Teksti Leila Mehto, kuva Volker von Bonin / Helsingin kaupunginmuseo
Kesä ja ihana aurinko! Auringosta on paljon iloa, mutta myös säteilyn haitat ovat huomattavia. Iho on tärkeää suojata sekä UVA- että UVB-säteilyltä.
Aurinkosuojatuotteet ovat kätevä lisäapu auringon säteilyltä suojautumiseen. Auringonsuoja-aineet jaetaan kemiallisesti vaikuttaviin ja fysikaalisiin suodattimiin sekä vaikutusspektrin mukaan UVB- ja UVA-suodattimiin.
Kemialliset auringonsuodattimet estävät säteiden vaikutusta absorboimalla niitä. Fysikaaliset suoja-aineet toimivat kilpenä heijastamalla säteitä pois tai muuttamalla ne lämpösäteilyksi.
Voiteiden kyky suojata UVA-säteiltä on parantumassa, mutta toistaiseksi laajakirjoisia voiteita on markkinoilla vasta vähän.
Havaijilla kielletty tuhansia tuotteita
Varma kevään ja kesän merkki on myös keskustelu aurinkorasvojen kemikaaleista. Erityisesti pienten lasten vanhemmat puntaroivat suojavoiteiden mahdollisia haittoja. Tässäkin keskustelussa kemistien tietämys ja faktojen esille tuonti kiistoissa olisi tarpeen. Toistaiseksi asiantuntijoiden päätelmänä on, että auringonsuojavoiteista on enemmän hyötyä kuin haittaa.
”Oksibentsonin on todettu aiheuttavan korallien vaalenemista.”
Euroopan komission laajan tutkimuksen mukaan EU-direktiivissä sallitut auringonsuojakemikaalit täyttävät asetetut turvallisuusvaatimukset eikä niiden käyttöä ole syytä rajoittaa. Työryhmän selvityksessä auringonsuojakemikaalien estrogeenivaikutuksen painoarvoksi todettiin noin miljoonasosa ruuan mukana saatavien kasviestrogeenien vaikutuksesta, ja erot kaupallisiin hormonivalmisteisiin tätäkin monin verroin suuremmiksi.
Toisella puolella maapalloa aurinkovoiteista käydään toisenlaista keskustelua. Monissa aurinkovoiteissa käytetyn oksibentsonin on todettu aiheuttavan korallien vaalenemista ja se voi vaurioittaa korallin dna:ta. Esimerkiksi rantakohteet Palau, Neitsytsaaret ja Havaiji ovat kieltäneet aurinkovoiteet, joissa on merenalaiselle elämälle vaarallisia yhdisteitä. Esimerkiksi Havaijilla kielto koskee peräti 3 500 eri aurinkorasvatuotetta.
Aurinkovoiteen vuosia
- Jo muinaiset kreikkalaiset suojasivat ihoaan auringolta oliiviöljyn avulla. Egyptissä käytettiin riisistä, jasmiinista ja lupiinista tehtyä seosta.
- 1932: Australialainen kemisti H.A. Milton Blake kehittää voidemaisen UV-suojan.
- 1938: Sveitsiläinen Franz Greiter kehittää aurinkovoiteen, kun hän itse palaa auringossa noustessaan Piz Buin -vuorelle. Hän nimeää tuotteensa vuoren mukaan.
- 1944: Amerikkalainen Benjamin Green kehittää kaakaovoista ja punaisesta eläinlääkinnässä käytetystä vaseliinista seoksen suojaamaan taistelevia sotilaita auringolta.
- 1974: Greiter ottaa käyttöön aurinkosuojakertoimen SPF, josta tulee maailmanlaajuinen standardi UVB-suojan mittaamisessa.
- 1977: Vedenkestävät aurinkosuojat tulevat markkinoille.
- 1990-luku: Aurinkosuojille kehitetään uusia koostumuksia, esimerkiksi geeli ja suihke.
- 2000-luku: Laajaspektriset myös UVA-säteilyltä suojaavat voiteet kehittyvät.
- Lähteet: Duodecim, STUK, Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus