Teksti Kemia-lehti, kuva Ahad Jameel/ Helsingin yliopisto
Suomalaiset lukiolaiset menestyivät loistavasti kansainvälisissä kemiaolympialaisissa Saudi-Arabiassa. Saaliina oli kolme pronssia sekä kunniamaininta. Osallistujat kertovat, että he kaveerasivat erityisesti islantilaisten, norjalaisten ja erään kissan kanssa. Lue!
Suomalaiset lukiolaiset saavuttivat jälleen kansainvälistä menestystä osallistuttuaan yhteispohjoismaisiin kemiakilpailuihin (7th Nordic Chemistry Olympiad, NChO) sekä kansainvälisiin kemiaolympialaisiin (56th International Chemistry Olympiad, IChO).
NChO järjestettiin tänä vuonna Oslossa, Norjassa. Sen jälkeen IChO vei joukkueen Riadiin, Saudi-Arabiaan. Molemmat kilpailut koostuvat käytännön kokeesta sekä teoriakokeesta, jotka kestävät viisi tuntia.
Kansainvälisissä kemiaolympialaisissa jaetaan kultaa 10 prosentille osallistujista, hopeaa 20 prosentille, pronssia 30 prosentille ja kunniamaininnat 10 prosentille. NChO:ssa käytetään kunniamainintoja lukuun ottamatta samaa palkitsemismallia.
Suomen kilpailijoista sipoolainen, Töölön yhteiskoulun lukion opiskelija Severi Sulander sekä vesilahtelainen Tampereen klassisen lukion opiskelija Eemeli Myllymäki saavuttivat NChO:ssa hopeaa.
Lahtelainen Lahden lyseon opiskelija Jasper Kantoluoto sekä helsinkiläinen Valto Daavittila Töölön yhteiskoulun lukiosta saivat molemmat pronssia.
Osallistujia 84 eri maasta
Erittäin haastavista koetehtävistä huolimatta suomalaiset tekivät loistavan tuloksen myös IChO:ssa. Pronssimitalin saavuttivat Valto Daavittila, Jasper Kantoluoto ja Severi Sulander sekä kunniamaininnan Eemeli Myllymäki.
Suomen joukkueen kaikki jäsenet on viimeksi palkittu vuonna 2011, ja viimeisimmästä kolmen mitalin suorituksestakin on kulunut jo 9 vuotta.
Vahva käytännön osaaminen toi Valto Daavittilalle pronssimitalin Suomen korkeimmalla sijoituksella (162.). Pronssille ylsivät myös Severi Sulander (175.), joka korotti hienosti viimevuotista tulostaan, sekä Jasper Kantoluoto (187.), joka puolestaan loisti erityisesti teoriakokeessa. Joukkueen nuorin jäsen, lukion kolmatta vuotta aloittava Eemeli Myllymäki (219.) sai suorituksestaan kunniamaininnan.
Yhteensä tämän vuoden kilpailuihin osallistui 327 lukiolaista 84 eri maasta.
Millainen kokemus olympialaiset sitten oli?
Töölön yhteiskoulun lukion opiskelija Severi Sulander kertoo: ”Ehdottomasti paras juttu kisoissa oli kilpailijat ja oppaat. Sai tutustua moniin erilaisiin ihmisiin, jolla oli kuitenkin sama intohimo kemia.”
Suomalaiset viettivät erityisen paljon vapaa-aikaa Islannin ja Norjan joukkueiden kanssa, monesti lauta- ja korttipelien parissa. Ystävyyksiä vahvistetiin antamalla pikkuisia maskotteja ja tyrkisk pepper -pastilleja.
”Ehdimme ystävystymään myös kampusalueella asustelevan kissan kanssa. Hän auttoi selviytymään kokeiden tuomasta paineesta. Kokeet olivat todella haastavat, mutta onneksi löytyi useita kohtia, jotka pystyi ratkomaan tarkoitetussa ajassa”, Sulander sanoo.
Sulander piti erityisesti kokeellisen osan ensimmäisen osan happojen ja emästen tunnistustehtävästä ja teoriakokeen orgaanisista loppupään tehtävistä. ”Niistä jäi hyvä fiilis.”
”Paras ekskursioista oli ehdottomasti Boulevard ja siellä oleva Esports World Cup. Meillä oli vapaus kulkea ja kokea. Päädyimme katsomaan esportpelejä ja kokeilemaan mm. virtuaalitodellisuutta ja uusimpia rallipelejä. Boulevardilla oli muutakin kuten WWE-areena ja Times square.”
”Orgaaniset oli kivoja”
Lahden Lyseon opiskelijalla Jasper Kantoluodolla oli samantyyppiset tunnelmat kuin Sulanderilla:
”Paras asia kisoissa oli varmaan muut kilpailijat. Pääsimme tutustumaan muiden maiden kisaajiin ja hengailemaan. Ja Suomen joukkue oli parasta seuraa. Meillä kun oli paljon odottelua, niin pelasimme korttipelejä norjalaisten ja islantilaisten kanssa, mukana välillä muitakin (Etelä-Afrikka, Itävalta).”
Kantoluoto piti kilpatehtävistä.
”Varsinkin orgaaniset oli kivoja, ei mulla harjoitellessakaan mennyt mitkään orgaaniset noin hyvin. Se oli osaamisessa heikko kohta, johon keskityin erityisesti kesällä. Myös kokeelliset olivat kiinnostavia.”
Valmennus ja huolto Helsingin yliopistosta
Kilpailijoiden lisäksi Suomen delegaatiota edustivat valmentajat yliopisto-opettaja Juulia Talvitie (kuvassa) sekä yliopistonlehtori Miia Mäntymäki. NChO:ssa mukana oli lisäksi kemian valmennuskoordinaattori, yliopisto-opettaja Kjell Knapas (kuvassa), joka toimi IChO:ssa etätarkkailijana.
Kaikki valmentajat työskentelevät Helsingin yliopiston kemian osastolla laboratoriokurssien vastuuopettajina.
Suomen edustajat kansainvälisiin kemiakilpailuihin valitaan kansallisen kilpailun ja jatkovalmennuksen perusteella. Jatkovalmennus käsittää kolme nelipäiväistä valmennusleiriä Helsingin yliopiston kemian osastolla sekä runsaasti kotitehtäviä.
Matemaattisten aineiden kilpailutoimintaa pyörittää Suomessa Matemaattisten aineiden opettajien liitto ry., joka rahoittaa toiminnan pääasiassa Opetushallituksen myöntämällä avustuksella.