Uudet vetyhankkeet Kemiin ja Poriin – tavoitteena ammoniakin omavaraisuus

Teksti Kemia-lehti, kuvat Green North Energy 

Suomalainen Green North Energy on tehnyt uudet aiesopimukset vihreiden vety- ja ammoniakkilaitosten perustamisen selvityksestä Porin ja Kemin kaupunkien kanssa. Naantalissa yrityksen ensimmäinen vastaava tuotantolaitos on jo rakentumassa. 

Vihreän ammoniakin tuotantolaitos – havainnekuva.
Havainnekuva Green North Energyn ammoniakin ja vedyn tuotantolaitoksesta.

Yli miljardin euron suunnitelluilla investoinneilla tähdätään vihreän siirtymän vauhdittamiseen, huoltovarmuuden paranemiseen ja uusien työpaikkojen syntymiseen Suomeen.

Investoinneissa Green North Energy hyödyntää Business Finlandin tuella kehittämäänsä tuotantokonseptia, jota se soveltaa jo Naantaliin parhaillaan rakentuvassa pilottilaitoksessa. Laitoskonseptin ytimessä on sen monistettavuus.

Nyt yhtiö aloittaa EU:n tuella tarkastelun konseptin toteutettavuudesta uusiin sijainteihin Porissa ja Kemissä, osana BalticSeaH2-projektia. 

Molemmat laitokset tulevat olemaan Naantalin tehtaan suuruisia, eli yli 600 miljoonan euron investointeja.

Suunniteltu volyymi takaa ammoniakin omavaraisuuden

Green North Energyn perustamat laitokset parantavat Suomen huoltovarmuutta. Lannoitteiden valmistuksessa tarvitaan ammoniakkia, jonka suhteen Suomi on nyt riippuvainen Venäjästä ja Afrikan maista.

Green North Energyn suunnitellut tuotantovolyymit riittäisivät tekemään Suomesta omavaraisen ammoniakin tuotannossa.

Uusiutuvalla energialla valmistettujen vetytuotteiden avulla pystytään korvaamaan fossiilisia polttoaineita ja kemikaaleja, mikä vauhdittaa vihreää siirtymää maalla ja merellä.

”On oleellista saada merituulivoiman kehittymisen esteitä ratkotuksi.”

Satoja uusia työpaikkoja

Investoinneilla odotetaan olevan positiivisia vaikutuksia Porin ja Kemin elinkeinoelämälle, sillä laitosten ympärille voidaan rakentaa vihreän siirtymän ekosysteemiä.

”Green North Energy on meille mieluinen yhteiskumppani: se on edelläkävijäyritys, jolla on juuret vahvasti Suomessa. Odotamme hankkeella olevan huomattavia työllistämisvaikutuksia, sillä vetylaitoksen ympärille voi syntyä monenlaista toimintaa”, sanoo Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna.

”Kaupunkimme sijaitsee tulevan vetyputkiston varrella, ja hiilineutraalisti toimiva vety- ja ammoniakkilaitos olisi erittäin tervetullut lisä”, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen.

Lue myös: Vireillä kymmeniä vetyhankkeita, lue mitä ja missä

Vetytalouden ja merituulivoiman synergia

Poriin ja Kemiin on suunnitteilla isoja merituulihankkeita. Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hyvä saatavuus on kriittistä vetyhankkeille. Myös sataman läheisyys on yrityksille merkittävää, sillä vihreän ammoniakin päämarkkinat löytyvät kauempaa Euroopasta.

Laitosten kokonaiskannattavuuteen merituulivoimalla on suuri vaikutus.

”On aivan oleellista saada merituulivoiman kehittymisen esteitä ratkotuksi, jotta vetylaitokset ja energiahankkeet etenevät samassa tahdissa”, sanoo Green North Energyn toimitusjohtaja Jussi Ylinen.

Green North Energy on vuonna 2021 perustettu vihreän energian hankekehitysyhtiö, joka mahdollistaa vihreää vetyä ja ammoniakkia valmistavien laitosten toimintaa.

Yhtiön suurimmat yritysomistajat ovat insinööri- ja konsulttitoimisto Elomatic Oy sekä Flexens Oy Ab. Yhtiön pilottilaitos valmistuu vuonna 2027 Naantaliin.

Lähde: Business Finland

Lue myös: VTT:n Antti Arasto ei usko, että aurinko ja tuuli yksin riittävät energiamurroksessa

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä