Tekoälyä ei tarvitse pelätä – tulevaisuuden kemistille yhteistyötaidot ovat kullanarvoisia

Teksti Soilikki Kotanen, kuva Kiilto

Istun palavereissa, joissa puhutaan tekoälystä: agenteista, koneoppimisesta, algoritmeista. Katselen ympärilleni ja huomaan monen kemistin kasvoilla epävarmuutta: ”Mitä tämä oikein tarkoittaa meidän työllemme?”

Kirjoittaja Soilikki Kotanen työskentelee Kiillon TKI-johtajana. Hän on koulutukseltaan tekniikan tohtori ja materiaalitekniikan diplomi-insinööri.

Tunnistan tunteen. Epävarmuuden uusien ilmiöiden ja teknologioden edessä. Mutta tiedän myös, että meidän ei tarvitse pelätä.  Meidän pitää ottaa uusi haltuun, niin kuin olemme ennenkin tehneet.

Kemian osaaminen on edelleen kaiken perusta. Siitä ei ole epäilystäkään. Ymmärrys reaktioista, kuten esteröitymisestä tai polymeerien muokkauksesta biopohjaisiksi ratkaisuiksi, tulee aina olemaan kaiken ydin, etenkin, kun kehitetään kestävän kehityksen mukaisia tuotteita teollisuuteen.

Mutta se ei enää yksin riitä. Työelämä kemian alalla muuttuu, ja sen mukana meidän pitää muuttua mukana.

Kun itse valmistuin, ei vastuullisuutta ja vihreää siirtymää korostettu opinnoissa. Nyt ne ohjaavat kaikkea tekemistämme. Samalla vauhti on kiihtynyt: työkalujen määrä on kasvanut, ja asiakkaiden tarpeet muuttuvat nopeasti.

 Onneksi myös teknologia on kehittynyt. Analyysilaitteet ovat entistä tarkempia ja helpommin saatavilla, ja niillä voidaan testata nopeasti ja paljon. Tämä antaa meille mahdollisuuden kokeilla, oivaltaa ja kehittää enemmän kuin koskaan ennen.

”Tekoäly ei vie meiltä töitä, mutta se muuttaa työn luonnetta.”

Yksi asia ei ole muuttunut: kemistin työ on ihmisten välistä yhteistyötä. Hyvät kommunikaatiotaidot, kyky johtaa projekteja ja ymmärtää asiakkaan tarpeet ovat korvaamattomia taitoja.

Käytännön työ ei aina mene oppikirjan mukaan. Teoriat ovat tärkeitä, mutta niiden rinnalla pitää kulkea uteliaisuus, joustavuus ja kyky kohdata epävarmuutta.

Tulevaisuuden kemisti on monitaitoinen osaaja: kemian syvällinen ymmärtäjä, mutta myös tiimipelaaja, viestijä ja uuden oppija. Tekoäly ei vie meiltä työtä, mutta se muuttaa työn luonnetta.

Jos osaamme hyödyntää teknologian tuomat mahdollisuudet, meistä voi tulla entistä vaikuttavampia kehittäjiä.

Sinä, joka tänä kesänä olet ensimmäisissä alan töissäsi: seuraa, kuuntele ja kysy. Pidä kemian perusteet vahvoina, mutta ole valmis oppimaan uutta ympäriltäsi. Tulevaisuus ei ole valmis. Me rakennamme sitä, yksi reaktio ja keskustelu kerrallaan.

Lue myös:

6 kysymystä tekoälystä – Ratkaiseeko se kemian haasteet?

Lainsäädäntö – resurssisyöppö vai vihreän siirtymän vauhdittaja?

Kirjaudu sisään

* pakollinen kenttä