Aino Aulangon huikea olympiamenestys jatkuu

Teksti Kemia-lehti, kuva Anne-Maria Ernvall-Hytönen

Suomalainen Aino Aulanko nappasi hopeaa kansainvälisissä matematiikkaolympialaisissa. Hän menestyi tiukassa kilpailussa kaikista eurooppalaisista tytöistä parhaiten ja sai tästä Maryam Mirzakhani -erikoispalkinnon.

Aino Aulanko voitti matematiikan olympialaisissa ja levittää Suomen lippua.
Espoolainen Aino Aulanko on aina pitänyt matematiikan opiskelusta. Syksyllä hän jatkaa opintojaan Aalto-yliopistossa.

Suomen Aino Aulanko, 19, voitti hopeaa ja Zhongyi Li, 16, pronssia vuoden 2024 kansainvälisissä matematiikkaolympialaisissa. Kilpailu järjestettiin Bathissa, Iso-Britanniassa. Aino Aulangolla on kokemusta olympiamenestyksestä jo huhtikuulta, jolloin hän voitti kultaa Euroopan tyttöjen matematiikkaolympialaisissa Georgiassa.

Nyt järjestetyssä kilpailussa Aulangolle myönnettiin hienosta suorituksesta myös Maryam Mirzakhani -erikoispalkinto.

Maryam Mirzakhani voitti aikoinaan matematiikkaolympialaiset, ja vuonna 2014 hänestä tuli ensimmäinen nainen, jolle on myönnetty matematiikan Nobelin palkinto, Fieldsin mitali.

Hänen mukaansa nimetty palkinto jaetaan kunkin maaosan parhaiten menestyneelle tytölle. Tarkoituksena on kannustaa lisää tyttöjä kilpamatematiikan pariin, sillä vuosittain olympialaisten kilpailijoista vain reilut 10 prosenttia on naispuolisia. 

Palkintoa on jaettu vuodesta 2017 lähtien, ja nyt se tuli ensimmäistä kertaa Pohjoismaahan.

Suomelle muutakin menestystä

Suomen menestystä heinäkuun loppupuolella järjestetyissä olympialaisissa täydensivät Albert Henrikssonin, Artúr Nádorin ja Siiri Roschierin kunniamaininnat. Joukkueen pistepottia kartutti myös Zhiyuan Liu. Kokonaistuloksissa Suomi oli 62:s kaikkiaan 108 maan joukossa.

Kilpailun voiton vei kiinalainen Haojia Shi. Joukkuekilpailun voitti Yhdysvaltojen joukkue.

Espoolainen Aino Aulanko voitti huhtikuussa kultaa Euroopan tyttöjen matematiikkaolympialaisissa. Hän aloittaa teknillisen fysiikan ja matematiikan opinnot Aalto-yliopistossa tänä syksynä.

Kansainvälisiin matematiikkaolympialaisiin (International Mathematical Olympiad) osallistuminen on osa Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry:n järjestämää tiedekilpailutoimintaa. Kilpailutoiminnan päärahoittaja on Opetushallitus.

Lue myös: ”Uskomaton fiilis” – Aino Aulanko voitti kultaa matematiikan olympialaisissa

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä