Teksti Marja Ollakka, kuva Linda Tammisto
Helsingin yliopiston uudet kemianopiskelijat ovat yhä kiinnostuneempia ympäristön radioaktiivisuuteen ja ydinenergiaan liittyvästä tutkimuksesta.
Radiokemian yksikön yliopistonlehtori Marja Siitari-Kauppi on ilahtunut: Helsingin yliopiston radiokemian kurssille on ollut viime vuosina tulijoita yhä enemmän. Hän muistaa ajan, jolloin kurssilla oli vuosittain vain muutamia opiskelijoita.
”Energiakriisi on entisestään kasvattanut kiinnostusta energian tuottamiseen ydinvoimalla. Noin kolmasosa opiskelijoistamme tulee muualta kuin Suomesta. ”
Suosioon on vaikuttanut myös yliopiston kemian laitoksen pitkäjänteinen työ.
”Pohjoismaiden ja Euroopan mittakaavassa on hyvä, että olemme pystyneet säilyttämään radiokemian tutkimuksen ja opetuksen Suomessa. Monissa maissa vastaava oppituoli on lopetettu. Meidän yliopistossamme on kaksi alan professoria.”
”Olemme pysyneet kehityksen aallonharjalla.”
Helsingin yliopistossa on tarjolla kaksi linjaa: radiolääkeainekemia ja ympäristön radioaktiivisuuteen sekä ydinenergiaan liittyvä tutkimus.
”Olemme pysyneet kehityksen aallonharjalla, koska olemme jo vuosikymmenien ajan tutkineet käytetyn polttoaineen loppusijoitusta yhteistyössä teollisuuden kanssa. Tutkimuksessa on aina ollut aina kaksi tavoitetta: tuottaa parametrejä turvallisuusanalyysin lähtötiedoiksi ja ymmärtää, mitä parametrien takana on.”
Marja Siitari-Kauppi on vuodesta 2000 alkaen johtanut ryhmää, joka tutkii radionuklidien kulkeutumista huokoisessa kallioperässä. Hän on ollut kymmenen viime vuoden ajan mukana Olkiluodon Onkalossa tehdyissä in-situ-kokeissa. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus Onkaloon käynnistynee muutaman vuoden kuluttua.
Tulevaisuudessa tutkimus Helsingin yliopistossa keskittyy enemmän atomi- ja molekyyliskaalan prosessien ymmärtämiseen kuin parametrien tuottamiseen.
Siitari-Kauppi onkin korostanut opiskelijoille, että atomi- ja molekyylitason prosesseja tutkiakseen kannattaa käydä Onkalossa.
Siitari-Kaupin mukaan Helsingin yliopiston radiokemian professori, brittiläinen Gareth Law korostaa uusilla tutkimuslaitteilla tehtävää tutkimusta ja syvemmän osaamisen merkitystä. Tätä Siitari-Kauppi pitää hyvänä suuntauksena.
Lue lisää:
Tervetuloa Onkaloon, joka säilöö säteilevän ydinjätteen jääkausienkin yli