Valion Food 2.0 – avainhenkilöt ja isot teemat julkistettiin

Teksti Kemia-lehti, kuvat Pexels

Valio kehittää tulevaisuuden ruokaa hankkeessaan, jonka tutkimusteemoissa on mukana eläinperäisen ravinnon kehittäminen. Nyt haetaan ratkaisua eläin-, kasvi- ja solumaatalouden yhdistämiseen. Valio rekrytoi lisää työntekijöitä hankkeeseen.

Tulevaisuudessakin ravitsemuksellinen laatu ja miellyttävyys ovat ruoassa keskeistä, samoin vastuullisuus ja tehokas tuotanto.

Valio julkisti helmikuussa aloittavansa Business Finlandin valitsemana veturiyrityksenä Food 2.0 -hankkeen, jossa kehitetään tulevaisuuden ruokajärjestelmää ja ruokaviennin kilpailukykyä.

Valion hankkeeseen liittyvän kumppaniekosysteemin vetäjäksi on nimitetty Veera Virtanen. Hän hoitaa Ecosystem Lead -tehtävää. Ekosysteemiin on liittynyt noin 50 yritys- ja yhteisökumppania, ja tavoitteena on saada vähintään sata kumppania.

”Ruoantuotannon kohdalla aito kiertotalous tarkoittaa, että ravinteet, energia ja sivuvirrat kiertävät: kaikki matkan varrella tuotettu päätyy hyötykäyttöön, eikä mitään mene hukkaan. Tätä kohti päästään koko toimialan laaja-alaisella tutkimuksen ja kehityksen yhteistyöllä. Ruokajärjestelmään kytkeytyy Suomessa satoja yrityksiä ja muita toimijoita”, Veera Virtanen sanoo.

Veera Virtasella on VTT:ltä pitkä kokemus projektien ja tutkimuskokonaisuuksien rakentamisesta ja toteutuksesta kiertotalouden, teollisen bioteknologian, ruoan, vihreän kemian, uusiutuvan energian ja kuituprosessien alueilta. Lisäksi hänellä on runsaasti kokemusta ekosysteemien rakentamisesta ja tutkimuksen eri rahoitusinstrumenteista kuten Business Finland – ja EU-hankkeista.

Ratkaisuja haetaan myös heikosti tuottavien turvepeltojen ennallistamiseen.

Tulevaisuuden ruokajärjestelmän kehittäminen on Food 2.0 -hankkeessa jaoteltu neljään tutkimusteemaan. Food 2.0 projektipäällikkönä toimii Riitta Partanen.

Tulevaisuuden vastuulliset tuotteet

Tutkimusteemassa tavoitellaan tuotteita, jotka täyttävät tulevaisuuden kuluttajien odotukset ja jotka tuotetaan entistä vastuullisemmin.

Tulevaisuuden tuotteissa keskeistä on ravitsemuksellisen laadun, maun ja suutuntuman kehittäminen ja yhtä lailla eläin- kasvi- ja solumaatalouden mahdollisuuksien yhdistäminen parhailla mahdollisilla tavoilla. Tutkimusteemasta vastaa tutkija Mikko Immonen.

Teknologiamurros: tekoälyä ruokajärjestelmään

Tutkimusteemassa haetaan laaja-alaisesti ratkaisuja siihen, miten automaatiota, erilaisia data- ja laskentamalleja, koneoppimista ja tekoälyä sovelletaan innovatiivisesti ruokajärjestelmässä.

Teknologiassa nähdään runsaasti potentiaalia sujuvoittaa ja nopeuttaa työtä, parantaa laatua ja systemaattisuutta sekä poistaa inhimillisiä erheitä. Tutkimusteemasta vastaa teknologiapäällikkö Nina Valkonen.

Uudistavaa maataloutta ja eläinten hyvinvointia

Uudistava viljely on työkalu ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen.

Uudistavan viljelyn teemassa haetaan ratkaisuja esimerkiksi heikosti tuottavien turvepeltojen ennallistamiseen, biodiversiteetin tukemiseen ja eläinten hyvinvoinnin lisäämiseen. Tutkimusteemasta vastaa kehityspäällikkö Virpi Kling.

Kiertotalous ja resurssitehokkuus: kotimaisen typen kehitys

Tulevaisuudessa kiertotalous ja resurssitehokkuus ovat ruokajärjestelmän lähtökohtia.

Teemassa haetaan ratkaisuja esimerkiksi keskeisen lannoiteraaka-aineen typen kotimaisen tuotannon kehitykseen, elintarviketuotannon sivuvirtojen hyödyntämiseen ja veden käytön tehostamiseen, sekä maidon alkutuotannon ympäristövaikutuksen pienentämiseen Tutkimusteemasta vastaa kehityspäällikkö Robert Harmoinen.

Valio hakee nyt työntekijöitä Food 2.0 -hankkeeseen omilla rekrytointisivuillaan.

Lue myös:

VTT näkee timoteissa ja apilassa ainesta ihmisravinnoksi

Miksi syömme vain muutamaa ruoka-ainetta, kun tarjolla olisi yli 70 000 syötävää kasvia?

Mitä huomenna syötäisiin? Sijoittaja Lauri Reuter kertoo reseptinsä

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä