Itä-Suomen yliopisto menestyi UI GreenMetric-​vertailussa

Teksti Kemia-lehti, kuva Niko Jouhkimainen

Itä-Suomen yliopisto sijoittui 39. sijalle yli tuhannen maailman yliopiston joukossa UI GreenMetric -vertailussa. Miinusta tuli liian vähäisestä vehreydestä.

Itä-Suomen Joensuun kampuksen alkukivet.

Itä-Suomen yliopisto säilytti erinomaisen sijoituksensa kestävän kehityksen kansainvälisessä UI GreenMetric -vertailussa ja sijoittui 39. sijalle lähes 1 200 maailman yliopiston arvioinnissa. Itä-Suomen yliopiston sijoitus vuonna 2023 pysyi samana kuin edellisvuonna.

”Viime vuoden sijoituksen säilyttäminen on hyvä saavutus kilpailun kasvaessa vertailun kärjessä. Pisteitä kerättiin edellisvuoteen verrattuna hiukan enemmän, ja on hyvä myös huomioida, että vertailuun osallistui nyt yli 100 uutta yliopistoa”, taustoittaa yliopiston kestävän kehityksen asiantuntija Maiju Eskelinen.

Itä-Suomen yliopisto osallistui UI GreenMetric -vertailuun jo kahdeksatta kertaa. Vertailussa maailman yliopistoja arvioidaan sen perusteella, miten ne huomioivat toiminnassaan ympäristövastuun ja kestävän kehityksen.

Arviointi tehdään useilla osa-alueilla, joita ovat miljöö ja infrastruktuuri, energiankäyttö ja ilmastonmuutoksen torjunta, jätteiden käsittely, veden käyttö, liikenne sekä opetus ja tutkimus.

Yliopistoilta vaaditaan selkeitä näyttöjä toimenpiteistä ja niiden jatkuvasta kehittämisestä.

Täydet pisteet jätteiden käsittelystä. Heikoin lenkki kampusten vähäinen vihreys.

Tuoreimmassa vertailussa Itä-Suomen yliopisto sai täydet pisteet jätteiden käsittelyn ja veden käytön arvioinnissa.

Yliopisto pärjäsi hyvin myös energiankäytön ja ilmastonmuutoksen torjunnan kategoriassa, jossa sijoitus oli 27.

Itä-Suomen yliopisto nousi lisäksi opetuksen ja tutkimuksen osalta 50 parhaan yliopiston joukkoon.

Kestävän kehityksen vertailussa Itä-Suomen yliopiston heikoin lenkki on ollut miljöö ja infrastruktuuri. Siinä mitataan kampusten sosiaalista kestävyyttä ja kampusalueiden vihreyttä. Sosiaalisessa kestävyydessä yliopisto pärjää erinomaisesti.

Vihreyden eli viheralueiden, metsien ja istutusten osalta sijoitusta on vaikea nostaa, sillä Itä-Suomen yliopiston kampusalueet ovat tiiviitä ja kaupunkimaisia, vaikka sijaitsevatkin viheralueiden välittömässä läheisyydessä.

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä