”Haluan opinnoillani hyödyttää yhteiskuntaa”

Teksti Marja Ollakka 

Nikolai P. Ponomarev, 31, kehitti väitöskirjassaan menetelmän, jonka avulla hanavedestä saa puhtaampaa ja edullisempaa. 

Tällä hetkellä Nikolai P. Ponomarev työskentelee projektitutkijana Kajaanin AMK:ssa.

Ponomarev valmistui tekniikan maisteriksi LUT-yliopiston kemiantekniikan alalta vuonna 2017. Lisäksi hän suoritti erikoistutkinnon puun kemiallisen käsittelyn alalta Pietarin metsätekniikan yliopistossa. 

Hän sanoo, että sekä LUT:ssa että Pietarissa hankitut tiedot ovat olleet erittäin hyödyllistä tohtoriopintojen kannalta.

”Lainaankin mielelläni sanontaa: Viam supervadet vadens eli ken tietä kävelee, saa sen valtaansa. Toivon myös, että kaikki opiskeluni tuottavat lopulta jotain todellista hyötyä yhteiskunnalle – joko Suomessa tai muualla.”

Mikä on väitöskirjasi merkittävin tulos?

Omasta mielestäni merkittävin tulos on, että opintojeni aikana kehitettiin uusi menetelmä aktiivihiilen tuottamiseksi. Menetelmä mahdollistaa suuren pinta-alan (yli 2 500 m2/g) aktiivihiilen syntetisoinnin yksinkertaisemmalla ja taloudellisesti kannattavammalla tavalla kuin ennen. 

Tällä menetelmällä tuotettu aktiivihiili osoitti myös poikkeuksellista adsorptiokykyä luonnollisen orgaanisen aineksen (NOM) poistamiseksi juomavedestä. Tällaisen aktiivihiilen käyttö vähentää olennaisesti juomaveden käsittelyprosessin käyttökustannuksia.

Miten tuloksiasi voi soveltaa?

Yksinkertaisesti sanottuna: jos opinnoissani kehitettyä aktiivihiiltä käytettäisiin vedenkäsittelyprosessissa, hanavesi olisi edullisempaa ja puhtaampaa loppukäyttäjille eli meille tavallisille ihmisille.

Mitä väitöksen tekeminen merkitsi sinulle?

Väitöskirjan valmistuminen oli tärkeä etappi, koska saavutin siinä yhden elämäni tärkeistä tavoitteista. Minulle on myös tärkeää, että tutkimukseni tulokset ovat merkittäviä ja merkityksellisiä käytännössäkin – ettei tämä olisi vain tutkimusta tutkimuksen vuoksi.

Mitä teet urallasi seuraavaksi?

Tällä hetkellä työskentelen projektitutkijana Kajaanin ammattikorkeakoulussa (KAMK). Tutkin pääasiassa jätevesien käsittelyä sekä ravinteiden talteenottoa biokaasuaseman mädätetystä lietteestä. Nautin työstäni ja olen erittäin innostunut tästä alasta. 

Olen kiinnostunut työskentelemään tutkijana soveltavan kemian ja kemiantekniikan alalla jatkossakin, esimerkiksi Suomessa, jos se on vain mahdollista. Mutta työ voi löytyä muualtakin maailmasta, ja voin myös perustaa yrityksen, jonka liiketoimintaidea perustuu tutkimukseen ja kehitykseen.

Mikä toimii työsi vastavoimana?

Tarvitsen ehdottomasti vastapainoa tutkimustyöhön ja harrastankin monia erilaisia asioita. Matkailu on lähellä sydäntäni. Tykkään erityisesti ajella dual sport -enduromoottoripyörälläni kesällä ja yöpyä teltassa. Matkailen ihan tavallisena turistina muutenkin ja talvisin myös hiihdän paljon. Ja tietysti ajan viettäminen lasteni kanssa on erittäin tärkeää. Minulla on kolme- ja neljävuotiaat pojat.

Nikolai P. Ponomarevin kemiantekniikan väitöskirja A salt and alkali synergy for synthesising active carbons from lignin: porosity development and techno-economic assessment tarkastettiin LUT-yliopistossa elokuussa 2023.

Lue väitös

”Minulle on tärkeää, että tutkimukseni tulokset ovat merkityksellisiä käytännössäkin.”

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä