Aikuisten tiedekerho – mitä ihmettä Turussa tapahtuu?

Teksti Marja Ollakka, kuva Reetta Kyynäräinen

Onko koulun kemiantunneista vierähtänyt jo tovi, mutta tuntuu, että haluaisit oppia vielä jotain uutta? Turkulaiset sen keksivät: perustetaan aikuisten tiedekerho!

Kemisti Reetta Kyynäräinen (vas.) ja fyysikko Sanna Launiainen kemianluokassa.
Kemisti Reetta Kyynäräinen (vas.) ja fyysikko Sanna Launiainen haluavat innostaa aikuiset jälleen kemianluokkaan oppimaan ja ihmettelemään uutta.

Turussa huhtikuussa aloittava aikuisten tiedekerho on tarkoitettu kaikille tieteestä kiinnostuneille. Viikoittain kokoontuvassa kerhossa oppii uutta ja pääsee oman työpäivän jälkeen keskustelemaan samanhenkisten aikuisten kanssa.

Tiedekerhon järjestää Lounais-Suomen LUMA-keskus, joka on osa Turun yliopiston Biodiversiteettiyksikköä. Opettajina toimivat LUMA-keskuksen koordinaattorit fyysikko Sanna Launiainen, kemisti Reetta Kyynäräinen ja biologi Matleena Tuomisto – ja mukaan pyydetään tarvittaessa matemaatikkoja, tähtitieteilijöitä tai muitakin tieteentekijöitä.

Idea kerhoon syntyi kevyestä heitosta: lapsiaan LUMAn tiedekerhoihin tuoneet vanhemmat huokaisivat usein ihastuksesta: ”Oispa aikuisillekin tällaista”. No nyt on! LUMA-keskus otti toiveen tosissaan ja perusti aikuisten kerhon – tiettävästi ensimmäisenä Suomessa.

Aiheita avaruudesta jäätelöön

Aikuisten tiedekerhossa tutustutaan tieteen perusasioihin käytännössä. Kerhossa pääsee palaamaan nuoruuteensa ja kokeilemaan, millaista laboratorioluokassa toimiminen olikaan.

”Tuotamme esimerkiksi kiehtovia kemiallisia reaktioita, kurkistamme mikroskooppisen maailman sisään, tutkimme erilaisia elämänmuotoja ja keskustelemme, mitä kaikkea avaruudesta löytyykään”, koordinaattori Sanna Launiainen kertoo.

Lopuksi yhdistetään tiede herkutteluun. Viimeisessä kerhoillassa tehdään jäätelöä nestemäisen typen avulla ja tietenkin nautitaan tuloksesta yhdessä.

”Jokainen kerhokerta tarjoaa uuden mahdollisuuden herättää oma sisäinen tutkija ja tarkastella maailmaa uteliaisuuden ja ihmettelyn kautta. Kannattaa lähteä mukaan tieteen tutkimusmatkalle tekemään jotain hieman erilaista työpäivän jälkeen”, koordinaattorit kannustavat.

Aikuisten tiedekerho järjestetään huhtikuun neljänä tiistai-iltana LUMA-laboratoriossa, joka sijaitsee Turun yliopiston Aurum-rakennuksessa, Henrikinkatu 2. Mukaan mahtuu 20 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Kerhopaikan hinta on 50 euroa.

Lue lisää:

Lounais-Suomen LUMA-keskuksen tiedekerhot

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä