Haluatko olla tekemässä uusiutuvaa polttoainetta? Toimi näin

Teksti Kemia-lehti, kuva iStock

Taas on se aika vuodesta, kun kotikeittiöissä päästään mukaan polttoaineen valmistukseen. Kiertotaloustempaus Kinkkutemppu käynnistyy 18. joulukuuta. Tänä vuonna tavoitellaan uutta ennätystä.

Valmis joulukinkku leikkuulaudalla.
Kinkkutemppu-kiertotaloustempaus järjestetään jo kahdeksatta kertaa.

Haluatko olla tekemässä uusiutuvaa polttoainetta? Kinkkutemppuun osallistumalla se käy helposti.

Toimi näin:

  1. Paista kinkku tai kala tai kalkkuna.
  2. Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva paistinrasva tyhjään maitotölkkiin tai muuhun kartonkitölkkiin. Lasiset metalliset tai muoviset pakkaukset eivät sovi tähän tarkoitukseen.
  3. Sulje kartonkitölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  4. Anna rasvan hyytyä viileässä.
  5. Vie pakkaus lähimpään Kinkkutempun keräyspisteeseen 18.12.2023–7.1.2024 välisenä aikana.
  6. Älä laita kartonkitölkkejä keräysastiaan muovipussissa. Se haittaa rasvan käsittelyä.

Kun sinä olet hoitanut oman osuutesi, on ammattilaisten vuoro. Lassila & Tikanoja toimittaa Kinkkutempun keräyspisteisiin toimitetut paistinrasvat Rasmix Oy:lle käsiteltäväksi, minkä jälkeen raaka-aine kuljetetaan Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa siitä valmistetaan muun muassa Neste MY Uusiutuva Diesel™ – polttoainetta.

Kinkkutempun kahdeksas kerta

Kinkkutemppu-kiertotaloustempaus järjestetään jo kahdeksatta kertaa. Valtakunnallinen kampanja tarjoaa kotitalouksille helpon mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksessa syntyneet paistinrasvat.

”Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa tarvitaan kaikkia olemassa olevia keinoja ja yhteistyötä, josta on kyse Kinkkutempussakin. Kiertotalouden hyödyt konkretisoituvat, kun keräyspisteisiin toimitettu paistinrasva saa uuden elämän polttoaineena. Polttoaine valmistetaan Suomen markkinalle 100-prosenttisesti jäte- ja tähderaaka-aineista, ja sen käyttö vähentää omasta autoilusta syntyvää hiilijalanjälkeä keskimäärin 90 prosenttia verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön”, kertoo Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja Katri Taskinen.

Paistinrasvaa kerätään Tammisaaresta Sodankylään

Kotitaloudet voivat osallistua Kinkkutemppuun tuomalla paistinrasvat niille varattuihin keräyspisteisiin viimeistään 7.1.2024. Keräysastioita on lähes 200, ja ne sijaitsevat kaikkien K-Citymarkettien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen sekä Neste K -asemien ja muutamien Neste-asemien yhteydessä ympäri Suomen.

Kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruualta, mutta keräyspisteisiin voi tuoda kinkun paistosta syntyvän rasvan lisäksi myös kalan, kalkkunan ja muiden ruokien paistinrasvat.

”Keräsimme viime vuonna Kinkkutempussa yhteensä huimat 45 tonnia paistinrasvaa, ja tänä vuonna haluamme tietysti ylittää määrän. Tärkeä tavoitteemme on innostaa ja kannustaa kotitalouksia miettimään kierrätystä myös jouluna ja varmistaa, ettei yhtään paistinrasvaa päätyisi ainakaan viemäriin”, bio- ja kiertotalouden johtava asiantuntija Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:stä kertoo.

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla.

”Kinkkutempussa mukana olevat 15 organisaatiota uskovat kiertotalouden voimaan.”

Yhdessä Kemianteollisuuden kanssa Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima ry. KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Kierrätysteollisuus ry. 

​​”Kinkkutempussa mukana olevat 15 organisaatiota uskovat kiertotalouden voimaan. Yhdessä haluamme tuoda sitä lähemmäs ihmisten arkea, ja tarjoamme helpon ja konkreettisen tavan osallistua”, Vilenius toteaa.

Lisätietoja ja keräyspisteet:
www.kinkkutemppu.com

Lue lisää:
Joulun muistot polttoaineeksi – talteen saatiin 45 tonnia kinkun rasvaa

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä