Infinna-kuitu toi ympäristöpalkinnon ja yhteistyötä suurten muotitalojen kanssa

Ali Harlin ja Petri Alava ovat saaneet Sininen pallo -ympäristöpalkinnon Infinna-kuidun kehittämisestä ja tuotteistamisesta.

Teksti Kemia-lehti, kuva Joel Haapamäki

Ali Harlin ja Petri Alava palkintojenjakotilaisuudessa.

Palkituista Ali Harlin työskentelee VTT:llä tutkimusprofessorina ja Petri Alava Infinited Fiber Companyn toimitusjohtajana. Sininen pallo -ympäristöpalkinto on arvoltaan 100 000 euroa, ja sen rahoittajina ovat Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Maj ja Tor Nesslingin säätiö ja Svenska litteratursällskapet i Finland

Kierrätystekstiileistä valmistettava kuitu voi muuttaa muotiteollisuuden toimintaa ja kuluttajien käyttäytymistä merkittävällä tavalla. Infinna on osaltaan ratkaisemassa tekstiilijätteen ongelmaa, lisäämässä muotiteollisuuden ja kuluttajien tietoisuutta kierrätysmateriaaleista sekä vähentämässä neitseellisen puuvillan tarvetta.

”Infinna on puuttuva lenkki tekstiilien materiaalinkierrätyksessä. Se mahdollistaa aivan uudenlaisen kierrätykseen perustuvan teollisen ekosysteemin”, Ali Harlin sanoo.

Yhteistyötä suurten muotiyhtiöiden kanssa

Infinna-kuitua valmistaa Harlinin ja Alavan perustama Infinited Fiber Company. Yritys on solminut pitkälle tulevaisuuteen ulottuvia yhteistyösopimuksia globaalien muotijättien, kuten Patagonian, H&M:n, Inditexin ja PVH:n, kanssa.

”Haluamme tehdä tekstiilien kiertotaloudesta arkipäiväistä niin, että jokaisella on mahdollisuus ostaa tekstiilejä, joiden tekemiseen ei ole tarvinnut käyttää neitseellisiä raaka-aineita”, Petri Alava kertoo.

Sininen pallo -ympäristöpalkinto jaettiin nyt toista kertaa. Viime vuonna palkinnon saivat Härkiksen ja Nyhtökauran kehittäjät.

Lähde: VTT

Tekstiiliteollisuuden ympäristöhaitat

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä