaja

1924
Agronomi Mikko Jortikka tuo myyntiin Kekkilän kartanossa kehittämänsä Suomen ensimmäiset moniravinteiset lannoitteet.

1952
Kekkilän Kukkamulta – Suomen ensimmäinen kukkamulta – tulee myyntiin kauniissa 4 kilon pahvipakkauksessa.

1960-luku
Ammattimainen kasvihuoneviljely ottaa ison harppauksen ja Kekkilän tuotteet varmistavat viljelijöiden sadon.

1980-luku
Kekkilä tuo ensimmäisenä markkinoille isoihin rakennuskohteisiin suunnitellut tasalaatuiset kasvualustat.

2000
Suomalainen Kekkilä ja ruotsalainen Hasselfors Garden yhdistyvät

2019
Hollantilainen BVB Substrates B.V. ja Kekkilä Oy yhdistyvät Kekkilä-BVB Oy:ksi, josta tulee Euroopan johtava ammattiviljely- ja harrastajapuutarha-alan toimija

2024
Satavuotisjuhla huipentuu Puutarhaunelmat todeksi -kilpailuun, jossa pääsee esittelemään omien unelmiensa toteutumista kuvien avulla.

Lue lisää Kekkilän historiasta

 

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat uusimmat uutiset suoraan sähköpostiisi

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä