Uusi suomalainen menetelmä tuo tehoa kasviproteiinien tuotantoon

Teksti Kemia-lehti, kuvat Ulla Veirto 

Suositut kasviproteiineihin perustuvat puolivalmisteet eivät ole ihan niin kotimaista ruokaa kuin kuluttajat luulevat. Nyt suomalainen Happy Plant Protein Oy on kehittänyt menetelmän, jolla valmisteiden kotimaisuusaste saadaan nousuun.

”Meillä on jo vireillä maailmanlaajuinen patentti korkeatasoisen kasviproteiinin tuotantoon”, kertoo Happy Plant Proteinin toimitusjohtaja Jari Karlsson. Hän esitteli innovaatiota VTT:n tulevaisuustapahtumassa 13.11.2024.

Happy Plant Protein tarjoaa elintarvikeyhtiöille lisenssimallin kasviproteiinien tuottamiseksi taloudellisella ja ekologisella kuivaekstruusiomenetelmällä. Siinä korkealaatuinen kasviproteiini erotetaan palkokasveista ja viljoista kuivapuristuksella.

Nykyinen kemiallinen isolaattituotanto tekee kasvipohjaisista elintarviketuotteista helposti kalliita, korostaa sivumakuja ja jättää pois niiden luonnolliset ravintoaineet, kuten kuidut.

”Happy Plant Protein -teknologian avulla saa entistä terveellisempää ja edullisempaa ruokaa paikallisista raaka-aineista”, kertoo Happy Plant Proteinin toimitusjohtaja ja perustaja Jari Karlsson.

Yrityksellä on vireillä jo maailmanlaajuinen patentti korkeatasoisen kasviproteiinin tuotantoon.

Happy Plant Protein -menetelmällä syntyy soijarouheen tapaista kasviproteiinia esimerkiksi kaurajauhoista, herneistä tai härkäpavuista. Korkealaatuinen kasviproteiini erotetaan palkokasveista ja viljoista kuivapuristuksella.

”Menetelmässä voidaan hyödyntää elintarviketeollisuuden nykyisiä ekstruusiolinjoja.”

Tuotanto nykyisillä laitteilla

Happy Plant Protein -yhtiön menetelmässä voidaan hyödyntää elintarviketeollisuuden nykyisiä ekstruusiolinjoja. Tämä mahdollistaa uusien tuotteiden nopean kehityksen ja pääsyn markkinoille.

Teknologia on kustannustehokas verrattuna nykyisiin kasviproteiinin tuotantomenetelmiin. Esimerkiksi isolaattitehtaan perustaminen vaatii yli 100 miljoonan euron investoinnin. 

Kuivaekstruusioteknologia vähentää investointi- ja käyttökustannuksia jopa 90 prosenttia verrattuna proteiini-isolaattiprosessiin. Lisäksi energiankulutusta voidaan vähentää seitsemäsosaan.

”Kasvituotteiden vastaavat raaka-aineet tuodaan nyt Suomeen ulkomailta.”

Kotimaisuusaste ylös

Happy Plant Protein -menetelmän avulla tuotettua kasviproteiinia voidaan käyttää erilaisissa kasvipohjaisissa elintarvikkeissa. Kaikki prosessissa tuotetut ainesosat ovat helposti hyödynnettäviä. 

”Tämän avulla voi myös nostaa kasvipohjaisten elintarvikkeiden kotimaisuusastetta. Kasvituotteiden vastaavat raaka-aineet tuodaan Suomeen nyt ulkomailta,” Jari Karlsson kertoo.

Tuotantotapa soveltuu sekä paikallisille pienyrittäjille että maailmanluokan elintarvikebrändeille.

Myymällä lisenssejä ja teknistä osaamista asiakkaidensa nykyisille tehtaille Happy Plant Protein tarjoaa ratkaisun paikalliseen proteiinituotantoon ja tukee samalla kestävän globaalin elintarvikejärjestelmän luomista.

”Toimintamalli mahdollistaa paikallisten viljelykasvien käytön entistä paremmin. Paikalliset tehtaat voivat tuottaa kasviproteiinia itsenäisesti ja jopa nostaa viljelykasvien, kuten palkokasvien jalostusarvoa”, Karlsson sanoo.

VTT:n tutkimustyön tulosta

Happy Plant Protein Oy:n teknologia perustuu VTT:n kasviproteiinien tutkimusosaamiseen. VTT:n tutkijat löysivät tehokkaan erotusmenetelmän tuottaa kasviproteiinijaetta, jonka proteiinipitoisuus on vähintään 70 prosenttia.

VTT:n yrityshautomon kautta syntynyt Happy Plant Protein Oy on kerännyt nyt 1,8 miljoonan euron rahoituksen. Sen avulla yritys jatkaa patentoidun teknologian tutkimusta ja kehittämistä.

Rahoitus on kerätty Nordic Foodtech VC:n johdolla. Rahoituskierroksessa on mukana myös Butterfly Ventures VC, ja hanketta tukee Business Finland.

Lue lisää:

Mitäs huomenna syötäisiin? – Sijoittaja Lauri Reuter kertoo reseptinsä

Riittääkö ruoka, jos geenimuuntelua ei vapauteta? ”EU:n tiukka linja on epäeettinen”

Kananlannan käyttö voi heikentää satoa – syynä glyfosaatti

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä